Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

Πως να τιμήσουμε το 1821

του Παναγιώτη Λιάκου

«Αν θέλεις να μην γίνει κάτι, τότε να το αναθέσεις σε μια επιτροπή». Είναι επίκαιρο όσο ποτέ αυτό το παλιό καλό, φλεγματικό απόφθεγμα, που ειρωνεύεται κάθε κρατική πρωτοβουλία η οποία περιλαμβάνει την σύσταση «επιτροπής».

Τα... 

 
 
 
χάλια της επιτροπής που ίδρυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα βλέπουμε και τα ακούμε σε καθημερινή βάση. Δεν υπάρχει ανάγκη να τα αναζητήσουμε διότι μας βρίσκουν μόνα τους τα κωμικοτραγικά μαντάτα με την κυρία Γιάννα που θέλει να μας «διδάξει» τι σημαίνει 1821 και πώς πρέπει (;) να αντιμετωπίζουμε την Ιστορία μας για να ορίσουμε το μέλλον μας.

Ευτυχώς οι αγωνιστές και του ‘21 και των άλλων ελληνικών ξεσηκωμών και πολέμων απλώς σήκωσαν τα όπλα και έβαλαν κατά του εχθρού. Δεν περίμεναν καμιά κυριούλα να τους πει και να τους δείξει τα πώς και τα τι, έπειτα από συσκέψεις με ξελιγωμένους στελεχάριους απροσδιορίστων αρμοδιοτήτων.

Αν θέλουμε να τιμήσουμε με αλήθεια ό,τι συνέβη το 1821, ας κάνουμε τα απλά και αυτονόητα. Οι πολλοί που στερούνται πόρων μπορούν να μοιραστούν με τους οικείους τους σκέψεις και βιβλία. Ας κάνουν περιηγήσεις σε τόπους όπου χύθηκε ελληνικό αίμα για να ποτιστεί το δέντρο της ελευθερίας, και οτιδήποτε άλλο δύνανται. Αν ο καθένας στον κύκλο του κάνει έστω και μια μικρή πράξη, που θα αναπαράγει το πανελλήνιο αίτημα για ελευθερία και εθνική ολοκλήρωση, η ουσιαστική γιορτή θα έχει επιτύχει.

Οι λίγοι που έχουν την οικονομική ισχύ μπορούν να κάνουν πολλά, αλλά δεν πρέπει ούτε ως σκέψη να τους περάσει να συνεργαστούν με το κράτος. Ας οργανώσουν εκδηλώσεις, ας ετοιμάσουν εκδόσεις και προβολές αρμόζουσες στον ελληνικό και χριστιανικό χαρακτήρα της Επανάστασης και ας προσπαθήσουν να τα κοινωνήσουν όλα τούτα στην ελληνική νεολαία - αυτή είναι η νόμιμη κληρονόμος του υλικού και πνευματικού πλούτου του έθνους.

Η κυρία Γιάννα και οι εκλεκτοί της μπορούν να νοικιάζουν μεγάλες αίθουσες, άφθονο τηλεοπτικό χρόνο, μπόλικα πίξελ στις ιστοσελίδες, σελίδες στα έντυπα, και να αλληλοσυγχαίρονται όσο τραβάει ο οργανισμός τους. Να τους βραβεύσει και η κυβέρνηση άμα λάχει και τον λογαριασμό, όμως, να τον στείλει στην κυρία Αγγελοπούλου.