Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2020

Θολή όραση - Το πιο σύνηθες οφθαλμολογικό πρόβλημα. Η ενημέρωση σας από τα Οπτικά Ανδρεάδη


Η θόλωση της όρασης είναι ένα πάρα πολύ συχνό, ίσως το πιο συχνό, οφθαλμολογικό σύμπτωμα και μπορεί να προέρχεται από πάρα πολύ απλούς και καλοήθεις λόγους, αλλά μπορεί να σημαίνει και κάτι πάρα πολύ σημαντικό.

1. Στεγνότητα / Ξηρότητα

Η όρασή μας μπορεί να θολώσει από στεγνότητα, εάν
- η λίπανση της επιφάνειας των ματιών δεν είναι επαρκής για να διατηρείται μια καθαρή στοιβάδα δακρύων,
- υπάρχει κάποιο ξένο σώμα στα βλέφαρά μας
- τα έχουμε τρίψει και αυτό έχει επηρεάσει τη δακρυϊκή στοιβάδα
- εκτεθούμε σε άμμο, σκόνη, κάποιες φορές ατμούς από μαγείρεμα, καπνούς κλπ.
Όλοι αυτοί είναι εξωγενείς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την καθαρότητα της όρασης. Συνήθως, η θολή όραση είναι παροδική και βελτιώνεται πολύ με δάκρυα.

2. Αλλεργίες

Άλλη αιτία θόλης όρασης είναι αυτή που προέρχεται από αλλεργικές αιτίες. Είναι πιο συχνή στη χώρα μας κατά τον Μάρτιο και Απρίλιο, τους μήνες δηλαδή που υπάρχει πολλή γύρη. Συνδυάζεται πάντα με ρινόρροια, μπορεί και δακρύρροια, δηλαδή να τρέχουν δάκρυα από τα μάτια μας, να είναι φουσκωμένη και «συναχωμένη» η μύτη μας, να υπάρχει κνησμός, δηλαδή φαγούρα, και μετά από τρίψιμο των βλεφάρων να θολώσει η όραση. Εκεί η καλύτερη αγωγή είναι παγωμένες κομπρέσες, συνθετικά δάκρυα και ίσως κάποια αντιαλλεργικά κολλύρια ή και συστηματικά αντιαλλεργικά, σε συνεννόηση με τον οφθαλμίατρο και τον αλλεργιολόγο.


3. Τραύμα

Άλλος λόγος θόλωσης των ματιών μπορεί να είναι από τραύμα. Δυστυχώς, πολλά σπορ φέρνουν πολύ υψηλό κίνδυνο τραυματισμού των ματιών, ειδικά σπορ όπως είναι το σκουός, το τένις, στα οποία μπορεί η μπάλα να χτυπήσει το βολβό και να θολώσει την όραση. Η θόλωση μπορεί να είναι ένας απλός τραυματισμός αλλά μπορεί να είναι και ένα ύφαιμα, δηλαδή κάποια αιμορραγία, που θέλει ειδική αγωγή από τον οφθαλμίατρο και σε κάποιες εξαιρετικές περιπτώσεις ακόμη και νοσηλεία για μερικές μέρες.

4. Διαθλαστικό σφάλμα

Η τέταρτη ομάδα πραγμάτων που μπορεί να μας δώσει θολή όραση είναι το να έχουμε ένα διαθλαστικό σφάλμα, δηλαδή να χρειαζόμαστε γυαλιά μυωπίας, υπερμετρωπίας ή και αστιγματισμού. Υπάρχει πιθανότητα να την είχαμε για αρκετά χρόνια στη ζωή μας και να έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου που να μην μπορούμε να δούμε πια καθαρά χωρίς γυαλιά. Η δεύτερη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθούν φακοί επαφής και η τρίτη επιλογή φυσικά είναι να γίνει κάποια διαθλαστική επέμβαση, αν η χρήση των γυαλιών ή των φακών επαφής είναι συνεχής και ο ενδιαφερόμενος ή η ενδιαφερόμενη δεν θέλει να τα χρησιμοποιεί.

Όλων τα μάτια θολώνουν στην ηλικία των 60 και των 70 και αυτό προέρχεται από τη δημιουργία του καταρράκτη, που είναι η πιο συχνή επέμβαση στον άνθρωπο. Στην Ελλάδα, οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν επέμβαση καταρράκτη μεταξύ 72 και 75 ετών και το ευχάριστο είναι ότι επανακτούν, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, την όρασή τους και μάλιστα οι περισσότεροι χωρίς να χρειάζονται μετά γυαλιά για μακριά.

Επόμενη διάγνωση, που αφορά κυρίως άτομα πάνω από τα 65 έτη, είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Φαίνεται μόνο από μια πλήρη οφθαλμολογική εξέταση, απαιτεί καλή διατροφή σε όλη μας τη ζωή και προστασία από τον ήλιο. Συνιστάται η αποφυγή του καπνίσματος και βέβαια, τα άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό εκφύλισης της ωχράς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν περίπου δέκα φορές παραπάνω πιθανότητες να εκδηλώσουν εκφύλιση της ωχράς στην τρίτη ηλικία από ότι εκείνοι που δεν έχουν.

5. Αποκόλληση αμφιβληστροειδή

Τέλος, θολή όραση μπορεί να έχει κάποιος ή κάποια από ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που λέγεται αποκόλληση αμφιβληστροειδή. Έχει σαν σύμπτωμα λάμψεις, αστραπές και κάποια αιωρούμενα σωματίδια. Μην πανικοβληθείτε όμως, γιατί μόνο ένας περίπου στους εκατό, με πλήρη οφθαλμολογικό έλεγχο, θα δείξει πραγματικά μερική ή ολική αποκόλληση αμφιβληστροειδή, που είναι κάτι που πρέπει να θεραπευτεί από τον χειρούργο οφθαλμίατρο κατεπειγόντως.

6. Άλλοι παράγοντες

Άλλοι παράγοντες, που δεν είναι οφθαλμολογικοί και μπορούν να μας δώσουν θολή όραση είναι οι ημικρανίες. Πολλές φορές μπορεί να τις αισθανόμαστε και στο βολβό του ματιού, μπορεί να μας θολώσουν την όραση, ή να δώσουν και φωτεινά ερεθίσματα που μοιάζουν με οδοντωτές καμάρες.


Αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι που μπορούν να προκαλέσουν θόλωση της όρασης. Βέβαια εδώ δεν μιλήσαμε για το ότι πολλοί άνθρωποι περιγράφουν θολή την όραση όταν βλέπουν διπλά. Εκεί έχει σημασία αν η διπλή όραση είναι από το ένα μάτι, (δηλαδή αν κλείσουν το ένα μάτι τους, το άλλο συνεχίζει να βλέπει διπλά ή κλείνοντας το ένα μάτι η διπλωπία φεύγει). Είναι κάτι που πρέπει να εξετασθεί άμεσα από τον οφθαλμίατρο, καθώς μπορεί να έχει πολλαπλές παθολογικές αιτίες, όπως η μυασθένεια, ένας απλός παιδικός στραβισμός, ένα τραύμα ή ένα μικροαγγειακό επεισόδιο. Σε άτομα που έχουν σάκχαρο και υπέρταση είναι αρκετά συχνό.

πηγη:lenshop.gr