Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Το πρώτο καλό νέο για τον κορωνοϊό έρχεται από την Κίνα


Την ώρα που τα συστήματα υγείας δεκάδων χωρών βρίσκονται επί ποδός, λόγω της αύξησης ή εμφάνισης των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, η χώρα που έχει δοκιμαστεί περισσότερο, ως κύρια παθούσα και παγκόσμια εστία του ιού, δείχνει έτοιμη να ανακοινώσει τα πρώτα ευχάριστα νέα σχετικά με την εξάπλωση του.

Στην ...  

 
 
Κίνα η μείωση των κρουσμάτων την τρέχουσα εβδομάδα είναι κάτι παραπάνω από αισθητή.

Στην Κίνα η μείωση των κρουσμάτων την τρέχουσα εβδομάδα είναι κάτι παραπάνω από αισθητή. Ο αριθμός των 206 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης την περασμένη Δευτέρα ήταν ο μικρότερος από την 21η Ιανουαρίου (εκτός της επαρχίας Χουμπέι ήταν μόλις 8).

Τα κρούσματα του Covid-19 που καταγράφηκαν εκτός Κίνας τη Δευτέρα σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν εννεαπλάσια συγκριτικά με το τι συνέβη εντός της.

Το ακόμη πιο ενθαρρυντικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο (έως το πρωί της Παρασκευής) δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα στη Χουμπέι – εξαιρουμένης της πρωτεύουσας Ουχάν – από την έξαρση της εξάπλωσης του φονικού ιού κι έπειτα.

Η Ουχάν είναι το επίκεντρο του ιού και την Πέμπτη επιβεβαιώθηκαν σε αυτήν 126 νέα κρούσματα, κανένα όμως στην υπόλοιπη επαρχία, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε καραντίνα.

Σε άλλες περιοχές της Κίνας δεν υπάρχουν καθόλου νέες περιπτώσεις κορωνοϊού εδώ και αρκετές ημέρες, με αποτέλεσμα να τεθούν σε εφαρμογή σχέδια επαναλειτουργίας των σχολείων.

Στη βορειοδυτική επαρχία Κινγκάι ανακοινώθηκε η επανέναρξη των μαθημάτων σε διάφορες ημερομηνίες από τις 11 έως τις 20 Μαρτίου, καθώς δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα εδώ και 29 ημέρες. Επίσης από τα τέλη Φεβρουαρίου είναι γνωστό ότι τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά στις 16 Μαρτίου στη νοτιοδυτική επαρχία Γκουανζού, που δεν έχει νέα κρούσματα τις τελευταίες 18 ημέρες.

Εκτός από τα πρωτοφανή μέτρα προστασίας που έλαβαν οι Κινέζοι, σφραγίζοντας μια ολόκληρη πολυπληθή επαρχία, η εξέλιξη αυτή μπορεί να σχετίζεται και με την εξασθένηση του πιο επιθετικού τύπου του ιού, που πιστεύεται ότι ευθύνεται για το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας στην Ουχάν.

Κινέζοι επιστήμονες που μελετούν την επιδημία Covid-9 συμπέραναν ότι υπάρχουν δύο τύποι της ασθένειας, που προκαλούν τις λοιμώξεις στο αναπνευστικό. Το πιο επιθετικό στέλεχος (L) εξαπλώνεται ταχύτερα και ευθύνεται περίπου για το 70% των περιστατικών στην Ουχάν, ενώ το ηπιότερο (S), που ευθύνεται για τις υπόλοιπες περιπτώσεις, φαίνεται να είναι το αρχικό στέλεχος.

Το στέλεχος L βρέθηκε να επικρατεί στο ξέσπασμα της επιδημίας στην κινεζική μεγαλούπολη, αλλά από τις αρχές Ιανουαρίου άρχισε να χάνει έδαφος και να γίνεται συχνότερο το στέλεχος S.

Έτσι, ενώ στην αρχή διαφαινόταν ότι θα επικρατήσει ο επιθετικός τύπος τελικά δεν μεταδόθηκε περισσότερο, εν αντιθέσει με τον τύπο που είναι λιγότερο παθογόνος. Οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα επισήμαναν βέβαια ότι η ανάλυσή τους αφορά ένα περιορισμένο εύρος στοιχείων και ότι απαιτείται περαιτέρω μελέτη περισσότερων δεδομένων για να κατανοηθεί επαρκέστερα η εξέλιξη του ιού.

Οι ενδείξεις πάντως δείχνουν ότι η ανθεκτικότητα του στελέχους L στο περιβάλλον είναι περιορισμένη και ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους που έχουν μειωθεί δραστικά τα θανατηφόρα κρούσματα στην Κίνα.

Ένα από τα επόμενα βήματα των επιστημόνων, που ευνοούνται από την εξέλιξη αυτή, είναι η συλλογή μονοκλωνικών αντισωμάτων. Είναι εκείνα τα αντισώματα που παράγονται από έναν οργανισμό που έχει νοσήσει και εξουδετερώσει τον ιό. O οργανισμός αυτός έχει πια ανοσία και ο αμυντικός μηχανισμός που ανέπτυξε αποτελεί οδηγό για τη θεραπευτική παρέμβαση. Οι ερευνητές θα αρχίσουν να παίρνουν πλάσμα από αυτούς τους ασθενείς προκειμένου να δημιουργήσουν θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα.

Διαβάστε περισσότερα στο menshouse