Πέμπτη 5 Μαρτίου 2020

Ερώτηση Βελόπουλου για ρύπανση στον Πέλεκα: "Τόνοι βιοτεχνικών λυμάτων ρυπαίνουν τον Πέλεκα (Λεύκος ποταμός) στην Κατερίνη"


Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Θεσσαλονίκη, 27/02/2020

Του: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου του Κόμματος Ελληνικής Λύσης Βουλευτή Λάρισας

Προς: κ. Υπουργό Εσωτερικών

κ. Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας
κ. Υπουργό Υγείας
κ. Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Τόνοι βιοτεχνικών λυμάτων ρυπαίνουν τον Πέλεκα (Λεύκος ποταμός) στην Κατερίνη»

Κύριοι κύριοι Υπουργοί

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών καθώς και με δημοσιεύματα τοπικού ηλεκτρονικού τύπου, τόνοι βιοτεχνικών λυμάτων χύνονται επί σειρά ετών από τις παρόχθιες βιοτεχνικές μονάδες.





Το ξέπλυμα δεξαμενών βυτίων μέσα στο ποτάμι καταστρέφοντας το οικοσύστημα και η ρίψη σκουπιδιών στις όχθες του ποταμού αποτελούν μερικές ακόμη από τις αιτίες για τις οποίες ο ποταμός «δολοφονείται».

Όπως χαρακτηριστικά δηλώνεται από Δημοτική Σύμβουλο Κατερίνης και μέλος τού Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Κατερίνης, «…δεν θα σιωπήσουμε μπροστά σ’ αυτά τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που δολοφονούν την υγεία των πολιτών, που καταστρέφουν το περιβάλλον και τον τουρισμό μας».

Γίνεται επίσης αναφορά από γιατρούς προς λουόμενους την καλοκαιρινή περίοδο για έξαρση μυκητιάσεων, κυστίτιδων κι άλλων συναφών δερματοπαθειών, οι οποίες οφείλονται κατά πολύ στο ρυπογόνο νερό του ποταμού που εκβάλει στον Θερμαϊκό.

Συν τοις άλλοις υπάρχει και μια διαρκής αποσιώπηση και συγκάλυψη των ενεχόντων εταιρειών ή βιοτεχνιών που εμπλέκονται στην ρύπανση του ποταμού, μιας και οι επιχειρηματίες αυτών στηρίζουν με ενισχύσεις πολιτιστικούς συλλόγους και διαφημίσεις στον τοπικό τύπο αφενός και αφετέρου υποστηρίζουν τοπικούς πολιτικούς ή δημοτικούς παράγοντες με αντίτιμο πρόσληψη σε θέσεις εργασίας στις επιχειρηματικές μονάδες τους είτε με χορηγίες προς αυτούς ιδίως σε προεκλογικές περιόδους.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1.Προτίθεται το Υπουργείο Υγείας να προβεί σε ανάλυση των υδάτων για να διαπιστώσει ποιες χημικές ουσίες χύνονται στον ποταμό και από ποιες εταιρίες προέρχονται;

2.Σε ποιες ενέργειες προτίθεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να προβεί, προκειμένου να διαπιστώσει ποιες χημικές ουσίες απορροφούνται από το παρόχθιο έδαφος με αποτέλεσμα να πλήττεται η βιοποικιλότητα της κοίτης του ποταμού από τις πηγές έως τις εκβολές (μήκος 40χμ) και να αποδοθούν ποινές στους υπαίτιους;

3.Σε ποιες ενέργειες προτίθεται το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί, δια των Υπηρεσιών του Δήμου Κατερίνης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το φλέγον ζήτημα της ρύπανσης του ποταμού;

4.Ποια Υπουργεία, κατόπιν εμπεριστατωμένου ελέγχου και διακρίβωσης των αιτιών, θα επιβάλλουν ποινές στους υπαίτιους της περιβαλλοντικής αυτής καταστροφής;

Ο ερωτών Βουλευτής
Κυριάκος Βελόπουλος