Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Μακεδονικά κρασιά...


Ιωάννης Αμπατζόγλου

«Χόρτασε η ψείρα και βγήκε στον γιακά» έλεγαν οι παλιοί όταν διαπίστωναν συμπεριφορές θράσους και αναίδειας. Ως χορτάτες ψείρες λοιπόν συμπεριφέρονται οι Σκοπιανοί αφού δεν τους αρκεί η πλαστογράφηση της ιστορίας που πέτυχαν με τη βοήθεια των 153 γραικύλων που επικύρωσαν τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική βουλή, έρχονται τώρα και διεκδικούν την αποκλειστικότητα του ονόματος της Μακεδονίας.

Κάποιοι...  

 
 
 
από εμάς βέβαια τα ξέραμε και προειδοποιούσαμε, αλλά ας όψονται αυτοί που έβαλαν πλάτη και ξεπούλησαν τρεις χιλιάδες χρόνια ελληνικής ιστορίας.

Ο λόγος αυτή τη φορά για τα κρασιά. Στις αρχές του προηγούμενου μήνα, ο κύριος Φεδερίκος Λαζαρίδης, πρόεδρος της Οινοποιίας NICO LAZARIDI με έδρα την Κοινότητα Αγοράς του Δήμου Δοξάτου Δράμας, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την προπαγάνδα των Σκοπιανών στο θέμα των κρασιών. Όπως διαπίστωσε, οι Σκοπιανοί βρήκαν την ευκαιρία και διαφήμιζαν τα κρασιά τους ως «Μακεδονικά κρασιά» εν όψει της «Prowein 2020» που είναι η μεγαλύτερη Διεθνής έκθεση κρασιού και ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας από τις 15 έως τις 17 Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

Έτσι λοιπόν, ο κύριος Λαζαρίδης στις 7 Φεβρουαρίου απέστειλε επιστολή προς τους αρμόδιους φορείς της Ελλάδας αλλά και της Γερμανίας, στην οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «παρά τα διαβήματα διαμαρτυρίας που έχουν γίνει από διάφορους φορείς και επιχειρήσεις προς τους διοργανωτές, συνεχίζουν και παρατηρούνται φαινόμενα όπου υιοθετείται η ψευδεπίγραφη ονομασία “Macedonian Wines”. Δυστυχώς η ασύστολη καπηλεία του όρου “Macedonian Wines” από μέρους της γείτονος χώρας δεν περιορίζεται μόνο στην διεθνή έκθεση αλλά και σε όλα τους τα μέσα επικοινωνίας» και συνεχίζει «προβάλλονται εκδηλώσεις στα πλαίσια της έκθεσης PROWEIN 2020 (Masterclass) όπου γίνεται αναφορά για “Macedonian Wines“, “Macedonian Big Reds” (τίτλος Masterclass) και “Meet us at the Macedonian booth”. Η συγκεκριμένη αναφορά υφίσταται και στο επίσημο site τους με όνομα Wines of Macedonia».

Σε αυτό το σημείο να τονιστεί ότι ο μακεδονικός οίνος είναι κατοχυρωμένος από τη χώρα μας στην κοινοτική νομοθεσία ως προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ενδειξη. Επομένως, ο όρος «μακεδονικός οίνος» ανήκει στην Ελλάδα. Ωστόσο, οι Σκοπιανοί τον χρησιμοποιούν ως δικό τους και με αυτόν τον τρόπο δημιουργούν σύγχυση στο ξένο καταναλωτικό κοινό.

Τελικά, η συγκεκριμένη έκθεση αναβλήθηκε λόγω των μέτρων κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί τη νόσο Covid-19. Τη νόσο αυτή, πριν από λίγες ημέρες (στις 11-3-2020), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την χαρακτήρισε πανδημία και προκειμένου να προφυλαχτεί ο πληθυσμός, σε παγκόσμια κλίμακα ακυρώθηκαν προγραμματισμένες εκδηλώσεις όπως και η συγκεκριμένη έκθεση κρασιού.

Πάντως, από παλαιότερα οι Σκοπιανοί προσπαθούσαν να παρουσιάσουν τα κρασιά τους ως μακεδονικά αλλά μετά από αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς αναγκάζονταν να τα αποσύρουν. Μία τέτοια περίπτωση ήταν το 2011 όταν οι Σκοπιανοί τελικά απέσυραν τα κρασιά τους από την αγορά της Γερμανίας μετά από αγωγή που κατέθεσαν στην γερμανική δικαιοσύνη οι Έλληνες οινοπαραγωγοί της Μακεδονίας. Επίσης είχε απαγορευθεί και στην Σλοβενία η κυκλοφορία σκοπιανών κρασιών με την ένδειξη «Μακεδονία».

Μετά την υπογραφή αλλά και την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών οι Σκοπιανοί έχουν ξεσαλώσει και δίνουν ρεσιτάλ στην πλαστογράφηση της ιστορίας. Αυτά να τα βλέπουν όσοι ισχυρίζονταν ότι η πιό πάνω συμφωνία θα εξομάλυνε τις σχέσεις μας με την γειτονική χώρα.

Εμείς πρέπει να αναδεικνύουμε την μεγάλη παράδοση της Ελλάδας και στον τομέα του οίνου, ο οποίος ειδικά στη Μακεδονία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος μέχρι σήμερα. Τα μακεδονικά κρασιά είναι ελληνικά κρασιά υψηλής ποιότητας. Αυτό το ξέρω πολύ καλά μιας και κατάγομαι από τη Δράμα που διαθέτει εξαιρετικά οινοποιία τα οποία έχουν διακριθεί για την ποιότητα των κρασιών τους. Έχουν κερδίσει παγκόσμια βραβεία και είναι τα πλέον αναγνωρισμένα σε όλο τον κόσμο, ως δραμινά, ως μακεδονικά, ως ελληνικά κρασιά.

*Ο Ιωάννης Αμπατζόγλου είναι Ακτινοφυσικός Ιατρικής, διδάκτωρ του Ιατρικού Τμήματος του ΔΠΘ και Επιστημονικά Υπεύθυνος του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης.