Σάββατο 7 Μαρτίου 2020

Σπάρτη: Έτσι είναι σήμερα ο θρυλικός Καιάδας - Οι εικόνες που εντυπωσιάζουν τους ταξιδιώτες (Βίντεο)


Εσείς γνωρίζατε πως η μυθική και τόσο πολυσυζητημένη καταβόθρα της Αρχαίας Σπάρτης ο Καιάδας υπάρχει στην πραγματικότητα; Ένα μέρος τόσο μυθικό και που έχουν γραφτεί τόσα πολλά για αυτό και την χρήση του από τους Αρχαίους Σπαρτιάτες αλλά πολλοί σήμερα θεωρούν πως δεν υπάρχει.

Ο... 

 
 
 
Καιάδας βρίσκεται στο χωριό Τρύπη της Λακωνίας λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Σπάρτης. Μπορεί να μην έχει την μορφή που οι περισσότεροι φαντάζονται, δηλαδή ένας τεράστιος κρατήρας στην γη με ατελείωτο βάθος όμως είναι εξίσου εντυπωσιακός ειδικά από κοντά.

Ο Καιάδας αρχικά μοιάζει με μια σχισμή σε ένα κονικό ύψωμα στο τελείωμα του χωριού όταν όμως πλησιάσεις κοντά του τότε το θέαμα γίνεται άκρως εντυπωσιακό. Στην βάση της σχισμής δημιουργείται μια διπλή είσοδος με κάθετη ροή από όπου βγαίνει πολύ έντονος και κρύος αέρας και για όσο μπορείς να διακρίνεις μέσα σε αυτό σου δίνει την εντύπωση πως οδηγεί στα τάρταρα της γης.

Το σπηλαιοβάραθρο αυτό μπορεί να συνδεθεί με τις αρχαίες μαρτυρίες για τη μορφή και τον προορισμό του Καιάδα και ειδικότερα με τη χρήση του για τον καταποντισμό των εχθρών τους ή και άλλων καταδίκων. Κατά ιστορικές αναφορές στον Καιάδα ρίχτηκαν από τους Σπαρτιάτες ο ήρωας του Β΄ Μεσσηνιακού πολέμου Αριστομένης μαζί με 50 αιχμαλώτους Μεσσηνίους. Επίσης στον Καιάδα οι Σπαρτιάτες κατακρήμνισαν και το νεκρό σώμα του βασιλιά τους Παυσανία που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για προδοσία.