Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά και εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους, αποκτούν συνήθειες που δεν είναι και τόσο σωστές. Για την ακρίβεια, είναι αρκετά εκνευριστικές και όσο και να προσπαθούμε να τις «κόψουμε μαχαίρι», τόσο περισσότερο επιδεινώνεται το φαινόμενο. Μπορεί να είναι οι ανασκαφές…
στην μύτη, ή μια «κακή» λέξη, ωστόσο μπορεί να είναι και πιο επικίνδυνες, όπως για παράδειγμα, να χτυπούν όταν έχουν νεύρα το κεφάλι τους.
Ευτυχώς, όμως, είναι παροδικές και με τις κατάλληλες συμβουλές θα καταφέρετε να τις ξεφορτωθείτε μια και καλή.
Οι κακές συνήθειες των νηπίων και πώς να τις αντιμετωπίσετε
Σκαλίζει τη μύτη του
Η… εξερεύνηση του εσωτερικού της μύτης είναι μια απασχόληση που φαίνεται απολαμβάνουν- προς δική μας δυστυχία- τα παιδιά μικρής ηλικίας. Συνήθως, σκαλίζουν τη μύτη τους επειδή βαριούνται ή κάτι τους ενοχλεί. Λόγω της ηλικίας τους, αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να φυσήξουν σωστά τη μύτη τους, οπότε προσπαθούν να διώξουν την ενόχληση με το δάχτυλό τους.
Πώς να το αντιμετωπίσετε
Σιγά-σιγά θα μπορείτε να αναγνωρίζετε πότε το νήπιο θα θελήσει να σκαλίσει τη μύτη του. Ίσως, να συμβεί την ώρα που βλέπετε μαζί μια ταινία ή όταν περιμένετε στην ουρά του σούπερ-μάρκετ. Έχετε πάντα στην τσάντα σας το αγαπημένο του παιχνίδι, έτσι ώστε να τραβήξετε την προσοχή του.
Προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί του και με απλές και σύντομες φράσεις να του εξηγήσετε ότι αυτή η συνήθεια του κάνει κακό και θα τραυματίσει τη μύτη του. Μην δείξετε αηδία και μην προειδοποιήσετε για τυχόν χλευασμό από τους φίλους του, γιατί θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα και θα κλονίσετε την κοινωνικοποίησή του.
Όπως προαναφέραμε, είναι μια συνήθεια που με την πάροδο του χρόνου ελαττώνεται και σταματάει. Αν δείτε, όμως, ότι συνεχίζετε και σε μεγαλύτερες ηλικίες και σε βαθμό που προκαλούνται ρινορραγίες, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας.
Χτυπάει το κεφάλι του επίτηδες
Δεν είναι λίγα τα παιδιά που όταν θυμώνουν και δεν μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, χτυπούν το κεφάλι τους επίτηδες. Μια τέτοια συμπεριφορά μπορεί να αρχίσει στο δεύτερο μισό του πρώτου χρόνου, δηλαδή μεταξύ 18-24 μηνών, αλλά κυρίως εντοπίζεται στην ηλικία των 3 χρόνων. Οι λόγοι που κρύβονται πίσω απ’ αυτήν είναι κυρίως συναισθηματικοί. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή δεν ξέρουν πώς να ζητήσουν αυτό που θέλουν, είτε προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή σας.
Πώς να το αντιμετωπίσετε
Φροντίστε να προστατεύσετε το παιδί, εξοπλίζοντας το σπίτι με ειδικά προστατευτικά στις γωνίες των τραπεζιών και στην κούνια.
Όταν επιδίδεται σε αυτήν την αρκετά επικίνδυνη δραστηριότητα, μην αντιδράσετε με φωνές, αντίθετα προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας, και απασχολείστε το με παιχνίδια. Μπορείτε επίσης, να βάλετε μουσική για να το χαλαρώσετε και να χορέψετε μαζί. Βγείτε για έναν περίπατο ή παίξτε αρκετή ώρα μαζί του, έτσι ώστε να καταφέρει να εκτονώσει την ενέργειά του.
Στην περίπτωση που το φαινόμενο γίνει έντονο και δείτε ότι χτυπάει το κεφάλι του αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σας. Αυτή η συμπεριφορά έχει συνδεθεί με τα πρόωρα σημάδια του αυτισμού και άλλες παρόμοιες διαταραχές που καλό είναι να διαγιγνώσκονται νωρίς.
Πιπιλάει συνεχώς το δάχτυλό του
Τα περισσότερα-αν όχι όλα- παιδιά ηρεμούν και παρηγορούνται, όταν πιπιλούν το δάχτυλό τους. Αρκετά μάλιστα, το χρησιμοποιούν ως μέσο για να μπορέσουν να νανουρίσουν τον εαυτό τους και να κοιμηθούν. Ωστόσο, παρόλο που καθησυχάζονται με αυτόν τον τρόπο, το μακροχρόνιο πιπίλισμα του δαχτύλου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά οδοντικά προβλήματα και δυσκολίες στην γλωσσική τους ανάπτυξη.
Πώς να το αντιμετωπίσετε
Πολλές φορές τέτοιου είδους συνήθειες γίνονται ασυνείδητα, γι ‘αυτό φροντίστε να του υπενθυμίζετε, ότι είναι λάθος όταν το κάνει. Εξηγήστε του με απλά λόγια ότι κάνει κακό στα δόντια του και βάλτε στο κόλπο και τον παιδίατρο σας, στην περίπτωση που δεν σας ακούει.
«Τώρα πια, είσαι μεγάλο παιδί!» με τέτοιου είδους φράσεις προσπαθήστε να του δείξετε ότι αυτή η συνήθεια αρμόζει σε μικρά παιδιά και όχι στην ηλικία του. Δείξτε του πόσο περήφανη είστε που μεγαλώνει και γίνεται μεγάλος «άντρας» ή μεγάλη «κοπέλα».
Αν παρατηρήσετε ότι αυτή η συνήθεια γίνεται όταν είναι το παιδί κουρασμένο ή στενοχωρημένο δώστε μια διαφορετική εναλλακτική: ένα αρκουδάκι για παράδειγμα, θα μπορεί να το καθησυχάσει το ίδιο με το πιπίλισμα του δαχτύλου.
«Κακές» λέξεις/ βρισιές
Από τις πιο δύσκολες στιγμές στην καριέρα ενός γονιού, είναι όταν ακούει για πρώτη φορά το παιδί του να βρίζει, και δυστυχώς, αυτό συνήθως συμβαίνει όταν βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο. Σε αυτές τις ηλικίες, τα παιδιά έχουν την ικανότητα να μιμούνται και να υιοθετούν τις συμπεριφορές των μεγαλύτερων και αυτό, όπως είναι φυσικό, έχει και κάποιες αρνητικές συνέπειες.
Πώς να το αντιμετωπίσετε
Την πρώτη φορά που θα ειπωθεί η «κακιά» λέξη, ρωτήστε το πού την άκουσε και γιατί την είπε. Προσπαθήστε να μπείτε στη θέση του και στη συνέχεια, εξηγήστε του ότι τέτοιες κουβέντες δεν πρέπει να λέγονται γιατί προσβάλλουν και πληγώνουν ανθρώπους. Δείξτε με τον τρόπο σας ότι και εσείς στενοχωρηθήκατε πολύ.
Τις περισσότερες φορές τα παιδιά βρίζουν για να τραβήξουν την προσοχή και να δουν τις αντιδράσεις σας. Γι’ αυτόν τον λόγο, πολλοί ειδικοί προτείνουν στους γονείς να…αδιαφορούν και να προσποιούνται ότι δεν άκουσαν τίποτα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα καταλάβει ότι αυτή η συμπεριφορά δεν «πιάνει» και θα συμμορφωθεί από μόνο του.
Μήπως ήρθε η ώρα να προσέξετε περισσότερο τις δικές σας κουβέντες; Συμβαίνει σ’ όλους τους γονείς- άθελα μας ξεστομίζουμε λέξεις μπροστά στα παιδιά. Φροντίστε λοιπόν, να δίνετε το καλό παράδειγμα, προσέχοντας το λεξιλόγιό σας.
ΠΗΓΗ