Σάββατο 27 Ιουνίου 2020

«Μπλόκο» της ΕΕ στο ελληνικό άνοιγμα των συνόρων: «Μόνο από αυτές τις 14 χώρες θα δεχτείτε τουρίστες»



  «Μπλόκο» της ΕΕ στο ελληνικό άνοιγμα των συνόρων και τον ελληνικό τουρισμό, αφού σε χθεσινή συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της ΕΕ αποφάσισαν να ανοίξουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιουλίου μόνο σε 14 χώρες!

Συγκεκριμένα...  

 
 
τα σύνορα της ΕΕ θα ανοίξουν μόνο για τους ταξιδιώτες από Αλγερία, Αυστραλία, Καναδά, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Όσον αφορά την Κίνα, η Ε.Ε. θα ανοίξει τα σύνορά της μόνο εάν το Πεκίνο κάνει το ίδιο για τους Ευρωπαίους.

Εκτός λίστας τέθηκαν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Βραζιλία, η Τουρκία, τα Σκόπια και η Αλβανία.

Σε μία ελαφρώς χαοτική κατάληξη της εξάωρης συνεδρίασης που έγινε στις 26 Ιουνίου, συμφωνήθηκε ότι η κροατική προεδρία θα έθετε τη λίστα προς τελική έγκριση από τις μόνιμες αντιπροσωπείες μέσω email το Σάββατο, ώστε να λάβει νομική υπόσταση μέσω γραπτής διαδικασίας τη Δευτέρα.

Το κρίσιμο κριτήριο για τη συμπερίληψη στη «λευκή λίστα» ήταν τα επιδημιολογικά δεδομένα των υπό εξέταση χωρών, τα οποία έπρεπε να είναι αντίστοιχα ή χαμηλότερα του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (16 κρούσματα/100.000 πληθυσμού στις πρώτες 15 μέρες του Ιουνίου).

Υπενθυμίζουμε πως η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε μονομερώς πως από 1η Ιουλίου θα ανοίξει τα σύνορα της Ελλάδας σε όλες τις χώρες του κόσμου εκτός από 9.

Άγνωστο πως θα κινηθεί τώρα η Αθήνα στην οποία επικρατεί προβληματισμός για την συγκεκριμένη απόφαση της ΕΕ, αφού βλέπει να χάνεται η τουριστική σεζόν, για την διάσωση της οποίας, υποτίθεται ότι επιβλήθηκε το lockdown που κατέστρεψε την ελληνική οικονομία.

Η ελληνική πλευρά, στις συναντήσεις των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών την περασμένη εβδομάδα (χθες το θέμα συζητήθηκε για τρίτη φορά μέσα σε πέντε μέρες), εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις στην προοπτική να υπάρξει κι άλλη παράταση της ολικής ταξιδιωτικής απαγόρευσης κι αναγκάστηκε να συμφωνήσει σε αυτό τον κατάλογο των 14 χωρών.

Η Ιταλία ήταν ιδιαίτερα προσεκτική στις συζητήσεις, σημειώνοντας ότι το άνοιγμα της ζώνης Σένγκεν ήταν αρκετό για την τουριστική κίνηση και ότι δεν υπήρχε λόγος ανάληψης περαιτέρω ρίσκου με το άνοιγμα των εξωτερικών συνόρων.

Η Ισπανία, από την πλευρά της, παρ' ότι πιο προωθημένη, διασαφήνιζε ότι δεν προτίθετο να ανοίξει μονομερώς αν δεν υπήρχε συμφωνία. «Είναι ζωτικής συμφωνίας μίας συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωσε χθες ο Ισπανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Προβληματισμό, εν τω μεταξύ, προκαλεί η ανάγκη η λίστα να ανανεώνεται κάθε δύο εβδομάδες. Ευρωπαίος διπλωμάτης εξέφραζε τη δυσφορία που γεννά στις τάξεις των εκπροσώπων των κρατών-μελών η προοπτική να επαναλαμβάνουν τις διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό κάθε δεκαπέντε μέρες στην καρδιά του καλοκαιριού.

Βόρειες χώρες όπως η Σουηδία, η Δανία (που αρχικά σκόπευε να κρατήσει κλειστά τα σύνορά της ακόμα και με χώρες της Ε.Ε. ως τις 31 Αυγούστου, και που τα διατηρεί κλειστά με την Πορτογαλία και τη Σουηδία), η Φινλανδία και η Ολλανδία φρόντισαν η αρχική λίστα χωρών να είναι αρκετά μικρή.

«Είναι σημαντικό για εμάς να υπάρξει συμφωνία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να ανοίξουν τα σύνορα και αυτή η συμφωνία να βασιστεί αποκλειστικά σε υγειονομικά κριτήρια», εξηγούσε Ολλανδός διπλωμάτης.

Σε περίπτωση μη συμφωνίας και μονομερούς ανοίγματος κρατών-μελών προς τρίτες χώρες, προειδοποιούσε, «ενδεχομένως να αναγκαστούμε να κλείσουμε τα σύνορά μας» προς το συγκεκριμένο κράτος-μέλος.  

pronews.gr