Κυριακή 5 Ιουλίου 2020

Αγία Σοφία: Επιστολή-έκκληση στον Ερντογάν από την Παγκόσμια Χριστιανική Νεολαία


 
 
 
 
     Έκκληση προς τον πρόεδρο τον Ερντογάν, να διατηρήσει το μουσειακό χαρακτήρα του ναού της Αγίας Σοφίας απευθύνουν τα μέλη της Παγκόσμιας Χριστιανικής Νεολαίας

Εκπρόσωποι... 

 
 
 
της χριστιανικής νεολαίας από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία και τη Λευκορωσία συμμετείχαν σε διαδικτυακή συνεδρίαση, προκειμένου να αναπτύξουν τον προβληματισμό τους για το θέμα της Αγίας Σοφίας και την πρόθεση του Τούρκου προέδρου να τη μετατρέψει σε τζαμί, αλλά και να συντονίσουν τις προσπάθειές τους, ώστε να ευαισθητοποιήσουν περαιτέρω διεθνείς φορείς για το ζήτημα. Με ένα στόμα οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης του μουσειακού καθεστώτος του ναού και τόνισαν την τεράστια αξία και το συμβολισμό της Αγίας Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς για ολόκληρη την οικουμένη.

Ως αποτέλεσμα της συνεδρίασης οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Χριστιανικής Νεολαίας αποφάσισαν ομόφωνα να αποστείλουν μία επιστολή - έκκληση προς τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη διατήρηση του ήδη ισχύοντος καθεστώτος του ναού της Αγίας Σοφίας.
«Αποφασίσαμε ως νέοι χριστιανοί ορθόδοξοι να στείλουμε επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας, τα πολιτικά κόμματα, το Κοινοβούλιο της χώρας, την UNESCO και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να αποτραπεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Η Αγία Σοφία είναι παγκόσμιο πολιτιστικό κληροδότημα, ένας παγκόσμιος χώρος για τον απανταχού ελληνισμό αλλά και για ολόκληρη την οικουμένη. Ελπίζουμε να πρυτανεύσει η λογική και να παραμείνει ο μουσειακός χαρακτήρας του μνημείου», σημειώνει ο Άλκης Αναστασιάδης, εκπρόσωπος Νεολαίας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ελληνοποντιακών Συλλόγων.
Η επιστολή

Στο κείμενό τους προς τον Ταγίπ Ερντογάν οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Χριστιανικής Νεολαίας τονίζουν ότι «η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών» και υπογραμμίζουν ότι αποτελεί ένα χώρο συνυφασμένο με «ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την ανάπτυξη του κόσμου, διάφορες θρησκείες, μοίρες ολόκληρων λαών και χωρών».

Παράλληλα, χαρακτηρίζουν την Αγία Σοφία ως «Μέκκα» για όλους τους χριστιανούς και σημειώνουν ότι η απόφαση του Τούρκου προέδρου για τη διατήρηση του μουσειακού χαρακτήρα του ναού μπορεί να αποβεί ιστορική. «Σήμερα, όσο ποτέ οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σύμβολα ειρήνης, ψυχικής ηρεμίας, ανοχής και πολυπολιτισμικότητας. Είμαστε στο πλευρό της ειρήνης και της διαθρησκευτικής αρμονίας», τονίζουν οι εκπρόσωποι της Παγκόμιας Χριτιανικής Νεολαίας.

Το κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

«Εμείς, οι εκπρόσωποι της χριστιανικής νεολαίας από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αυστραλία, τη Γερμανία, τη Γεωργία, την Αρμενία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Καζαχστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Αζερμπαϊτζάν, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία.
Απευθύνουμε έκκληση σε σας, κύριε Πρόεδρε, για τη διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος ενός εκ των σημαντικότερων συμβόλων του χριστιανισμού, ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς – του Ναού της Αγίας Σοφίας, οι πόρτες του οποίου, από το 1935 η Τουρκία με σεβασμό προς τους Χριστιανούς όλου του κόσμου, διατηρεί ανοιχτές με ελεύθερη πρόσβαση και το 2035 θα είναι δυνατός για όλο τον κόσμο ο εορτασμός των 100 ετών του μουσειακού καθεστώτος αυτού του ιστορικού μαργαριταριού.
Έχουμε πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας βρίσκεται στο έδαφος του τουρκικού κράτους και η απόφαση για τη μελλοντική του μοίρα είναι δικαίωμα των τουρκικών αρχών, αλλά σας καλούμε να διατηρήσετε το μουσειακό καθεστώς, κοιτάζοντας μπροστά γιατί η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης, ουσιαστικού διαλόγου και σεβασμού μεταξύ των θρησκειών.
Ο ναός δεν είναι μόνο μνημείο πολιτισμού, αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένας σύνθετος κόμπος, συνυφασμένος από ιστορικά γεγονότα που καθόρισαν την ανάπτυξη του κόσμου, διάφορες θρησκείες, μοίρες ολόκληρων λαών και χωρών. Ο Ναός της Αγίας Σοφίας αποτελεί κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού, το οποίο πρέπει να παραμείνει πόλος έλξης για ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών.
Το να έχει μία μουσουλμανική χώρα στο έδαφός της ένα χριστιανικό ιερό, τη «Μέκκα» όλων των χριστιανών, με σεβασμό στις προσευχές των πιστών όλων των θρησκειών και με λατρεία προς τον Παντοδύναμο, και να το διατηρεί με προσοχή, αυτό ακριβώς αποτελεί το απόγειο του ιστορικού ρόλου, της δύναμης και της σοφίας του Ηγέτη μίας χώρας.

Η Τουρκία είναι πλούσια σε αντικείμενα βυζαντινής κληρονομιάς. Κατά καιρούς γύρω από ορισμένα από αυτά παρουσιάζονται ορισμένες διαφορές. Γι’ αυτό εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συμμετοχή σας στη διατήρηση του μουσειακού καθεστώτος ενός άλλου βυζαντινού ιερού – του μοναστηριού της Παναγίας Σουμελά. Η προσβασιμότητα του μοναστηριού για επίσκεψη και οι λειτουργίες που διεξάγονται εκεί μία φορά το χρόνο δίνουν σήμερα τη δυνατότητα σε ανθρώπους από διάφορες γωνιές του κόσμου να έρθουν σε επαφή με την ιστορία αυτού του ιερού τόπου, και στην περιοχή της Τραπεζούντας να αναπτύσσεται ανεξάντλητη τουριστική ροή.
Η απόφασή σας για τη διατήρηση του μουσειακού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας μπορεί να γίνει ιστορική. Σήμερα, όσο ποτέ οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από σύμβολα ειρήνης, ψυχικής ηρεμίας, ανοχής και πολυπολιτισμικότητας.

Είμαστε στο πλευρό της ειρήνης και της διαθρησκευτικής αρμονίας.
Προσευχόμαστε για τη μοίρα της Αγίας Σοφίας, ενός εκ των σπουδαιότερων μνημείων του παγκόσμιου πολιτισμού.
Κύριε Πρόεδρε, καλώντας Σας να διατηρήσετε το μουσειακό καθεστώς της Αγίας Σοφίας, Σας καλούμε σε ειρήνη!».
«Ίσως η επιστολή που στείλαμε δε φτάσει ποτέ στον Ταγίπ Ερντογάν, όμως, είμαστε σίγουροι ότι θα φτάσει σε πρόσωπα που αποτελούν την ομάδα του κι έτσι είμαστε 100% σίγουροι ότι θα ακουστούμε. Η προσπάθεια που αναλάβαμε, ενώνει και ευαισθητοποιεί όλους τους Έλληνες. Όλοι οι Έλληνες γινόμαστε ένα, για να διατηρηθεί ο μουσειακός χαρακτήρας αυτού του θησαυρού. Είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει κανείς ότι τον 21ο αιώνα ένα μνημείο της UNESCO μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα και να μετατραπεί σε τζαμί», σημειώνει η εκπρόσωπος της Ένωσης Ελληνικών Κοινοτήτων Γεωργίας, Ευγενία Κοτανίδου.
Θα τον ρωτούσα «γιατί»;

Η ίδια τονίζει στο ethnos.gr ότι, αν μπορούσε να μιλήσει για το θέμα με τον Τούρκο πρόεδρο, θα τον ρωτούσε «γιατί να πάρει αυτήν την απόφαση», αν και όπως τονίζει, γνωρίζει ότι δε θα έπαιρνε μία αληθινή απάντηση.

«Η Αγία Σοφία για όλους τους Έλληνες, αλλά και για ολόκληρο το χριστιανικό κόσμο αποτελεί ένα σύμβολο που ενώνει. Είναι μία ιδέα. Πονάει η καρδιά μου, όταν σκέφτομαι ότι μπορεί στο παγκόσμιο αυτό μνημείο να γίνουν ξανά μουσουλμανικές λειτουργίες. Δε θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του παππού μου, ο οποίος μου είχε εκμυστηρευθεί το όνειρό του, να πάει κάποτε στην Κωνσταντινούπολη και να προσκυνήσει στην Αγία Σοφία, το οποίο, βέβαια, δεν κατάφερε ποτέ. Οι πρόγονοί μου ξεριζώθηκαν από τον Πόντο. Όλοι οι πρόσφυγες έχουν μέσα στην ψυχή τους ως ναό - σύμβολο την Αγία Σοφία», προσθέτει η Ευγενία Κοτανίδου.
Από την πλευρά της η εκπρόσωπος Νεολαίας της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων Ευρώπης, Μαρία Παπαδοπούλου, υποστηρίζει ότι όλοι οι νεολαίοι της διασποράς που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη, αποφάσισαν να απευθυνθούν για το ζήτημα και να ζητήσουν τη συμπαράσταση των φορέων των χωρών που κατοικούν.
«Θα απευθυνθούμε και σε άλλους διεθνείς φορείς, καθώς και στην UNESCO, για να υποστηρίξουν την προσπάθειά μας. Θα ήθελα να πω στον κ. Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι ένα πολυεθνικό και πολυθρησκευτικό κράτος και δε θα πρέπει να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Θα πρέπει να σέβεται τον πολιτισμό του κάθε έθνους που κατοικεί στη χώρα του, αλλά και το κάθε μνημείο», λέει στο ethnos.gr η Μαρία Παπαδοπούλου.