Παρασκευή 10 Ιουλίου 2020

Μιχάλης Γεωργιάδης: Το Δημοτικό Ραδιόφωνο, το «κούνημα του δακτύλου» από τον κ. Γκούνα και η επιδεικτική αδιαφορία για την ουσία



Χθες παρουσίασα με δελτίο τύπου τις προτάσεις μου για το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης, στο δ.σ. του οποίου συμμετέχω. Εν συντομία αυτές ήταν:

 
 
 
 
1. Δημιουργία pods σε Ελληνικά και Αγγλικά για την προβολή του τόπου μας
2. Σύνδεση με τους ομογενείς μας σε όλον τον πλανήτη
3. Μείωση κόστους
4. Πλουραλισμός της ενημέρωσης

Νομίζω ότι το ύφος του κειμένου ήταν όσο πιο συναινετικό γίνεται, μιας και δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. (Υποθέτω πως) προσπαθούμε με ιδέες και προτάσεις να βελτιώσουμε το Δημοτικό Ραδιόφωνο.

Μέσα στην ημέρα διάβασα με έκπληξη την οργισμένη απάντηση του προέδρου του Δημοτικού Ραδιοφώνου Θανάση Γκούνα, ο οποίος ουσιαστικά «κουνώντας το δάκτυλο» έκανε σε εμένα και τον επικεφαλής του συνδυασμού μας Θανάση Λιακόπουλο ολομέτωπη επίθεση, χωρίς ακριβώς να καταλάβω το γιατί, μάλλον γιατί τολμήσαμε να εκφράσουμε τις θέσεις μας.

Για να δούμε τι λέει ο Θανάσης Γκούνας:

Γκούνας: «Όρισα διοικητικό συμβούλιο και δεν ήρθες»

Απάντηση: Σωστά. Είχα ενημερώσει ότι θα λείψω στην Κρήτη εκείνες τις ημέρες. Το συγκεκριμένο ταξίδι ήταν προγραμματισμένο πριν από 6 μήνες και το γνώριζε ο κ. Γκούνας ότι δεν θα μπορούσα να παρεβρεθώ στη συνεδρίαση.

Απορία: Από όσο γνωρίζω, ο κ. Γκούνας έχει λείψει και αυτός από δημοτικά συμβούλια στα χρόνια που ήταν δημοτικός σύμβουλος. Η απουσία του αυτή σήμαινε ότι απαγορεύεται να έχει γνώμη για τα θέματα που συζητήθηκαν;

Γκούνας: «Ο Λιακόπουλος ήταν μέλος του συνδυασμού Χιονίδη στο παρελθόν, άρα είναι υπεύθυνος για όλα τα στραβά της πόλης, ΚΑΙ για το Δημοτικό Ραδιόφωνο, και ας μην είχε ποτέ αρμοδιότητα για αυτό»

Απάντηση: Τι σχέση έχει ο Θανάσης Λιακόπουλος και το επιτυχημένο παρελθόν του στον Δήμο Κατερίνης με τις προτάσεις που κατέθεσα; Ποτέ του δεν διοίκησε τον συγκεκριμένο οργανισμό. Από που προκύπτει πως κάποιοι μπορούν να μας λένε «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε», επειδή απλά έκανα προτάσεις για το καλό του Δημοτικού Ραδιοφώνου;

Απορία: Αν ο Λιακόπουλος φταίει για όλα τα στραβά της πόλης (και αγνοούμε το τεράστιο έργο που άφησε από όποια θέση ευθύνης κλήθηκε να διοικήσει), τότε και ο κ. Γκούνας θα φταίει για τα αδέσποτα σκυλιά, την έλλειψη νερού στα χωριά και ό,τι δεν κάνουν καλά οι άλλοι συνάδελφοί του στη διοίκηση του Δήμου;

Γκούνας: «Το Δημοτικό Ραδιόφωνο έχει χρέη από παλιά»

Απάντηση: Συμφωνώ απολύτως. Δεν σας κατηγόρησε κάποιος για αυτά. Απλά ακριβώς επειδή έχει χρέη και επειδή σήμερα η προτεραιότητα πρέπει να είναι για τον Δήμο μας η στήριξη των δημοτών που δοκιμάζονται υγειονομικά και οικονομικά, πρότεινα την διοχέτευσή τους εκεί που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη σήμερα.

Απορία: Εσείς τι απαντάτε; Ότι επειδή υπήρχαν προβλήματα από παλιά, για αυτό σήμερα δεν πρέπει να γίνει περικοπή;

Γκούνας: «Δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε, μιας και δεν φέρατε διαφημίσεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο. Εμείς φέραμε λεφτά και διαφημίσεις»

Απάντηση: Συγχαρητήρια για το ότι φέρατε διαφημίσεις στο Δημοτικό Ραδιόφωνο τόσο εσείς, όσο και κάποιοι ακόμη σύμβουλοι του συνδυασμού σας. Το ότι εγώ, δημόσιος υπάλληλος ων, δεν έφερα ακόμη κάποια διαφήμιση στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, σημαίνει ότι δεν έχω δικαίωμα να έχω γνώμη για το μέλλον του;

Απόρία: Καταλαβαίνετε τη Δημοκρατία ως μία διαδικασία στην οποία δικαίωμα γνώμης έχουν μόνο όσοι «βάζουν λεφτά» και «φέρνουν έσοδα»; Οι υπόλοιποι δεν έχουν δικαίωμα προτάσεων;

Γκούνας: «Μιλάμε τεχνοκρατικά»

Απάντηση: Αν όλα τα παραπάνω είναι τεχνοκρατική απάντηση, τότε μάλλον οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους...

Γκούνας: «Γενικά και αόριστα δεν δίνουμε λύσεις. Αντί να καταθέσετε προτάσεις, τρέξατε στα μπλογκς για εντυπωσιασμό και ψηφαλάκια»

Απάντηση: Κατέθεσα τέσσερις απολύτως συγκεκριμένες προτάσεις. Τις διαβάσατε; Ή απλά η ιδέα ότι κάποιος σας προτείνει κάτι σας ενοχλεί και θεωρείτε πως όποια ιδέα δεν είναι δικιά σας, δεν αξίζει να μελετηθεί και είναι «γενική και αόριστη»;

Απορία: Όταν ορίζετε διοικητικό συμβούλιο την ημέρα που ξέρετε ότι θα λείπω στην Κρήτη, τι θα πρέπει να κάνω για να ακουστούν οι προτάσεις μου; Επέλεξα, σε συνεργασία με τον συνδυασμό μας, να τις δώσω στα Μέσα Ενημέρωσης για να ενημερωθούν όλοι οι συνδημότες μας.

Απορία: Γιατί όταν εμείς καταθέτουμε προτάσεις μέσω των ΜΜΕ «πάμε για ψηφαλάκια» και όταν η δημοτική διοίκηση στέλνει σωρεία δελτίων τύπου δεν κάνει το ίδιο; Γιατί η δικιά μας ενημέρωση είναι «κακή» και η δικιά σας «καλή»;

Γκούνας: «Βασική μου αρχή είναι ο διάλογος, η σύνθεση των θέσεων και το Δημοκρατικό αποτέλεσμα».

Απάντηση: Με την επίθεση που μου κάνατε, αγνοώντας ολοκληρωτικά τις προτάσεις μου, με κάνετε να απορώ για το τι εννοείτε.

Γκούνας: «Από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης, κατά τη θητεία μου και όσο αρκέσει αυτή, δεν έχει αποκλειστεί, ούτε θα αποκλειστεί κανένας δημοτικός σύμβουλος, κανένας πολίτης, κανένας φορέας και κανένα πολιτικό κόμμα».

Απάντηση: Είναι εξαιρετική αυτή η εξαγγελία. Απλά να το πείτε και στους υπευθύνους του Δημοτικού Ραδιοφώνου, μπας και αποφασίσουν να μιλήσουν για τα δελτία τύπου που στέλνει ο συνδυασμός μας και αγνοούνται επιδεικτικά, όπως και κάθε θέση μας που απλώς κάποιοι «ξεχνάνε να την αναφέρουν».

Απορία: Αν σας δώσουμε το αρχείο με τις ημερομηνίες των 30+ δελτίων τύπου με θέσεις και προτάσεις που καταθέσαμε ως συνδυασμός, μπορείτε να μας δώσετε τα σχετικά αποσπάσματα από εκπομπές του Δημοτικού Ραδιοφώνου όπου και παρουσιάστηκαν όσα γράψαμε στα δελτία αυτά;

Αν ναι, ανακαλώ με χαρά την παραπάνω τοποθέτηση.

Αν όχι, θα υπάρξουν ευθύνες για αυτούς που παράκουσαν την εντολή σας για μη αποκλεισμό κλπ, όπως υπέροχα περιγράφετε παραπάνω;

Το κούνημα του δακτύλου και η επιδεικτική αδιαφορία για την ουσία

Από όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι χθες ο κ. Γκούνας επέλεξε να αγνοήσει επιδεικτικά την ουσία των προτάσεών μου, που εμφανώς τον ενόχλησαν και να μου απαντήσει με μία ολομέτωπη, ανούσια προσωπική επίθεση, χωρίς επιχειρήματα, αλλάζοντας το νόημα των λέξεων, με αστοχίες και παρανοήσεις. Συνδύασε μάλιστα αυτή την ακατανόητη επίθεση με το «κούνημα του δακτύλου» και το στυλ του «δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε». Αφού μόνος του επιρρίπτει ευθύνες στον Θανάση Λιακόπουλο για το Δημοτικό Ραδιόφωνο (όση σχέση είχε ο Θανάσης με το Δημοτικό Ραδιόφωνο, έχει και ο κ. Γκούνας σήμερα με την αποκομιδή των σκουπιδιών), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «άρα δεν δικαιούστε για να ομιλείτε εσείς που ευθύνεστε» κλπ. Δεν το σχολιάζω περαιτέρω...

Κύριε Γκούνα, είστε ένας αξιόλογος νέος άνθρωπος. Αν όλα αυτά σχετίζονται με τις πολιτικές σας φιλοδοξίες, τότε θα σας συνιστούσα να διαλέξετε άλλον τρόπο για να δείξετε τη δυναμικότητά σας.

Στη διάθεσή σας, για να στηρίξουμε το Δημοτικό Ραδιόφωνο και να βρούμε τον ρόλο του στη νέα δεκαετία που έρχεται

Η δημοτική μας παράταξη ενδιαφέρεται για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων των δημοτών. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, για να προλάβουμε καταστάσεις και να διορθώσουμε κακώς κείμενα.

Εμείς θα συνεχίσουμε με προτάσεις και θέσεις. Εσείς μπορείτε να συνεχίσετε να απαντάτε με ανυπόστατες κατηγορίες και να αποφεύγετε την ουσία των προτάσεών μας (άγνωστο το γιατί).

Είμαστε στη διάθεσή σας για να στηρίξουμε το Δημοτικό Ραδιόφωνο και να βρούμε τον ρόλο του στη νέα δεκαετία που έρχεται, με καινοτομίες, σύνδεσή του με την Ομογένειά μας, με ρόλο στην τουριστική προβολή του τόπου μας, μειωμένο προϋπολογισμό και πλουραλισμό.

Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και να συνεργαστούμε για να προστατέψουμε τα συμφέροντα των δημοτών.

Μιχάλης Γεωργιάδης
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης
Μέλος δ.σ. του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης
Δημοτικός Συνδυασμός «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»

Παρακάτω ακολουθεί το κείμενό μου χθες σχετικά με τις προτάσεις μου για το Δημοτικό Ραδιόφωνο της Κατερίνης:

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο της Κατερίνης ήταν μία εξαιρετική ιδέα την εποχή που δημιουργήθηκε, όταν και η τεχνολογία ήταν εντελώς διαφορετική, το ίδιο και οι συνήθειες των ανθρώπων. Τότε υπήρχε λόγος για τον Δήμο της Κατερίνης να βγει μπροστά και να αναλάβει ρόλο στην ενημέρωση των κατοίκων, ενισχύοντας τον ανύπαρκτο πλουραλισμό της εποχής.

Σήμερα, εν έτει 2020, το μέσο αυτό έχει προ πολλού καταστεί «αμφίβολης χρησιμότητας». Έχει ένα όνομα, μία ιστορία, όμως αν ρωτήσουμε 100 τυχαίους δημότες για το αν άκουσαν χθες 1 ώρα από τις εκπομπές του, δύσκολα θα βρούμε πολλούς ακροατές, μιας και οι επιλογές του σημερινού πολίτη είναι απλά... άπειρες.

Ως μελος του δ.σ. του συγκεκριμένου οργανισμού, με ευθύνη απέναντι στους συνδημότες μου και σεβασμό στην ιστορία του μέσου αυτού, θα ήθελα να καταθέσω σήμερα 4 προτάσεις για το μέλλον του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης, βλέποντάς το περισσότερο ως τμήμα της μελλοντικής τουριστικής προβολής της περιοχής μας και σύνδεσής της με τους απόδημους Κατερινιώτες.

1. Δημιουργία pods σε Ελληνικά και Αγγλικά για την προβολή του τόπου μας

Η νέα παγκόσμια τάση είναι η δημιουργία pods, ηχητικών αρχείων όπου ο / οι παρουσιαστές αναλύουν διάφορα θέματα. Θα ήταν πολύ σημαντικό για την Κατερίνη να χρησιμοποιούσαμε τον εξοπλισμό του Δημοτικού Ραδιοφώνου και τους άξιους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτό για να ετοιμάσουμε και εμείς τέτοιο υλικό που θα προβάλλει την Κατερίνη και την Πιερία, έτσι ώστε στη συνέχεια να το προβάλλουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δημιουργήσουμε κοινό που θα ενδιαφέρεται να μας επισκεφτεί μιας και θα του έχουμε εξάψει το ενδιαφέρον.

Pods στα αγγλικά για την προβολή του τόπου μας θα ήταν μία πρωτότυπη ιδέα, με ιδιαίτερο κοινό σε αγορές στόχους μας, αλλά και νέες δυτικές αγορές.

2. Σύνδεση με τους ομογενείς μας σε όλον τον πλανήτη

Κάποια από τα pods αυτά θα είχε νόημα να αφορούν τους ομογενείς μας, τους Κατερινιώτες και Πιεριείς απανταχού στον κόσμο. Αυτόν τον ρόλο της σύνδεσής μας μαζί τους δεν μπορεί να τον επιτελέσει ένα ιδιωτικό ραδιόφωνο (που λογικά θα πρέπει να αναζητήσει έσοδα για να επιβιώσει), αλλά είναι κατ’ εξοχήν ρόλος ενός μέσου που υποστηρίζεται από μη ιδιωτικά κεφάλαια.

Η σύνδεση αυτή θα βοηθούσε σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, ακόμη και οικονομικά, μιας και οι πρώτοι που θα θέλαμε να επενδύσουν στο μέλλον στον τόπο μας θα ήταν οι Κατερινιώτες που πέτυχαν μακριά από αυτόν.

3. Μείωση κόστους

Με την οικονομική κρίση να βαθαίνει και τα χειρότερα να είναι μπροστά μας, είναι ανάγκη να μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο τα έξοδα του Δημοτικού Ραδιοφώνου και να απελευθερώσουμε πόρους για τον Δήμο μας, έτσι ώστε με αυτούς να στηρίξουμε τους χιλιάδες συνδημότες μας που δυσκολεύονται και θα δυσκολευτούν από τον συνδυασμό της πανδημίας και της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων τους.

Δεν είναι ευχάριστο, όμως είναι θέμα προτεραιοτήτων.

4. Πλουραλισμός της ενημέρωσης

Είναι κατανοητό ότι η σημερινή δημοτική πλειοψηφία αντιλαμβάνεται την ενημέρωση «λίγο διαφορετικά». Πρακτικά ο δημοτικός μας συνδυασμός δεν έχει φωνή μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο, συνήθως (θα έλεγα πάντα αλλά δεν θέλω να υπερβάλλω) τα δελτία τύπου μας αποσιωπούνται, όπως και οι θέσεις μας για διάφορα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο της Κατερίνης.

Η πρόσφατη πρόσκληση που έλαβε ο επικεφαλής του συνδυασμού μας για συνέντευξη περισσότερο θυμίζει προσπάθεια για να δικαιολογηθεί ο υπάρχων αποκλεισμός εδώ και έναν χρόνο, παρά μία δίκαιη προσέγγιση βάσει της οποία θα ακούγονται όλες οι φωνές και απόψεις.

Νομίζω ότι στο θέμα αυτό το Δημοτικό μας Ραδιόφωνο σίγουρα μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα.

Στη διάθεσή σας, για να στηρίξουμε το Δημοτικό Ραδιόφωνο και να βρούμε τον ρόλο του στη νέα δεκαετία που έρχεται

Η δημοτική μας παράταξη ενδιαφέρεται για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων των δημοτών. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, για να προλάβουμε καταστάσεις και να διορθώσουμε κακώς κείμενα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να στηρίξουμε το Δημοτικό Ραδιόφωνο και να βρούμε τον ρόλο του στη νέα δεκαετία που έρχεται, με καινοτομίες, σύνδεσή του με την Ομογένειά μας, με ρόλο στην τουριστική προβολή του τόπου μας, μειωμένο προϋπολογισμό και πλουραλισμό.

Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και να συνεργαστούμε για να προστατέψουμε τα συμφέροντα των δημοτών.

Μιχάλης Γεωργιάδης
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης
Μέλος δ.σ. του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης
Δημοτικός Συνδυασμός «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»