Ως κορόμηλο ονομάζεται ο εμπύρηνος καρπός του φυτού κορομηλιά, τον οποίο μπορούμε να συναντήσουμε σε διάφορα είδη.
Το...
Το...
μιράμπελο έχει την πιο γλυκιά γεύση, η μπουρνέλα έχει τους πιο ευμεγέθεις καρπούς, ενώ ιδιαίτερα διαδεδομένα στη χώρα μας είναι τα πράσινα κορόμηλα, που έχουν μεγάλους καρπούς και ευχάριστη αρωματική γλυκόξινη γεύση. Υπάρχουν τα μικρά γλυκά κίτρινα κορόμηλα, καθώς και τα πορτοκαλί και μαύρα κορόμηλα, ποικιλίες που στην Ελλάδα εντοπίζονται κυρίως στην Πελοπόννησο και στην ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης.
Τα κορόμηλα χαρακτηρίζονται από ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους στις βιταμίνες C και A, γεγονός που χαρακτηρίζει τους περισσότερους καρπούς δέντρων της οικογένειας των Ροδοειδών και αντικατοπτρίζεται στα έντονα χρώματά τους.
Το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε νιασίνη (βιταμίνη Β3), η οποία είναι συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας στον οργανισμό. Στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά αποδίδεται επίσης έντονη αντιγηραντική δράση, ενώ ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας από λοιμώξεις.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των κορόμηλων είναι οι φυτικές ίνες που περιέχουν σε υψηλή συγκέντρωση, ιδιαίτερα εάν καταναλώνονται ωμά με τη φλούδα, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τα κορόμηλα, σε αντίθεση με άλλα φρούτα, περιέχουν λίγη ζάχαρη, αλλά ταυτόχρονα ο καρπός του έχει πολλά οργανικά οξέα, μεγάλη ποσότητα ασκορβικού οξέος, πηκτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο και σίδηρο.
Μεταξύ άλλων, τα κορόμηλα βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στις αιμορροΐδες, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, έχουν καρδιαγγειακά οφέλη και ασκούν αντιδιαβητική, αντιφλεγμονώδη και ακόμη και αντιαναγχοτική δράση, ενώ συμβάλλουν σε χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή οι εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος. Έχουν, επίσης, τονωτικές ιδιότητες.
Τα κορόμηλα χαρακτηρίζονται από ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους στις βιταμίνες C και A, γεγονός που χαρακτηρίζει τους περισσότερους καρπούς δέντρων της οικογένειας των Ροδοειδών και αντικατοπτρίζεται στα έντονα χρώματά τους.
Το φρούτο είναι επίσης πλούσιο σε νιασίνη (βιταμίνη Β3), η οποία είναι συμμετέχει στην απελευθέρωση ενέργειας στον οργανισμό. Στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά αποδίδεται επίσης έντονη αντιγηραντική δράση, ενώ ενισχύουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, προστατεύοντας από λοιμώξεις.
Ένα άλλο χαρακτηριστικό των κορόμηλων είναι οι φυτικές ίνες που περιέχουν σε υψηλή συγκέντρωση, ιδιαίτερα εάν καταναλώνονται ωμά με τη φλούδα, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εύρυθμη λειτουργία του εντέρου. Τα κορόμηλα, σε αντίθεση με άλλα φρούτα, περιέχουν λίγη ζάχαρη, αλλά ταυτόχρονα ο καρπός του έχει πολλά οργανικά οξέα, μεγάλη ποσότητα ασκορβικού οξέος, πηκτίνη, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, νάτριο και σίδηρο.
Μεταξύ άλλων, τα κορόμηλα βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και στις αιμορροΐδες, συμβάλλουν στην απώλεια βάρους, έχουν καρδιαγγειακά οφέλη και ασκούν αντιδιαβητική, αντιφλεγμονώδη και ακόμη και αντιαναγχοτική δράση, ενώ συμβάλλουν σε χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος, η παχυσαρκία, ο διαβήτης, οι καρδιαγγειακές παθήσεις ή οι εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος. Έχουν, επίσης, τονωτικές ιδιότητες.