Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2020

Η περιοχή στο κέντρο της Αθήνας που λεγόταν Βατραχονήσι και η ιστορία πίσω από το όνομα - Ιστορίες μιας άλλης εποχής...



Η Παλιά Αθήνα κρύβει πολλές ιστορίες και γεγονότα που συχνά μεταφέρονται από στόμα σε στόμα. Σε αυτές περιλαμβάνονται και διάφορες ιστορίες σχετικά με τα ονόματα διαφόρων περιοχών της που άλλαξαν μέσα στο χρόνο. Μπορεί...   

 

 

 

να είναι ένα πρόσωπο, ένα γεγονός ή και κάτι ιδιαίτερο που είχε μια περιοχή που ονομαζόταν με έναν συγκεκριμένο τρόπο.

Μια από αυτές τις περιοχές, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv, ήταν και το Βατραχονήσι. Ίσως δεν έχεις ξανακούσει αυτό το όνομα και δεν είναι παράλογο. Δεν είναι πολλοί αυτοί που γνωρίζουν την ιστορία αυτής της περιοχής και γιατί λεγόταν έτσι.  
 
Ποια περιοχή της Αθήνας ήταν το Βατραχονήσι και γιατί λεγόταν έτσι

Το Βατραχονήσι ήταν λοιπόν η περιοχή που περνούσε ο ποταμός Ιλισός κοντά στο λόφο του Αρδηττού. Μπορείς να φανταστείς περίπου γιατί λεγόταν έτσι. Κατά μήκος του ποταμού σε αυτή την περιοχή είχαν δημιουργηθεί πολλές μικρές νησίδες. Είχαν αρκετή βλάστηση και εκεί είχαν βρει σπίτι πολλά βατράχια. Με τα χρόνια, λοιπόν, οι κάτοικοι την ονόμασαν Βατραχονήσι. Όταν κάποιος αναφερόταν με αυτό το όνομα τα πρώτα χρόνια ήξερε ότι πρόκειται για μια και συγκεκριμένη περιοχή.

Τα επόμενα χρόνια όμως το όνομα απέκτησε ευρύτερη έννοια. Έπαψε το Βατραχονήσι να είναι μια περιοχή και άρχισε να αποτελεί τοπωνύμιο για διάφορες συνοικίες με παρόμοια χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, στις αρχές του 20ου αιώνα οι κάτοικοι της Αθήνας άρχισαν να αποκαλούν Βατραχονήσι και την περιοχή του Παγκρατίου.

Πιο συγκεκριμένα έτσι αποκαλούσαν την περιοχή που είναι η πλατεία Προσκόπων. Μια περιοχή στην Παλιά Αθήνα που λίγοι γνώριζαν ότι την αποκαλούσαν έτσι…

Αν μπορούσε κάποιος να μεταφερθεί σε αυτήν την εποχή και στις συγκεκριμένες περιοχές, θα διαπίστωνε ότι αυτά τα σημεία που αποκαλούνταν Βατραχονήσια δεν ήταν απλώς βάλτοι. Επρόκειτο για γειτονιές στις οποίες είχαν δημιουργία καφενεία και καφωδεία και σύχναζε πολύς κόσμος εκεί.

Οι φωτογραφίες που διασώζονται δίνουν μια εικόνα των περιοχών και της αρχιτεκτονικής που επικρατούσε μιας και η ρυμοτομία ήταν σε χαμηλούς ρυθμούς. Γκραβούρες και υδατογραφίες δίνουν επίσης την εικόνα της εποχής από τα… βατραχονήσια πλέον που ήταν παραπάνω από ένα.