Άνοιξαν οι κάλπες στη Ρουμανία για τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες φαβορί εμφανίζεται το κυβερνών, φιλοευρωπαϊκό Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα (PNL), παρά τις επικρίσεις που έχει δεχθεί για τον τρόπο που χειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι...
κάλπες αναμένεται να κλείσουν στις 21:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενώ κατά την εκλογική διαδικασία ισχύουν αυστηρά μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης της covid-19: μάσκες, αποστάσεις και αντισηπτικά.
Λόγω της πανδημίας αλλά και της κόπωσης των ψηφοφόρων το ποσοστό αποχής αναμένεται να φτάσει έως και το 60%, σύμφωνα με αναλυτές.
Η κούρσα προβλέπεται δύσκολη, όμως ο πρωθυπουργός Λούντοβικ Όρμπαν, επικεφαλής εδώ και ένα χρόνο μιας κεντροδεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας, φαίνεται ότι θα καταφέρει να διατηρηθεί στον θώκο.
Το PNL συγκεντρώνει το 28% της πρόθεσης ψήφου, μπροστά από τους Σοσιαλδημοκράτες (PSD, 23%) και τους μεταρρυθμιστές μιας νέας κεντροδεξιάς συμμαχίας, του USR-Plus (18%), σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου IMAS.
Σε μια περιοχή όπου κερδίζουν έδαφος οι λαϊκιστές και αυταρχικοί ηγέτες, ο Όρμπαν δηλώνει τη δέσμευσή του στις ευρωπαϊκές αρχές και έχει δεσμευθεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις προκειμένου να εκσυγχρονίσει τη χώρα των 19 εκατομμυρίων κατοίκων, μία από τις πιο φτωχές στην Ευρώπη.
Ευρωπαϊκή και δημοκρατική πορεία
Το PNL έχει τη στήριξη του δημοφιλούς προέδρου της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, που προέρχεται από το κόμμα.
Απορρίπτοντας τις κατηγορίες ότι παραβιάζει το Σύνταγμα ο Γιοχάνις τάχθηκε ανοικτά υπέρ του PNL και απέρριψε το ενδεχόμενο επιστροφής στην εξουσία των Σοσιαλδημοκρατών μέχρι το τέλος της θητείας του, το 2024.
Την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας ο Ρουμάνος πρόεδρος καταφέρθηκε για μία ακόμη φορά εναντίον του PSD, καθώς ευχήθηκε “η Ρουμανία να απαλλαγεί οριστικά από αυτούς που προσπάθησαν να εκτροχιάσουν την ευρωπαϊκή και δημοκρατική της πορεία”.
Μεγάλος νικητής των προηγούμενων βουλευτικών εκλογών το 2016, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα ξεκίνησε μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος της Ρουμανίας, η οποία είχε προκαλέσει αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες. Η μεταρρύθμιση αυτή προκάλεσε μεγάλες κινητοποιήσεις και στο εσωτερικό της χώρας, τις σημαντικότερες μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος εκεί, το 1989.
Αποδυναμωμένο και από την φυλάκιση για διαφθορά του πρώην επικεφαλής του Λίβιου Ντραγκνέα, το PSD, που κυριαρχούσε στην πολιτική ζωή της Ρουμανίας επί 30 χρόνια, εκδιώχθηκε από την εξουσία στο τέλος του 2019 έπειτα από πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής του. Ωστόσο εξακολούθησε να διατηρεί την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Πόλεμος λέξεων
«Το διακύβευμα των εκλογών είναι τεράστιο», είχε δηλώσει ο Όρμπαν σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής είναι κρίσιμο ώστε η Ρουμανία να εξακολουθήσει να προχωρά στη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή με σεβασμό στα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, στο κράτος δικαίου, μια συμπεριφορά πιστή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», είχε προσθέσει.
Από την πλευρά του ο νέος πρόεδρος του PSD Μαρσέλ Τσιολάτσου κατηγόρησε την κυβέρνηση για “ανικανότητα” και ότι “απέτυχε” να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας covid-19.
«Ο πραγματικός ιός που αντιμετωπίζει η Ρουμανία (…) είναι το PNL», έγραψε στον λογαριασμό του στο Facebook, ενώ το κόμμα του Τσιολάτσου αμφισβητεί τη χρησιμότητα των περιοριστικών μέτρων που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση για την ανάσχεση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Αντίθετα, οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι είναι ανεπαρκή. Αποκλείοντας ένα lockdown, όπως αυτό της άνοιξης, οι αρχές της Ρουμανίας προτιμούν να επιβάλλουν τοπικούς περιορισμούς στις περιοχές όπου καταγράφονται πολλά κρούσματα covid-19.
Εξάλλου καθώς πολλοί Ρουμάνοι γιατροί έχουν μεταναστεύσει και με δεδομένη την ελλιπή χρηματοδότησή τους τα νοσοκομεία έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους και αρκετοί σοβαρά ασθενείς δεν βρίσκουν ελεύθερες κλίνες.