Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2021

Η Σύρος αγαπάει τις γάτες και φτιάχνει γατοκαφενεία



Αυτές τις ημέρες αναμένεται ένα νέο νομοσχέδιο που θα αφορά τα ζώα συντροφιάς και τα αδέσποτα.

Αν αναζητήσουμε σχετικά θετικά παραδείγματα, η...  

 
Σύρος μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει κάνει σοβαρή δουλειά. Εκτός από τα συμβατικά καφενεία, λ.χ., διαθέτει και τα περίφημα «γατοκαφενεία».

Γωνιές, δηλαδή, σε δέκα σημεία του νησιού, όπου υπάρχουν οργανωμένες και καθαρές ταΐστρες. «Θα μας πει κανείς ότι αυτό το βλέπουμε και σε άλλες περιοχές», μας λέει ο κτηνίατρος Μάνος Βορίσσης, εμπνευστής της πρωτοβουλίας.

«Η διαφορά είναι ότι εδώ καλλωπίζουμε συνολικά το περιβάλλον όπου σιτίζονται τα ζώα. Οι εθελοντές φυτεύουν δένδρα και λουλούδια, απομακρύνουν σκουπίδια και μπάζα, έτσι ώστε η εικόνα που βλέπουν οι περαστικοί να είναι ωραία και πολιτισμένη. Να, λοιπόν, η ειδοποιός διαφορά: δεν αρκεί μονάχα να έχουμε την έγνοια να δώσουμε φαγητό στα τετράποδα, αλλά να το κάνουμε με έναν τρόπο που θα σέβεται τον δημόσιο χώρο. Ετσι μπαίνουν και οι ίδιοι οι πολίτες στο σκεπτικό πως ούτε πρέπει ούτε αρκεί να αφήσουν ένα αλουμινόχαρτο με αποφάγια στον δρόμο».

Κτηνίατρος που βλέπει τον εαυτό του περισσότερο ως δημόσιο λειτουργό και λιγότερο ως ελεύθερο επαγγελματία, ο κ. Βορίσσης είναι ο άνθρωπος που έχει αλλάξει τη νοοτροπία των Συριανών στο ζήτημα. Αθηναίος που εγκαταστάθηκε στο νησί πριν από πολλά χρόνια και στέριωσε εκεί, αποφάσισε να ιδρύσει το 2018 ένα ιατρείο ζώων κοινής ωφελείας με μορφή ΚΟΙΝΣΕΠ και ονομασία «Welivetogether». «Δεν είμαστε ένα κτηνιατρείο όπου μπορεί κάποιος να φέρει το κατοικίδιο για δωρεάν εξετάσεις και περίθαλψη. Αυτό που κάνουμε, ως αστικός συνεταιρισμός εργαζομένων, είναι ότι έχουμε μεν κανονικά έσοδα, που καλύπτουν τον μισθό όσων απασχολούνται στο ιατρείο, όμως τα υπόλοιπα χρήματα που κερδίζουμε τα διαθέτουμε για να κάνουμε στειρώσεις στα αδέσποτα», ενημερώνει.

Στο νησί των 25.000 κατοίκων υπάρχουν περίπου 7.000 αδέσποτες γάτες. «Χρειάζεται να γίνει μια συνεπής και οργανωμένη εκστρατεία στειρώσεων, ιδιαίτερα στις αποικίες τους. Γιατί μια γέννα με τρία έως πέντε γατάκια είναι η χαρά της ζωής, φαντασθείτε όμως τι μπορεί να γίνει αν δέκα θηλυκές γεννήσουν τόσα ταυτόχρονα. Τα περισσότερα θα έχουν άδοξο τέλος ή πολύ κακής ποιότητας ζωή. Ηδη έχουμε στειρώσει εκατοντάδες γάτες και μέχρι το τέλος του 2021 θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση. Υπάρχουν φορείς και ιδιώτες που χρηματοδοτούν προγράμματα στειρώσεων και μας στηρίζουν». Το «Welivetogether» δραστηριοποιείται και στην Τήνο, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα θα ανοίξει ένα παρόμοιο ιατρείο στις Σπέτσες. Επίσης, ετοιμάζονται δύο παραμύθια, «Ο Γατούλης Χαλεπάς» και ο «Πειρατής Λουκούμης», από τον κτηνίατρο και τη συγγραφέα Χαρά Γιαννακοπούλου, για ενίσχυση του έργου της ΚΟΙΝΣΕΠ.

athinaika@kathimerini.gr