Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021

Αρσάκης: Η άγνωστη ιστορία και το τραγικό τέλος του 20χρονου γιου του μεγάλου ευεργέτη


  Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους και πιο γνωστούς Εθνικούς Ευεργέτες της Ελλάδας.

Ο Απόστολος Αρσάκης ήταν ένας εκ των 15 Εθνικών Ευεργετών που κατάγονταν από την Ήπειρο και ενίσχυσαν την χώρα για να ορθοποδήσει με κάθε τρόπο δίνοντας υπέρογκα ποσά. Χαρακτηριστικό είναι ότι... 
 
 
πολλοί ευεργέτες δεν ζούσαν καν στην Ελλάδα όταν προσέφεραν τις ευεργεσίες τους ενώ πέθαναν και ενταφιάστηκαν ακόμη και πολύ μακριά από την ιδιαίτερη πατρίδα τος.

Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και ο Απόστολος Αρσάκης, ο λόγιος, γιατρός και πολιτικός που γεννήθηκε στη Χοταχόβα της Βορείου Ηπείρου. Έφυγε 8 ετών από την πατρίδα και μετά από τις σπουδές και την πορεία του στην ιατρική έζησε το υπόλοιπο της ζωής του στη Ρουμανία όπου παντρεύτηκε και έκανε τρία παιδιά.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν είναι την τραγική ιστορία με τον πρωτότοκο γιο του και το άδοξο τέλος αυτού. Σε ηλικία 20 ετών, ο γιος του, Γεώργιος βρισκόταν στη Βιέννη για σπουδές. Εκεί γνώρισε μια νεαρή κοπέλα και ήθελε να την παντρευτεί. Κάτι με το οποίο όμως διαφωνούσε έντονα ο πατέρας του, Απόστολος Αρσάκης. Ο λόγος, όπως αναφέρει στο βιβλίο Ηπειρώτες Εθνικοί Ευεργέτες, ο Αναστάσιος Παπασταύρος, ήταν ότι η 20χρονη κοπέλα ήταν Εβραία. Ο Αρσάκης πίστευε ότι οι Εβραίοι στραγγάλιζαν οικονομικά τη Βλαχία και τη Μολδαβία.
Η κίνηση του Αρσάκη μετά το θάνατο του γιου του

Η γνώμη του δεν άλλαξε ούτε όταν η κοπέλα ασπάστηκε το ορθόδοξο δόγμα. Το τραγικό τέλος δόθηκε το 1835 όταν ο γιος του ευεργέτη μαζί με την κοπέλα του αυτοπυροβολήθηκαν και έδωσαν τέλος στη ζωή τους. Μετά το συμβάν ο Απόστολος Αρσάκης το μετάνιωσε και είχε τύψεις για τον άδικο χαμό, αλλά ήταν πια αργά.

Ένα χρόνο αργότερα, έχτισε στη σημερινή Βέντεα της Ρουμανίας την εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα στη μνήμη του γιου του. Επιπλέον ζήτησε από τον πιο διάσημο καλλιτέχνη της εποχής να ζωγραφίσει στον τοίχο της εκκλησίας το τραγικό ζευγάρι. 
  
ipeirotika.gr