Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021

Όλη η κοινωνία περιμένει την «κυβέρνηση λοιμωξιολόγων» για το Πάσχα: «Ναι μεν αλλά...»

 
Τι αναφέρει η επιτροπή των ειδικών για το φετινό Πάσχα - Θα επιτραπεί η έξοδος σε άλλους νομούς;

  Η "κυβέρνηση των λοιμωξιολόγων" για ακόμα μια φορά καταπιάνεται για το Πάσχα και το μόνο που συμπεραίνει κανείς είναι ότι ουδείς μπορεί να καταλάβει τι θέλουν να πουν.

Θεωρώ... 

 
ότι φέτος θα γιορτάσουμε σε πολύ καλύτερες συνθήκες από τις περσινές, είμαι αισιόδοξη ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουμε στην επαρχία», τονίζει η Αναστασία Κοτανίδου.

Το περασμένο Πάσχα η πανδημία δεν άφησε τη χώρα μας να γιορτάσει όπως θα έπρεπε και θα ήθελε το αναστάσιμο μήνυμα. Ήταν βουβό καθώς η Ελλάδα διένυε το πρώτο διάστημα της πανδημίας και την περίοδο του πρώτου και -κατά γενική ομολογία - αυστηρότερου lockdown. Οι εκκλησίες ήταν κλειστές για τους πιστούς, φίλοι και συγγενείς δεν βρέθηκαν όπως συνήθιζαν κάθε χρόνο τέτοια ημέρα.

Ένα χρόνο μετά, οι προβλέψεις των ειδικών είναι πιο αισιόδοξες καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους θα δοθεί το «πράσινο φως» για τη μεγάλη έξοδο προς τα χωριά τον ερχόμενο Μάιο, υπολογίζοντας ότι έως τότε οι μεταδόσεις θα έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε στα ΝΕΑ η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπεία και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αναστασία Κοτανίδου, που επιμένει να κρατά ανοιχτό το παράθυρο αισιοδοξίας, το οποίο «ξεκλείδωσε» την Τετάρτη στη διάρκεια κοινή εμφάνισής της με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Συγκεκριμένα, η ειδικός παραδέχτηκε στο πανελλήνιο ότι «είμαστε όλοι κουρασμένοι», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες να κάνουν για λίγο ακόμη υπομονή: «Κρατηθείτε λίγο στα σπίτια σας, μήπως και καταφέρουμε με μεγάλη επιτυχία και ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο». Κάνοντας, εντούτοις, ένα βήμα παραπέρα, έδωσε προοπτική και ελπίδα όταν είπε «ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας, όπως ξέρουν όλοι οι Ελληνες να κάνουν Πάσχα».

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί

Η ίδια, σημειώνει στην εφημερίδα ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, προσθέτοντας με νόημα ότι τον Απρίλιο αναμένεται να αυξηθεί η ταχύτητα της εμβολιαστικής κάλυψης δεδομένου ότι στη «φαρέτρα» θα προστεθούν νέα εμβόλια, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν και οι παραδόσεις των δόσεων.

«Υπό τα δεδομένα αυτά και εφόσον δεν προκύψουν σημαντικές ανατροπές έως το Πάσχα μπορεί να έχει εμβολιαστεί έως και το 30% του πληθυσμού», προσθέτει η καθηγήτρια. Εξηγεί, δε, ότι με βάση την προτεραιοποίηση, η ανάπτυξη του πολυπόθητου «τείχους ανοσίας» ξεκινά από τους πλέον ευάλωτους (δηλαδή, από τους ηλικιωμένους και τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας) δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος ώστε η λοίμωξη Covid-19 να μετατραπεί από βαριά σε ήπια νόσο.

Συνεπώς «εγώ θεωρώ ότι θα γιορτάσουμε το Πάσχα σε πολύ καλύτερες συνθήκες από τις περσινές. Και είμαι αισιόδοξη ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουμε στην επαρχία», πρόσθεσε. Ερωτώμενη, μάλιστα, για το εάν οι παππούδες θα μπορούν να συναντηθούν και πάλι με τα εγγόνια τους, η απάντηση της κ. Κοτανίδου είναι θετική: «Εφόσον ο παππούς και η γιαγιά έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να συναντηθούν, όμως δεν θα πρέπει να αμελούμε το βασικό μέτρο που δεν είναι άλλο από τη χρήση μάσκας».

Ευλαβική τήρηση των μέτρων

Μάλιστα, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων διευκρινίζει ότι η χρήση της μάσκας και γενικότερα των μέτρων προσωπικής υγιεινής και η τήρηση των αποστάσεων θα πρέπει να παραμείνουν ενεργά έως ότου εμβολιαστεί το 70 % του πληθυσμού, υπενθυμίζοντας ότι οι δόσεις… ελευθερίας θα γίνονται τμηματικά μέχρι να επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Δευτέρα στο θέμα του εορτασμού του Πάσχα είχε αναφερθεί και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, σημειώνοντας ότι η ανοσία του πληθυσμού θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των εμβολίων αλλά και τη φυσική ανοσία: «Θέλουμε, όμως, να πιστεύουμε ότι άμα κανείς αθροίσει αυτούς του παράγοντες η ελευθερία που επιζητείται για τις μετακινήσεις και την πιο άνετη ζωή, χωρίς τους πολλούς περιορισμούς, θα ισχύσει, αλλά τηρουμένων πάντα των κλασικών τρόπων προστασίας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε προσθέσει ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε ξεπεράσει τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς. «Από εκεί και πέρα, τον Απρίλιο αναμένεται ο αριθμός των παραδόσεων να αυξηθεί και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό δεδομένου ότι θα μπουν και άλλες εταιρείες που θα έχουν καταφέρει να πάρουν έγκριση από τον ΕΜΑ», σημείωσε, αναφέροντας ενδεικτικά το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Και κατέληξε: «Αρα θα είναι αρκετά μεγαλύτερος ο αριθμός τον Απρίλιο για να φτάσουμε το Πάσχα σε ένα πολύ καλό ποσοστό ανοσίας».

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Πάσχα έστειλε εξάλλου και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος μιλώντας στην εκπομπή «Χωρίς Μάσκα» με τους Νίκο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Σμυρνή.

«Πιστεύω ότι φέτος το Πάσχα θα είμαστε πολύ καλύτερα από πέρυσι. Θα ακούσουμε τις καμπάνες. Δεν θα έχουμε βέβαια τις κοσμοσυρροές που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια που όλοι τις αναπολούμε και όλοι της θέλουμε αλλά θα είμαστε πολύ καλύτερα και πολύ διαφορετικά», είπε χαρακτηριστικά στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9.  

pronews.gr