Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

Δικαστήριο της Χάγης αποφάσισε την άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας σε όλη την Ολλανδία

 
 
Ένα δικαστήριο στη Χάγη εξέδωσε απόφαση την Τρίτη: η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Ολλανδία πρέπει να αρθεί αμέσως. 
 
  Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που ισχύει στην Ολλανδία στο πλαίσιο των μέτρων καταπολέμησης του κορωνοϊού πρέπει να αρθεί αμέσως, έκρινε το δικαστήριο της Χάγης σε απόφαση που εκδόθηκε την Τρίτη μετά από αγωγή της ομάδας Stichting Viruswaarheid. Αυτή... 

 
η απαγόρευση κυκλοφορίας θεσπίστηκε βάσει του νόμου για τις έκτακτες εξουσίες της πολιτικής αρχής (Wet buitengewone bevoegdheden burgerlijk gezag (Wbbbg)), υπογραμμίζει το δικαστήριο. Αυτό επιτρέπει, σε εξαιρετικό πλαίσιο κατάστασης έκτακτης ανάγκης, να μην περάσει από την παραδοσιακή νομοθετική διαδικασία για να τεθεί σε ισχύ ένα μέτρο. 
 
Ωστόσο, το δικαστήριο θεωρεί ότι δεν συντρέχει κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατά την έννοια που κατανοείται από αυτόν τον νόμο, “όπως συμβαίνει για παράδειγμα κατά τη διάρκεια που σπάει ένα φράγμα “, έγραψε στην απόφασή του. 
 
Επιπλέον, η απαγόρευση της κυκλοφορίας συνιστά για τον δικαστή «βαθιά παραβίαση του νόμου περί ελεύθερης κυκλοφορίας και ιδιωτικής ζωής», καθώς και του «δικαιώματος στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και της διαδήλωσης».
 
 «Υπάρχει μια πανδημία και ο ιός μεταλλάσσεται, ασκώντας μεγάλη πίεση στην υγειονομική περίθαλψη. Είναι μια ανησυχητική στιγμή που απαιτεί σκληρές αποφάσεις. Αλλά μέτρα όπως η απαγόρευση της κυκλοφορίας πρέπει να ληφθούν με σεβασμό του νόμου», προσθέτει το δικαστήριο. 
 
Ναι είναι παραβίαση του νόμου που δεν μπορεί να συνεχιστεί.. 
 
Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη από μια ομάδα που διαμαρτύρεται για την καθιέρωση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας. Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε στις αρχές Φεβρουαρίου την παράταση της εθνικής απαγόρευσης κυκλοφορίας, από τις 9:00 μ.μ. έως τις 4:30 π.μ. από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 2 Μαρτίου. Αυτή η απαγόρευση κυκλοφορίας, η πρώτη στην Ολλανδία μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, οδήγησε αμέσως μετά την έναρξή της στις χειρότερες ταραχές στη χώρα εδώ και δεκαετίες. 
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ANP, επικαλούμενο εκπρόσωπο του δικαστηρίου, μια πιθανή έφεση δεν θα αναστείλει την απόφαση που λήφθηκε πρωτοδίκως. 
 
Ο Willem Engel, εκπρόσωπος της ομάδας Stichting Viruswaarheid, αναμένει θαυμαστές στους δρόμους την Τρίτη το βράδυ στη Χάγη. “Είμαι χαρούμενος και ανακουφισμένος που η δικαιοσύνη εξακολουθεί να υπάρχει στην Ολλανδία.” (θα ήταν μια καταπληκτική στιγμή αν μπορούσαμε αυτό μετά από μια αντίστοιχη απόφαση να το συνομολογήσουμε κι εμείς για την δική μας χώρα).
 
 Επιπλέον, εκατοντάδες πολίτες που είχαν επιβληθεί σε πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας απαιτούν την ακύρωσή τους. Ο δικηγόρος τους είπε την Τρίτη ότι θα διαβιβάσει το αίτημά τους στον Υπουργό Δικαιοσύνης.lalibre 16/2/21.
 
H απόφαση αυτή αποτελεί τομή στα νομικά πράγματα την παρούσα περίοδο αφού ανατρέπει στην πράξη την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας κρίνοντάς την καταχρηστική για μια ολόκληρη Ευρωπαϊκή χώρα και όχι μόνο για ένα τμήμα ή περιφέρεια της. Είναι η πρώτη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που ακυρώνει την απαγόρευση κυκλοφορίας σε μια ολόκληρη χώρα και δημιουργεί ισχυρή νομολογία και προδικασμένο.
 
 πηγή: dimpenews.com