Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

Βρέθηκαν πατημασιές από Νεάντερταλ τουλάχιστον 100.000 ετών


 
Πριν από περίπου 100.000 χρόνια, μια μεγάλη οικογένεια 36 Νεάντερταλ περπάτησε κατά μήκος μιας παραλίας, με τα παιδιά να πηδούν και να παίζουν στην άμμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Aφού... 

 
ανέλυσαν τα απολιθωμένα ίχνη των ποδιών τους σε παραλία στη σημερινή νότια Ισπανία.

«Βρήκαμε κάποια σημεία όπου αρκετά μικρά ίχνη εμφανίστηκαν μαζεμένα σε μια χαοτική διάταξη», δήλωσε ο Eduardo Mayoral, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Huelva και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, η οποία δημοσιεύθηκε στις 11 Μαρτίου στο περιοδικό Scientific Reports.

Τα ίχνη «θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι πέρασαν από το σημείο πολύ νεαρά άτομα, σαν να έπαιζαν ή να περιπλανούνταν στην ακτή», δήλωσε ο Mayoral στο Live Science.

Τον Ιούνιο του 2020, δύο βιολόγοι ανακάλυψαν τα ίχνη στην παραλία Matalascañas, στο Εθνικό Πάρκο Doñana, μετά από μια περίοδο έντονης καταιγίδας και παλίρροιας.

Οι βιολόγοι είδαν πρώτα απολιθωμένα ίχνη ζώων. Μερικά από τα ίχνη δημιοργήθηκαν πολλά χρόνια πριν από μεγάλα ζώα, όπως ελάφια ή αγριογούρουνα, δήλωσε ο Mayoral.

Μόνο αργότερα, αφού η ομάδα του Mayoral ανέλυσε τα έντυπα, κάποιος συνειδητοποίησε ότι μερικά ήταν ίχνη Νεάντερταλ, είπε. «Κανείς δεν αναγνώρισε την ύπαρξη των ανθρωποειδών ιχνών εκείνη την εποχή, τα οποία ανακαλύφθηκαν από την ομάδα μου δύο μήνες αργότερα, όταν ξεκινήσαμε να μελετάμε λεπτομερώς ολόκληρη την επιφάνεια.»
Αρχαία ίχνη

Ο Mayoral και οι συνάδελφοί του εντόπισαν 87 Νεάντερταλ ίχνη στον ιζηματογενή βράχο στην παραλία του Matalascañas. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πατημασιές έγιναν από 36 άτομα.

Η επιφάνεια χρονολογείται από την περίοδο του Άνω Πλειστόκαινου, περίπου 106.000 χρόνια πριν. Στην περιοχή βρέθηκαν αρχαία πέτρινα εργαλεία που δείχνουν ότι κατοικήθηκε από τους Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis).  
 Αυτοί οι κυνηγοί-συλλέκτες ζούσαν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή πριν από 400.000 έως 40.000 χρόνια, ενώ οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι (Homo sapiens) έφτασαν εκεί πριν από περίπου 80.000 χρόνια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κομμάτια θα μπορούσαν να είναι τα παλαιότερα ίχνη Νεάντερταλ που βρέθηκαν ποτέ στην Ευρώπη.

Η ομάδα φωτογράφησε εκτενώς το σημείο με ένα drone και σάρωσε ψηφιακά καθένα από τα απολιθωμένα ανθρώπινα ίχνη σε τρεις διαστάσεις.

Τα μεγέθη και η κατανομή των αποτυπωμάτων υποδηλώνουν ότι έγιναν από μια ομάδα 36 ατόμων Νεάντερταλ που πιθανώς ήταν συγγενείς, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών και 25 ενηλίκων - 5 γυναίκες, 14 άνδρες και 6 άτομα απροσδιόριστου φύλου.

Οι περισσότεροι από τους ενήλικες υπολογίζεται ότι είχαν ύψος 1,3 έως 1,5 μέτρο, αλλά υπάρχουν και 4 πατημασιές που φαίνεται να ανήκουν σε άτομο με ύψος άνω των 6 μέτρων. Αυτό είναι ψηλότερο από το συνηθισμένο ύψος των Νεάντερταλ, οπότε η πατημασιά ενδέχεται να έχει γίνει από μικρότερο άτομο με βαρύ βάδισμα, έγραψαν οι ερευνητές.


Παίζοντας στην άμμο

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο μικρότερα ίχνη, μήκους περίπου 14 εκατοστών, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν γίνει από ένα παιδί ηλικίας περίπου 6 ετών. Είναι ανάμεσα σε πολλά ίχνη που βρέθηκαν χαοτικά σε ορισμένες περιοχές, πιθανώς επειδή τα παιδιά Νεάντερταλ έπαιζαν στην άμμο, δήλωσε ο Mayoral.

Οι πατημασιές θα μπορούσαν επίσης να έχουν γίνει από ανθρώπους που αλίευαν στην παραλία ή έψαχναν για οστρακοειδή. Στοιχεία παρόμοιας συμπεριφοράς κυνηγιού και συγκέντρωσης από τους Νεάντερταλ έχουν αναφερθεί και σε άλλους αρχαίους χώρους. 
 
 

Τα ίχνη ήταν «αναμφισβήτητη απόδειξη της ύπαρξης αυτών των ανθρωποειδών στο νότο της Ιβηρικής χερσονήσου και, συγκεκριμένα, σε αυτήν την περιοχή της ακτής της Ανδαλουσίας», δήλωσε ο Mayoral.