Τρίτη 20 Απριλίου 2021

Ο γραφικός οικισμός του Πηλίου με ιστορία που ξεκινά από τον 16ο αιώνα

  

Με επιβλητικά πηλιορείτικα αρχοντικά και πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο - Δείτε τις φωτογραφίες

Άλλα περισσότερο γνωστά και άλλα λιγότερο, κάποια παραθαλάσσια και κάποια μέσα στην υπέροχη φύση στο βουνό των Κενταύρων, τα χωριά του Πηλίου με...  


 

την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την γραφική ομορφιά που τα χαρακτηρίζει όλα, αδιαμφισβήτητα συγκαταλέγονται στους πιο όμορφους προορισμούς της χώρας, χωρίς καμία υπερβολή.

Ένα από τα ομορφότερα και πιο δημοφιλή χωριά στο βουνό των Κενταύρων, η Βυζίτσα, συναντάται στο κεντρικό Πήλιο, σε απόσταση 28 χλμ. από το Βόλο. Ο γραφικός οικισμός ανακηρύχτηκε διατηρητέος το 1980 μετά από προεδρικό διάταγμα και εντοπίζεται μεταξύ των χωριών Μηλιές και Πινακάτες.

Η ιστορία της Βυζίτσας ταξιδεύει τον επισκέπτη της πίσω στο χρόνο στο 16ο αιώνα, τότε που έφτασαν στην περιοχή εύποροι Έλληνες της Αιγύπτου, για να χτίσουν το νέο σπιτικό τους.

Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 550 μέτρων και βρίσκεται σε μια κατάφυτη περιοχή, με οξιές και αγριοκαστανιές. Μάλιστα, η Βυζίτσα μοιράζεται το ίδιο τοπίο με τις Μηλιές, το άλλο πανέμορφο χωριό του Πηλίου. Χαρακτηριστικό στοιχείο του παραδοσιακού χωριού είναι τα επιβλητικά πηλιορείτικα αρχοντικά και η πανοραμική θέα στον Παγασητικό κόλπο.

Ανακαινισμένα αρχοντικά, λιθόχτιστες σκεπαστές κρήνες και αμέτρητα καλντερίμια συνθέτουν το σκηνικό της Βυζίτσας, που έχει χαρακτηριστεί και ως «μουσείο της παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής».

Εκτός από την κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια και τα παραδοσιακά καφενεία -θεωρείται ως μία από τις ομορφότερες πλατείες ορεινών χωριών, σε όλη την Ελλάδα- τα πανέμορφα αρχοντικά και τα πέτρινα καλντερίμια του χωριού, αξίζει μια επίσκεψη στη μονή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, που χρονολογείται από το 1789 και ξεχωρίζει για τις ιδιαίτερες τοιχογραφίες. Άξια αναφοράς και η εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής, χτισμένη το 1725.

Το χωριό φημίζεται, επίσης, για το τσίπουρο και κρασί του, γι’ αυτό δεν πρέπει να φύγει κανείς από αυτό, αν προηγουμένως δεν έχει προμηθευτεί κάποιο από τα διάσημα ντόπια προϊόντα του.  

 

newsbeast.gr