Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Η ενημέρωση σας από τα Οπτικά Ανδρεάδη. Μυωψίες - Μυγάκια: Τι ακριβώς είναι; Παρατηρώ μυγάκια στην όρασή μου...Να ανησυχήσω;

 

Τα μυγάκια που παρατηρεί κάποιος εμφανίζονται κυρίως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών αλλά μπορούν να παρατηρηθούν και σε νεότερα άτομα, κάτω των 45, τα οποία οφείλονται ...  

 
 
σε παράγοντες που δεν σχετίζονται άμεσα με τα μάτια, όπως για παράδειγμα το έντονο άγχος, η συναισθηματική φόρτιση, η σωματική κόπωση, η υπογλυκαιμία, η χαμηλή αρτηριακή πίεση και η έλλειψη ύπνου. Υπάρχουν και κάποια φλεγμονώδη σύνδρομα των ματιών, που είναι πιο συχνά σε νέες, μυωπικές γυναίκες και μπορεί να προκαλέσουν μυγάκια ή και λάμψεις στην όραση, αλλά αυτά είναι σχετικά σπάνια.

Τι ακριβώς είναι όμως;

Στον επιστημονικό κόσμο ονομάζονται μυωψίες και είναι ουσιαστικά μαύρα στίγματα, όπως φαίνονται και στις παρακάτω εικόνες, που κινούνται μέσα στο οπτικό μας πεδίο. Αυτά τα μυγάκια είναι στην πραγματικότητα σκιές από κύτταρα και ίνες μέσα στο υαλοειδές σώμα του ματιού (το υαλοειδές είναι μια ουσία που μοιάζει με ζελέ και γεμίζει το εσωτερικό του οφθαλμού). Συνήθως παρατηρούνται πιο έντονα, όταν κάποιος εστιάζει σε ένα ανοιχτόχρωμο φόντο, όπως πχ. έναν άσπρο τοίχο. Ακολουθούν τις κινήσεις των ματιών, αλλά συνεχίζουν να κινούνται, προς την φορά κατεύθυνσης της κίνησης, ακόμη και όταν σταματάμε να κουνάμε τα μάτια μας. Μόνο τότε τα μυγάκια σιγά σιγά παύουν να στον οφθαλμίατρο. 
 


Οι αρχαίοι Ρωμαίοι τα περιέγραφαν σαν ιπτάμενα μυγάκια (muscae volitantes), όπου έχουν πάρει και την κοινή τους ονομασία.

Υπάρχουν όμως και άτομα νεότερης ηλικίας που ταλαιπωρούνται από αυτά τα ενοχλητικά μυγάκια. Είναι άτομα που πάσχουν από υψηλή μυωπία κυρίως άνω των 5 βαθμών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι οφθαλμοί των ανθρώπων αυτών είναι πιο επίμηκες σε σύγκριση των φυσιολογικών (χωρίς μυωπία) με αποτέλεσμα κάποιων πιέσεων που ασκούνται μέσα στο υαλοειδές, στο πίσω μέρος του οφθαλμού, να δημιουργούνται τα μυγάκια.

Μυγάκια: Απλή ενόχληση ή μπορεί να προϊδεάζει κάποια πάθηση;

Συνήθως η εμφάνισή τους δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει διότι υποχωρούν
μόνα τους μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες. Όμως, αν η εμφάνισή τους είναι ξαφνική και με μεγάλη ένταση, ή παρουσιαστούν μετά από κάποιο τραύμα στα μάτια, ή ακόμα και αν αντιληφθούμε κάποια μειώση στην όρασή μας τότε μια άμεση επίσκεψη στον οφθαλμίατρο είναι απαραίτητη. Ένα σύμπτωμα που συνυπάρχει σε σοβαρές παθήσεις των ματιών μαζί με τις μυωψίες είναι και οι φωταψίες. Οι φωταψίες συνήθως έχουν μορφή γραμμών ή κύκλων και αναφέρονται ως λάμψεις φωτός στο οπτικό πεδίο του ασθενούς. Είναι κυρίως εμφανείς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού αλλά και απόλυτου σκότους. Η ταυτόχρονη παρουσία μυωψίων και φωταψίων πρέπει να μας οδηγήσει άμεσα σε επίσκεψη  στον οφθαλμίατρο.
 


Θεραπεία= Παρατήρηση Μυωψιών

Η απόλυτη εξάλειψη των μυωψιών δεν συνίσταται και συνήθως εξασθενούν με το πέρασμα του χρόνου. Σε σπάνιες περιπτώσεις που εμποδίζουν την όραση, απαιτείται χειρουργική επέμβαση. Η λύση του χειρουργείου, γίνεται μόνο εάν κριθεί απαραίτητο, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερα προβλήματα.

Πηγή: lenshop.gr