Τετάρτη 21 Απριλίου 2021

Σε οικονομική εξαθλίωση χιλιάδες εργαζόμενοι




  
Σε… απόγνωση βρίσκονται οι 15.000 εργαζόμενοι που δραστηριοποιούνται στους κλάδους επισιτισμού και τουρισμού...  

 
στο Ηράκλειο. Οι εργαζόμενοι εδώ και επτά μήνες είναι σε αναστολή, ενώ τον τελευταίο έναν χρόνο έχουν δουλέψει ελάχιστα.

Πρόκειται για τους εργαζόμενους που δουλεύουν παραδοσιακά δωδεκάμηνο σε εστιατόρια και επιχειρήσεις τουρισμού.

«Στον Νομό Ηρακλείου εποχιακοί και 12μηνης λειτουργίας δουλεύουν στον επισιτισμό-τουρισμό (δεν μιλάμε για ξενοδοχοϋπαλλήλους) από 16.000 έως 18.000 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019. Ωστόσο, πέρυσι αρκετοί εγκατέλειψαν τον κλάδο άλλα πλέον είμαστε στους 15.000 οι άνθρωποι που δουλεύουμε στον επισιτισμό και τον τουρισμό για όλο τον χρόνο» ανέφερε σχετικά στο cretapost ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού, Μιχάλης Ριζικιανάκης, ενώ τόνισε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, ενώ κάποιοι έχουν οδηγηθεί σε οικονομική εξαθλίωση.

«Βιώνουμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Οι άλλοτε "καλοπληρωμένοι" συνάδελφοί μας είναι 7 μήνες με 534 ευρώ και υπάρχουν και συνάδελφοι που παίρνουν 400 ευρώ χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Αυτό μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί τους εργαζόμενους σε οικονομική εξαθλίωση, δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τις οικογένειές τους. Οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν τα βγάζουν πέρα. Κάνουν μεροκάματα όπου βρουν δεξιά αριστερά, στον πρωτογενή τομέα ή στον κατασκευαστικό κλάδο» υπογράμμισε σχετικά ο κ. Ριζικιανάκης.

Ολόκληρες οικογένειες που είναι χωρίς… δουλειά

Μάλιστα υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις στο Ηράκλειο που ολόκληρες οικογένειες βρίσκονται εδώ και επτά μήνες χωρίς δουλειές, καθώς και οι δύο γονείς δουλεύουν στον επισιτισμό.

«Υπάρχουν αρκετές οικογένειες όπου και οι δύο γονείς δουλεύουν στον επισιτισμό. Παράλληλα έχουμε και περιπτώσεις οικογενειών που βρίσκονται τρία μέλη σε αναστολή καθώς δουλεύουν είτε ξενοδοχοϋπάλληλοι, είτε στον επισιτισμό. Μιλάμε για τεράστιες δυσκολίες με τους ανθρώπους να έχουν πρόβλημα βιοπορισμού πλέον. Γιατί όλη αυτή η κατάσταση κρατάει τώρα έναν χρόνο. Όλοι πιστεύαμε ότι η διάρκειά του θα ήταν το πολύ ένα εξάμηνο αλλά έχει τραβήξει πολύ και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα Όλα τα αποθέματα που υπήρχαν έχουν εξανεμιστεί» επισήμανε σχετικά ο κ. Ριζικιανάκης.

«Το άνοιγμα της εστίασης δεν είναι μόνο μία ημερομηνία»

Πολλά ακούγονται τελευταία για το άνοιγμα της εστίασης. Ήδη υπάρχουν φωνές που τοποθετούν το άνοιγμά της είτε στις αρχές Μαΐου, είτε μέσα στον μήνα. Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού, το πρόβλημα δεν είναι πότε θα ανοίξει η εστίαση, αλλά το πώς.

«Ένα επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι ότι το άνοιγμα της εστίασης δεν αποτελεί μόνο μία ημερομηνία. Αν δεν υπάρχουν μέτρα που θα στηριχθούν οι θέσεις εργασίες, τότε θα υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα. Οι επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν να κρατήσουν τους εργαζόμενους. Επίσης γνωρίζουμε ήδη ότι θα είναι μια κακή σεζόν, που σημαίνει πως, αν κάποιοι χάσουν τις δουλειές τους εξαιτίας απόλυσης ή κλεισίματος μίας επιχείρησης, τότε θα δυσκολευτούν πολύ να βρουν κάποια άλλη δουλειά» επισήμανε ο κ. Ριζικιανάκης και πρόσθεσε: «Εμείς ζητάμε να υπάρξει στήριξη για τουλάχιστον επτά μήνες στον κλάδο. Πρέπει να επιδοτηθούν οι θέσεις εργασίες -είτε ασφαλιστικές εισφορές, είτε μέρος μισθού- ώστε να μπορέσουν όλοι να κρατηθούν στις δουλειές τους».

Πηγή: cretapost.gr