Πέμπτη 22 Απριλίου 2021

Παναγία Χρυσαφίτισσα: Η εκκλησία με την μοναδική θέα και η ιδιαίτερη ιστορία της εικόνας


   
Από άκρη σε άκρη σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου κι αν βρεθείς θα δεις εκκλησίες μικρές ή μεγάλες. Ναούς και μικρά μοναστήρια που σε γεμίζουν κατάνυξη και νιώθεις ηρεμία. Κάποιες... 
 
 
από αυτές τις εκκλησίες πάντως σίγουρα κερδίζουν τα βλέμματα και δεν τις ξεχνάς εύκολα. Όπως ακριβώς συμβαίνει με την Παναγία Χρυσαφίτισσα με την μοναδική θέα και την ιδιαίτερη ιστορία. Όχι μόνο της ίδιας αλλά και της εικόνας της. Μια εικόνα που σύμφωνα με την παράδοση που διηγούνται οι κάτοικοι και με γραπτές αναφορές εξαφανίστηκε και εμφανίστηκε ξανά. Η Παναγία Χρυσαφίτισσα έχει πολλές ιστορίες να σου διηγηθεί αν βρεθείς εκεί…  

Παναγία Χρυσαφίτισσα: Η εκκλησία με την μοναδική θέα και η ιδιαίτερη ιστορία της εικόνας

Η Παναγία Χρυσαφίτισσα είναι χτισμένη στην κάτω πόλη της Μονεμβασιάς και προσφέρει μια μοναδική θέα στη θάλασσα που μπορείς να στέκεσαι και να απολαμβάνεις για ώρες. Η Παναγία η Χρυσαφίτισσα είναι χτισμένη σε εκείνο το σημείο από τον 17ο αι. στη θέση ενός άλλου, παλαιότερου ναού, της Παναγίας της Οδηγήτριας. Το όνομα της η εκκλησία το πήρε από το κοντινό χωριό, τα Χρύσαφα το οποίο βρίσκεται 15 χιλιόμετρα ανατολικά της Σπάρτης. Είναι ένας οικισμός με ιστορία τουλάχιστον 1.000 ετών. Πρόκειται για έναν οικισμό πολύ πλούσιο κατά τους Βυζαντινούς χρόνους και κατά την Τουρκοκρατία. Ωστόσο, καταστράφηκε μετά τα Ορλωφικά κοντά στο 1775.


 
Όσον αφορά την εικόνα, η παράδοση λέει ότι αρχικά βρισκόταν στο χωριό Χρύσαφα της Λακωνίας. Λέγεται, λοιπόν, ότι η εικόνα με την Παναγία Χρυσαφίτισσα έφτασε στη Μονεμβασία μόνη της με έναν τρόπο θαυμαστό. Σε αυτό το σημείο ιδρύθηκε αργότερα ο ναός και το μοναστήρι της Παναγίας Χρυσαφίτισσας. Την εικόνα αυτή βρήκε σε αυτό το σημείο μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία ειδοποίησε αμέσως τον επίσκοπο. Εκεί, σε αυτό το σημείο με την εικόνα συγκεντρώθηκε έπειτα κόσμος. Παρέλαβαν και λιτάνευσαν την εικόνα μέχρι τον μητροπολιτικό ναό, όπου και την τοποθέτησαν. Μια εκκλησία που μας έχει προκαλέσει τόσο εντύπωση όσο και το εκκλησάκι στη Μικρή Σπηλιά των Διδύμων στην Αργολίδα.

Η εξαφάνιση της εικόνας από τον ναό και η πηγή

Ακριβώς την ίδια νύχτα που βρέθηκε, έτσι με τον ίδιο τρόπο η εικόνα εξαφανίστηκε. Επέστρεψε πάλι θαυματουργικά στον τόπο της ευρέσεως. Ύστερα απ’ αυτό οι κάτοικοι, ικανοποιώντας τη θέληση της Θεοτόκου, έχτισαν εκεί ναό και τοποθέτησαν μέσα σε αυτόν την εικόνα της. Κάτω από τον ναό αναβλύζει πηγή, η μοναδική στη Μονεμβασιά, που το θαυματουργό νερό της συντελεί στην απόκτηση τέκνων, και μάλιστα αγοριών. Σήμερα αν βρεθείς στη Μονεμβασιά, αξίζει να κάνεις σίγουρα μια επίσκεψη στηνΠαναγία Χρυσαφίτισσα. Πέρα από όλα τα άλλα, θα θαυμάσεις τη μοναδική θέα που σου προσφέρει αυτό το μέρος στο απέραντο γαλάζιο.

Μια εξίσου ενδιαφέρουσα και ιδιαίτερη ιστορία όσον αφορά την εικόνα της και το πώς βρέθηκε εκεί έχει και το μικρό εκκλησάκι των Ταξιαρχών στο Ζάλογγο. Αν βρεθείς σε εκείνη την περιοχή, σίγουρα θα ακούσεις να μιλούν γι’ αυτό.

exploringgreece.tv