Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Ο Αυστραλός σκοπευτής “φάντασμα” που σκότωσε 400 Τούρκους στην Καλλίπολη


 
Στρατιώτης με θλιβερό τέλος!

Γράφει ο Δημήτρης Σταυρόπουλος

Το όνομα του ακόμα και σήμερα προκαλεί δέος.

Η φήμη του έφτασε από στόμα σε στόμα μέχρι τις μέρες μας και ο ίδιος, θα είναι αιώνια επικηρυγμένος στην Τουρκία!

 
Ψυχρός εκτελεστής, έδρασε μοναχικά, μεθοδικά και αθόρυβα κρυμμένος στα πιο απίθανα μέρη και προκάλεσε πανικό στους Τούρκους στρατιώτες της πρώτης γραμμής.

Ήταν ελεύθερος σκοπευτής στην εκστρατεία της Καλλίπολης και είχε ως αποστολή να εξολοθρεύει ότι κινείται!

Πυροβόλησε τους εχθρούς του 400 φορές και σκότωσε όλους όσους έβαλε σημάδι.

Πριν τον πόλεμο, ήταν ένας άριστος αθλητής της σκοποβολής, που μεταλλάχθηκε σε μια αδίστακτη πολεμική μηχανή!

Ο ΜΠΙΛΙ ΚΑΙ Ο ΑΜΠΝΤΟΥΛ

Ο Γουίλιαμ (Μπίλι) Έντουαρτν Σινγκ ήταν κινεζικής καταγωγής.

Γεννήθηκε στην Αυστραλία το 1886 και από νωρίς έδειξε πως ήταν καταπληκτικός σκοπευτής υπερνικώντας και τα ρατσιστικά στερεότυπα της εποχής επιτυγχάνοντας μεγάλες νίκες σε σκοπευτικούς αγώνες.

Στις 24 Οκτωβρίου 1914 κατατάχθηκε στο 5ο Σύνταγμα Αυστραλιανού Ελαφρού Ιππικού αφού κατάφερε να πείσει έναν αξιωματικό στρατολογίας να παραβλέψει το γεγονός ότι ο Μπίλι είχε ύψος μόλις 1,65 μ.

Με τη έναρξη της εκστρατείας της Καλλίπολης το σύνταγμά του στάλθηκε εκεί ενταγμένο στο Αυστραλιανό Νεοζηλανδικό Σώμα Στρατού (ΑΝΖAC).

Εκεί οι Τούρκοι κατείχαν πλεονεκτικότερες θέσεις και είχαν κυριολεκτικά θερίσει τους Αυστραλούς που βρίσκονταν χαμηλότερα.

Ο Μπίλι λόγω της εμπειρίας του τοποθετήθηκε ως ελεύθερος σκοπευτής με παρατηρητή τον Άιον «Τζακ» Έιντριες και αργότερα τον Τομ Σίχαν.

Ο Μπίλι ανέλαβε υπηρεσία σε ένα σημείο που οι Αυστραλοί είχαν ονομάσει Τσάθαμ Ποστ.

Εκεί ο Σινγκ έγραψε κυριολεκτικά ιστορία. Οπλισμένος με ένα τυπικό βρετανικό τυφέκιο Lee Enfield των 7,7χλστ. άρχισε να εκτελεί, κυριολεκτικά τους Τούρκους.

Για να μην κινδυνεύει από το τουρκικό πυροβολικό πολλές φορές ενέδρευε στη νεκρή ζώνη κοντά στις τουρκικές θέσεις.

Με τα πυρά του κάλυπτε τρεις θέσεις τελικά και όχι μια, ένα τουρκικό χαράκωμα σε απόσταση 350μ. ένα χαράκωμα επικοινωνίας σε απόσταση 500μ. και ένα μονοπάτι σε απόσταση 900μ.

Ο Μπίλι Σιγνκ μερικές φορές ένιωθε λύπη για τους Τούρκους που σκότωνε αλλά το ξεχνούσε όταν θυμόταν τι έκαναν οι Τούρκοι στους συναδέλφους του.

Ένας συμπολεμιστής του πάντως, σε συνέντευξή του, τον περιγράφει ως ιδιαίτερα σκληρό άνδρα με ατσάλινα νεύρα.

Για να αντιμετωπίσουν τον Μπίλι Σινγκ οι Τούρκοι έστειλαν στον τομέα ένα δικό τους επίλεκτο σκοπευτή που οι Αυστραλοί ονόμαζαν «Αμπντούλ ο Τρομερός».

Πιθανώς από αυτή την πραγματική ιστορία να εμπνεύστηκαν κάποιο και την ιστορία του Σοβιετικού σκοπευτή Ζάιτσεφ με τον Γερμανό σκοπευτή στο Στάλινγκραντ.

Ο Τούρκος σκοπευτής μετά από πολλές ημέρες παρατήρησης κατάλαβε ότι ο Μπίλι ενέδρευε στο Τσάθαμ Ποστ και έλαβε θέση απέναντι.

Μερικές ημέρες αργότερα ο παρατηρητής του Σινγκ εντόπισε έναν πιθανό στόχο.

Ο Αμπντούλ προσπάθησε να βάλλει αλλά ο Σινγκ τον πρόλαβε και τον σκότωσε με μια βολή ακαριαία.

Σε απάντηση το τουρκικό πυροβολικό άρχισε να οργώνει την θέση τους υποχρεώνοντας τους δύο Αυστραλούς να υποχωρήσουν.

Ήταν το απόγειο του σκοπευτή Σιγκ.

Τον Αύγουστο του 1915 προσβλήθηκε από γρίπη ενώ λίγο αργότερα τραυματίστηκε ο ίδιος και ο παρατηρητής του.

Ο Σινγκ πέτυχε πάνω από 200 νίκες κατά των Τούρκων στην Καλλίπολη πριν το πέρας της κακοσχεδιασμένης εκστρατείας, αν και οι γνώμες για τον ακριβή αριθμό των επιτυχιών του διίστανται.

Ορισμένες πηγές ομιλούν για 119 ή 150 νίκες.

Ωστόσο ο σωματάρχης του αντιστράτηγος Μπέρντγουντ έκανε λόγο για 201, ενώ ο ταγματάρχης Μιντζέλι ανέφερε ότι ο Σινγκ είχε σκοτώσει σχεδόν 400 Τούρκους.

Να σημειωθεί ότι ο αντιστράτηγος είχε, σε μια περίπτωση, αναλάβει χρέη παρατηρητή του Σινγκ!

Οι συνάδελφοι του τον αποκαλούσαν «ο φονιάς» και «o άγγελος του θανάτου»…

ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΜΕ ΘΛΙΒΕΡΟ ΤΕΛΟΣ

Τον Ιανουάριο του 1917 ο Σινγκ βρέθηκε στο Δυτικό Μέτωπο όπου τραυματίσθηκε αρκετές φορές.

Η χαριστική βολή όμως ήρθε κατά τη διάρκεια εχθρικής επίθεσης με χημικά αέρια.

Ο Σινγκ στάλθηκε στη Σκωτία για να αναρρώσει όπου γνώρισε μια σερβιτόρα την οποία νυμφεύθηκε αλλά ο γάμος είχε άδοξο τέλος.

Τον Αύγουστο του 1917 επέστρεψε στο Δυτικό Μέτωπο αλλά η κατάσταση της υγείας του δεν του επέτρεπε πλέον να πολεμά το ίδιο αποτελεσματικά.

Παρόλα αυτά διακρίθηκε ιδιαίτερα στη μάχη του Δάσους του Πολυγώνου τον Σεπτέμβριο του 1917 τιμώμενος για τη δράση τους από τους Βέλγους.

Λίγο αργότερα βρέθηκε και πάλι στο νοσοκομείο καθώς η υγεία του δεν αποκαταστάθηκε, ουσιαστικά, ποτέ από τα αέρια.

Παρόλα αυτά συνέχισε να μάχεται μέχρι τον Φεβρουάριο του 1918 όταν και πάλι τραυματίσθηκε σοβαρά από γερμανικά πυρά.

Με τους πνεύμονές του σε τραγική κατάσταση, ο πολυτραυματίας Σινγκ αποστρατεύτηκε τελικά και επέστρεψε στην Αυστραλία τον Ιούλιο του 1918.

Αν και ο στρατός αναγνώρισε ότι η υγεία του Σινγκ καταστράφηκε λόγω της υπηρεσίας του στη μάχη εντούτοις δεν τον βοήθησε.

Έτσι αναζητώντας πόρους και παρά την τραγική του υγεία, για να ζήσει έφτασε να εργαστεί ως μεταλλωρύχος.

Η σύζυγός του δεν τον ακολούθησε ποτέ στην Αυστραλία.

Ο λησμονημένος από όλους ήρωας της Καλλίπολης και φονιάς των Τούρκων έζησε την υπόλοιπη ζωή του μέσα στον πόνο και την φτώχεια.

Πέθανε μόνος σε μια καλύβα στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, όπου εργαζόταν ως εργάτης, στις 16 Μαΐου 1943.

Στην καλύβα του βρέθηκαν μόλις 5 σελίνια. Το 1995 τοποθετήθηκε ανδριάντας του στον τόπο όπου πέθανε.

Η ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ

Η Εκστρατεία της Καλλίπολης ή Μάχη της Καλλίπολης (τουρκικά: Çanakkale Savaşı), ήταν πολεμική επιχείρηση της Εγκάρδιας Συνεννόησης, από τις 25 Απριλίου 1915 μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 1916, για την κατάληψη της χερσονήσου της Καλλίπολης τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που είχε πρόσφατα ενταχθεί στις Κεντρικές Δυνάμεις, οπόταν και βρετανικά, γαλλικά και αποικιακά στρατεύματα επιχείρησαν, αποτυχημένα, να καταλάβουν τα στενά των Δαρδανελίων ώστε να αποκαταστήσουν τη θαλάσσια τροφοδοσία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μετά από έναν αποτυχημένη ναυτικό βομβαρδισμό, πραγματοποιήθηκε αμφίβια απόβαση στη χερσόνησο της Καλλίπολης.

Η προσπάθεια απέτυχε, και μετά από οκτώ μήνες σκληρών μαχών και πολλά θύματα και στις δύο πλευρές η δύναμη εισβολής τελικά αποχώρησε.

Η εκστρατεία ήταν μια από τις μεγαλύτερες νίκες των Οθωμανών κατά τη διάρκεια του πολέμου και θεωρείται μια μεγάλη αποτυχία για τους Συμμάχους.

Η αποτυχία της εκστρατείας προκάλεσε επικρίσεις στο Λονδίνο κατά του Γουίνστον Τσόρτσιλ, που ήταν ο πιο ένθερμος οπαδός της και την πτώση της κυβέρνησης των Φιλελευθέρων, την οποία διαδέχθηκε κυβέρνηση συνασπισμού Φιλελευθέρων – Συντηρητικών.

Ο Τσόρτσιλ, μολονότι απαλλάχθηκε από τη θέση του, παρέμεινε στο Πολεμικό Συμβούλιο.

Η ήττα των συμμάχων συμπίπτει με την κορύφωση της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Επιπλέον, η καθήλωση των δυνάμεων στην εκστρατεία αυτή ευθύνεται και για το καθυστερημένο άνοιγμα του Μακεδονικού Μετώπου και την πτώση τη Σερβίας.

Το φθινόπωρο του έτους ξεκίνησε η μεταφορά των ηττημένων στρατευμάτων τους (μετονομαζόμενα ως Στρατιά της Ανατολής) στο Μακεδονικό Μέτωπο, με απόβασή στη Θεσσαλονίκη, ενώ τα τελευταία συμμαχικά στρατεύματα αποχώρησαν τελείως τον Δεκέμβρη του 1915.

Πηγή

History Point