Η Διεθνής Ημέρα Μαιών καθιερώθηκε το 1991 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Μαιών (ICM). Στόχος του εορτασμού είναι η ανάδειξη του σπουδαίου ρόλου που παίζει η μαία, στη διαδικασία γέννησης ενός παιδιού.
Στην...
Ελληνική μυθολογία, η θεότητα του τοκετού ήταν η Ειλειθυία ή Ελευθώ. Η μητέρα της, η ΄Ηρα, μετέτρεψε το πίσω μέρος του ναού της σε πρότυπο μαιευτήριο. Δεν είναι τυχαίο πως κάθε Ηραίο περιστοιχίζεται από 40 κίονες, που συμβολίζουν τις 40 εβδομάδες της κύησης, τις 40 ημέρες της λοχείας, τις 40 εβδομάδες του υποχρεωτικού μητρικού θηλασμού και τις 40 ημέρες αποχής από τα συζυγικά καθήκοντα. Η Αγνοδίκη είναι η πρώτη γυναίκα που καταγράφεται να εξασκεί το επάγγελμα της μαίας στην Αρχαία Ελλάδα. Σε όλες τις εποχές και του πολιτισμούς η μαία υπήρξε ο βασικός παράγοντας για την συμπαράσταση και εκτέλεση του φυσιολογικού τοκετού.
Σήμερα η επαγγελματική ομάδα των μαιών/μαιευτών έχει ορίσει ως στόχο της τη διασφάλιση της φροντίδας της υγείας των γυναικών, των βρεφών και των οικογενειών τους, τόσο κατά τη διάρκεια του τοκετού όσο και μετά από αυτόν, αλλά και κατά τη συνολική αναπαραγωγική φάση της γυναίκας. Η εκπλήρωση αυτού του στόχου απαιτεί εκτός των δεξιοτήτων κάθε μαίας/μαιευτή, τη συνεχή εξέλιξη της μαιευτικής επιστήμης.
Σήμερα η επαγγελματική ομάδα των μαιών/μαιευτών έχει ορίσει ως στόχο της τη διασφάλιση της φροντίδας της υγείας των γυναικών, των βρεφών και των οικογενειών τους, τόσο κατά τη διάρκεια του τοκετού όσο και μετά από αυτόν, αλλά και κατά τη συνολική αναπαραγωγική φάση της γυναίκας. Η εκπλήρωση αυτού του στόχου απαιτεί εκτός των δεξιοτήτων κάθε μαίας/μαιευτή, τη συνεχή εξέλιξη της μαιευτικής επιστήμης.
Οι μαίες/μαιευτές είναι επαγγελματίες υγείας πρώτης γραμμής και από τους σωστούς χειρισμούς τους μπορεί να εξαρτηθεί η αίσια έκβαση ενός «δύσκολου περιστατικού». Με τις γνώσεις, την εμπειρία και τη σωστή συνεργασία προσφέρουν στην έγκυο και τους υπόλοιπους επιστήμονες υγείας που συμμετέχουν σε έναν τοκετό, το αίσθημα της ασφάλειας, της σιγουριάς και της ηρεμίας. Είναι επιστημονικά καταρτισμένοι και εργάζονται με βάση διεθνή πρότυπα. Παρέχουν το 87% της βασικής περίθαλψης που χρειάζονται οι γυναίκες και τα νεογνά.
Βασικός στόχος των μαιών είναι να βοηθούν οποιαδήποτε γυναίκα να γεννήσει το παιδί της, σεβόμενη τη γυναικεία φύση σε όλες τις διαστάσεις της ύπαρξής της, προσφέροντας στην επίτοκο ένα ήρεμο περιβάλλον το οποίο να της επιτρέπει να αφουγκραστεί τον ρυθμό και τις ανάγκες του σώματός της έτσι ώστε να συμμετέχει ενεργητικά στη γέννηση του παιδιού της.
Οι μαίες σε όλο τον κόσμο καταλαβαίνουν ότι δουλεύοντας σε συνεργασία με τις γυναίκες και τις οικογένειες αυτών, μπορούν και οφείλουν να τις υποστηρίξουν να πάρουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις ώστε να έχουν μια ασφαλή γέννα από την οποία θα αντλήσουν ικανοποίηση και χαρά.
Ο ρόλος της μαίας δεν περιορίζεται μόνο στην περίοδο της εγκυμοσύνης, του τοκετού και της λοχείας. Ξεκινά πολύ νωρίτερα και έχει κοινωνικό χαρακτήρα. Εκτός από την παρακολούθηση της εγκυμοσύνης, την προετοιμασία του ζευγαριού για την γονεϊκότητα και τη διεξαγωγή του φυσιολογικού τοκετού, είναι υπεύθυνη και για την φροντίδα της λεχωίδας και του νεογνού καθώς και για την προαγωγή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού. Είναι αυτή που θα παροτρύνει τη γυναίκα στην εκτέλεση των αναγκαίων προληπτικών εξετάσεων, θα την ενημερώσει για την πρόληψη των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, θα τη συμβουλεύσει για την ατομική υγιεινή, θα ασχοληθεί με θέματα οικογενειακού προγραμματισμού και αντισύλληψης και θα συμβάλλει έτσι στην αποφυγή των εκτρώσεων. Τέλος, είναι αρωγός σε ζητήματα πρόληψης του καρκίνου της μήτρας και του μαστού, προωθώντας τον ετήσιο προληπτικό έλεγχο με Τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία.
Αν λάβουμε υπόψη ότι αρκετά εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως βιώνουν τραυματισμό, λοίμωξη ή και κάποιου είδους αναπηρία που σχετίζονται με ελλιπή παροχή μαιευτικής φροντίδας και αν μελετήσουμε τους δείκτες περιγεννητικής θνησιμότητας και νοσηρότητας σε διεθνές επίπεδο, θα καταλάβουμε πόσο σημαντικός και πολυδιάστατος είναι πραγματικά ο ρόλος της μαίας, βασίζεται στη συνειδητοποίηση της αξίας της αγάπης και της ζωής, τον σεβασμό προς αυτήν και την εμπιστοσύνη.
Μαίες/μαιευτές:<<Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων της γυναίκας>>.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
Οι Μαίες του ΓΝ Κατερίνης O Διοικητής του ΓΝ Κατερίνης
Γεώργιος Χατζηγεωργίου