Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Μαζικές διώξεις των Χριστιανών στο Πακιστάν: ''Κόλαση'' για τους πιστούς




Ανδρέας Μουντζουρούλιας

O σουνιτικός όχλος στο καθεστώς του Imran Khan έχει τον απόλυτο έλεγχο και διενεργεί βαρύτατες διώξεις στις μειονότητες με το πρόσχημα της βλασφημίας. Το Ισλαμαμπάντ έχει πλέον παραδοθεί στο Σουνιτικό εξτρεμιστικό γκρουπ, το تحریک-Lab-Labbaik Πακιστάν (TLP.


Η... 

τελευταία υπόθεση έλαβε χώρα στις αρχές αυτού του μήνα, όταν ένας όχλος, οπλισμένος με μπαστούνια και σιδερένιους ράβδους, εισέβαλε σε αστυνομικό τμήμα στο Ισλαμαμπάντ, για να χτυπήσει ένα άτομο που κρατείται για βλασφημία. Η τοπική αστυνομία έπρεπε να καλέσει και άλλες δυνάμεις από γειτονικές περιοχές για να ελέγξει τον όχλο Τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η αστυνομία του Πεσαβάρ κατέθεσε μήνυση περί βλασφημίας εναντίον των διοργανωτών μίας φεμινιστικής οργάνωσης, της Aurat Azadi. Η ομάδα είχε πραγματοποιήσει πορεία που απαιτούσε δικαιοσύνη στις γυναίκες την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, παρά την έντονη αντίθεση από εξτρεμιστικές ομάδες και άτομα. Τον Ιανουάριο του 2021, μια χριστιανική νοσοκόμα δέχθηκε επίθεση από το προσωπικό του νοσοκομείου στο Καράτσι κατηγορώντας την για βλασφημία.

Η αστυνομία, μετά από έρευνα, διαπίστωσε ότι οι κατηγορίες ήταν ψευδείς και την απελευθέρωσαν. Λίγες μέρες αργότερα, ένας όχλος επιτέθηκε στο αστυνομικό τμήμα και ανάγκασε την αστυνομία να υποβάλει μήνυση περί βλασφημίας εναντίον της νοσοκόμας. Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, ένα παρόμοιο περιστατικό συνέβη στη Λαχόρη όταν μια χριστιανή νοσοκόμα αντιμετώπισε την ίδια κατάσταση, ενώ τον ίδιο μήνα, δύο άλλες χριστιανές νοσοκόμες στο Φασιφάλλ δέχθηκαν επίθεση με μαχαίρι από άλλο προσωπικό του νοσοκομείου για διάπραξη βλασφημίας.

Οι οργανώσεις πολιτικών δικαιωμάτων έχουν παρατηρήσει μια αυξανόμενη τάση ψευδών κατηγοριών, επιθέσεων όχλου σε αστυνομικά τμήματα και άλλες φρικαλεότητες στο όνομα της βλασφημίας από τότε που ο Imran ο Χαν ήρθε στην εξουσία.

Το 2020, για παράδειγμα, ένας από τους υψηλότερους αριθμούς υποθέσεων, 200 συνολικά, κατατέθηκαν για κατηγορίες περί βλασφημίας σε διάφορα μέρη της χώρας. Τουλάχιστον 150 ή, το 75 τοις εκατό των κατηγορουμένων ήταν Μουσουλμάνοι. Μεταξύ των μη μουσουλμάνων, οι Αχμάντι αντιστοιχούσαν στο 40 ή 20 τοις εκατό των συνολικών αναφερόμενων περιπτώσεων, οι χριστιανοίτο 3,5 τοις εκατό και οι Ινδουιστές δύο ή ένα τοις εκατό. Σύμφωνα με μια μειονοτική ομάδα πολιτικών δικαιωμάτων στο Πακιστάν, έχουν κατηγορηθεί τουλάχιστον 1.855 άτομα!

Η ομάδα ανέφερε ότι τουλάχιστον 78 άτομα σκοτώθηκαν από εξτρεμιστικές ομάδες ή άτομα, από αυτούς τους 42 ήταν Μουσουλμάνοι, και 23 Χριστιανοί.

Οι νόμοι περί βλασφημίας στο Πακιστάν μοιάζουν με αυτοτραυματισμένες πληγές και δημιουργούν βαθύτερες κοινωνικές αντιπαραθέσεις. Ωστόσο, η πολιτική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Imran Khan, είναι πολύ φοβισμένη να συζητήσει ακόμη και το θέμα που έχει γίνει βασικό σημείο συζήτησης στη διεθνή σκηνή.