Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΦΕΥΓΟΥΝ


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΠΛΑΤΖΑΣ

Απεβίωσε προχθές στη Θεσσαλονίκη ο συμπατριώτης μας Καθηγητής της Χειρουργικής του ΑΠΘ Γεώργιος Μπλάτζας.Ο εκλιπών γεννήθηκε στο Καταφύγιο της Κοζάνης το 1930. Περάτωσε τις Γυμνασιακές σπουδές στην Κατερίνη το1949 και φοίτησε στην Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ. Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής το 1956. Το 1960 έλαβε την ειδικότητα του Γενικού Χειρουργού. Το... 
 
 
 
Δεκέμβριο του 1957 κατέλαβε με εξετάσεις τη θέση του Πανεπιστημιακού βοηθού (καθ. Αν. Μυσιρλόγλου), υπηρέτησε δε συνεχώς στην ίδια κλινική μέχρι το Νοέμβριο του 1972 ως εσωτερικός βοηθός, Επιμελητής (καθ.Κ.Τούντας) ως εντεταλμένος Υφηγητής (καθ.Δ.Λαζαρίδης).

Το 1962 ανακηρύχθηκε διδάκτωρ και το 1968 Υφηγητής της Ιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. Μετεκπαιδεύτηκε στην Αγγλία το 1963. Σε όλο το μακροχρόνιο διάστημα της υπηρεσίας του και της εκπαιδεύσεως του στη χειρουργική, δίδαξε και άσκησε υπευθύνως πολλές σειρές φοιτητών της Ιατρικής.Το 1973 ανέλαβε τη Διεύθυνση της νεοσύστατης Χειρουργικής-Ογκολογικής κλινικής του Θεαγενείου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου, το οποίο ανεδείχθη, χάρις στην προσπάθεια της Χειρουργικής ομάδας που ο Γεώργιος Μπλάτζας συγκρότησε σε πρότυπη Ογκολογική – Χειρουργική κλινική. Την Α’ Χειρουργική – Ογκολογική κλινική στο Θεαγένειο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, διηύθυνε επί μία 25-ετία και καθ’ όλο το παραπάνωχρονικό διάστημα η κλινική χάρις στη συνέχεια επαφή με μεγάλα κέντρα του εξωτερικού, με συνεχείς επισκέψεις και ανταλλαγές κατείχε την πρωτοπορία στην Χειρουργική Ογκολογία στην Ελλάδα.

Εκπαιδεύτηκαν στην κλινική άνω των 50 γιατρών στην ειδικότητα της χειρουργικής. Σημαντικός επίσης αριθμός χειρουργών μετεκπαιδεύτηκε στην υπό της Διεύθυνσή του κλινική στη Χειρουργική – Ογκολογία και κυρίως στις νεότερες τεχνικές τις οποίες ανέπτυξε και οι οποίες εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ορισμένες από τις πρωτοποριακές, ερευνητικές – θεραπευτικές μεθόδους βραβεύτηκαν σε διεθνή και Ελληνικά συνέδρια.

Ο Γεώργιος Μπλάτζας δημοσίευσε περί τις 200 επιστημονικές εργασίες και έλαβε μέρος σε πολλά συνέδρια διεθνή και Ελληνικά. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται σχεδόν αποκλειστικά με τον καρκίνο τόσο από πλευράς ερευνητικής και θεραπευτικής όσο και από πλευράς οργάνωσης και Χειρουργικής Ογκολογίας.Οργάνωσε πέντε πανελλήνια συνέδρια Ογκολογίας και ήταν Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας επί 5-ετία.

Η μακροχρόνια (35 ετής) ενασχόληση του με τον καρκίνο και κυρίως με τον πάσχοντα από τον καρκίνο, συνετέλεσε ώστε ο κος Μπλάτζας να αποκτήσει ικανή εμπειρία αλλά και ψυχική επαφή με τους ασθενείς του και τα προβλήματα της νόσου γενικότερα.Έχει κληθεί και ομιλήσει για θέματα σχετικά με τον καρκίνο σε πολλές πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Ήταν από τους πρώτους ομιλητές της Σχολής Γονέων Κατερίνης.

Συγχρόνως και παράλληλα με την ακαδημαϊκή του πορεία απασχολήθηκε από το 1970 με την οργάνωση ιδιωτικού νοσοκομείου (Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης Α.Ε) σε συνεργασία με ομάδα διακεκριμένων ιατρών της Θεσσαλονίκης για την επίτευξη υψηλού επιπέδου νοσηλεία στον ιδιωτικό τομέα.Μετά την αποχώρηση του από το Α.Π.Θ και το Α.Ν.Θ «Θεαγένεια» συνέχισε το έργο του χειρουργού, ενώ συγχρόνως αφοσιώθηκε στην αναδιοργάνωση, τεχνολογικό εξοπλισμό και παροχή ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας στην Γενική Κλινική Θεσσαλονίκης Α.Ε ως Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος.

[Το ως άνω βιογραφικό είναι απόσπασμα από το βιβλίο «Συναντηθήκαμε» του Μενέλαου Τερζόπουλου.]

Εκφράζουμε τα βαθιά συλλυπητήρια μας στους συγγενείς του αποβιώσαντος και ευχόμεθα ο Κύριος να τον αναπαύσει «εν σκηναίς δικαίων

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΝΑΣ