Τα...
σχέδια και οι αιτήσεις για αδειοδότηση αιολικών πάρκων που έχουν σκοντάψει μέχρι τώρα επάνω στον δασικό χαρακτήρα των περιοχών που κάηκαν, δημοσιεύονται τώρα από το pronews.gr και είναι πραγματικά μια εντυπωσιακή σύμπτωση. Άλλωστε δεν είναι η μόνη πυρκαγιά.
Το 2018 και το 2019 πάλι τα ίδια είχαμε στα Γεράνεια, σε μικρότερη έκταση, τότε.
Συμπτωματικά, μετά το 1986, οι πυρκαγιές στην περιοχή ξεκίνησαν μετά τις αιτήσεις για τα αιολικά πάρκα!
Το γεγονός είναι ότι οι βουνοκορφές των Γερανείων (NATURA 2000) που φιλοξενούσαν μέχρι σήμερα παρθένα δάση με εξαίρεση την θέση Μεγάλη Ράχη (Παλιοβούνα) που είχε καεί πριν από δύο χρόνια, εξακολουθούσαν να αποτελούν εμπόδιο στα «αιολικά πάρκα»
Τα Γεράνεια όρη ήταν ο τελευταίος καταπράσινος ορεινός όγκος μεταξύ Αττικής και Κορινθίας. Μέσα σε μία νύχτα κάηκαν!
Η περιβαλλοντική καταστροφή τεράστια. Η πανίδα της περιοχής, εξοντώθηκε σχεδόν συνολικά.
Στην ευρύτερη περιοχή των Γερανείων ορέων, πέντε κοινοπραξίες, ελληνικών και ξένων συμφερόντων, έχουν αναπτύξει ένα σχεδιασμό βιομηχανικής κλίμακας παραγωγής Αιολικής Ενέργειας, με τοποθέτηση 65 ανεμογεννητριών κατά μήκος ολόκληρης της οροσειράς.
Το τεράστιο μέγεθος των βιομηχανικών τύπου μονάδων παραγωγής Αιολικής Ενέργειας, καθώς και οι βοηθητικές του έργου υποδομές, δρόμοι μεγάλου πλάτους για τη διακίνηση βαρύ τύπου οχημάτων, τα δίκτυα και πυλώνες υπερυψηλής τάσης για τη μεταφορά του παραγόμενου ρεύματος με τους απαραίτητους υποσταθμούς, το μόνο που χρειάζονταν ήταν μια τέτοια βιβλική καταστροφή για να μπορέσουν να υλοποιηθούν.
Όλοι οι Έλληνες ολιγάρχες της ενέργειας (δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ονόματα εταιρειών, τα ευκολονόητα παραλείπονται γιατί υπάρχουν και «ατυχήματα» επιπέδου Γ.Καραϊβάζ, Σ.Χίου ή Σ.Γκιόλια) έχουν σχέδια για την περιοχή Πράθι του Δήμου Λουτρακίου, Μακριά Ράχη και Βράχο Γερανείων, συνολικής ισχύος 27 MW. Και οι μεσαίες ελληνικές κρύβουν πίσω τους μεγάλους ξένους κολοσσούς: Με συμμετοχή των ελληνικών ομίλων συνήθως έως και το 75% αρχικά, μετά τις αδειοδοτήσεις και την εγκατάσταση των δραστηριοτήτων τους συρρικνώνονται έως και το 2%,επιτρέποντας έτσι στο ξένο κεφάλαιο να κυριαρχεί πλήρως.
Την ώρα που κλείνουν τα λιγνιτικά πεδία και σταματά η αξιοποίηση του «ελληνικού μαύρου χρυσού», έρχεται η ανανεώσιμη «αιολική ενέργεια».
Η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), οι αρμόδιοι υπουργοί και οι πολιτικές των κυβερνήσεων την τελευταία ειδικά δεκαετία, δημιούργησαν το προνομιακό περιβάλλον που επέτρεψε αφ’ ενός την απαξίωση της οιασδήποτε ενεργειακής αυτονομίας των νοικοκυριών, με το θολό τοπίο που δημιούργησε στον τομέα των ΑΠΕ μικρής κλίμακας και αφ’ εταίρου στη χάραξη ενός πολιτικού σχεδιασμού γιγαντιαίας κλίμακας για την «ανανεούμενη ενέργεια».
Με το life style της «Οικολογίας» ως μάσκα, καταστρέφουν αργά και σταθερά το περιβάλλον για να φυτέψουν «αιολικά πάρκα».
Και έρχονται και άλλες περιοχές, όπως π.χ. των Αγράφων.
Ας δούμε τον χάρτη με τις αιτήσεις αδειοδότησης στα Γεράνεια:
Oι περιοχές που έχουν μπλοκαριστεί τα «αιολικά πάρκα» λόγω δασικού χαρακτήρα:
Και εδώ (κάτωθι) οι περιοχές που κάηκαν, προφανώς συμπτωματικά:
Aλλά επειδή θα πρέπει να αποκλειστεί οποιαδήποτε πιθανότητα για «πονηρές» σκέψεις, η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να κηρύξει αναδασωτέες τις περιοχές και να ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκατασταθεί ούτε ένα αιολικό πάρκο…
Πηγή: pronews.gr