Τετάρτη 5 Μαΐου 2021

Στα…βαθιά κολυμπούν εστίαση και τουρισμός χωρίς ρευστό



Του Νίκου Θεοδωρόπουλου

Με δανεικά από συγγενείς – φίλους και με πίστωση από τους προμηθευτές άνοιξαν τα εστιατόρια, σουβλατζίδικα, μπαρ και καφετέριες που είχαν εξωτερικούς χώρους.
O... 
 
 
πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς είπε στο ΒΝ ότι ήταν μία αρχή μετά από έξι μήνες, αλλά πολλές επιχειρήσεις του κλάδου δεν άνοιξαν διότι δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, όπως και ορισμένες που διέθεταν δεν ήταν εφικτό να ανοίξουν καθώς δεν υπήρχε κεφάλαιο κίνησης.
Το BN συνομίλησε με επιχειρηματίες στο κέντρο της Αθήνας: Σχολίασαν την πολύμηνη αποχή από τη δουλειά τους , λέγοντας ότι …ξέχασαν να σερβίρουν, επισημαίνοντας ότι ο καλός καιρός οδήγησε τον κόσμο στα παραλιακά εστιατόρια ενώ τα καταστήματα του κέντρου παρότι διέθεταν χώρους , οι κρατήσεις κινήθηκαν χαμηλά και η κίνηση ήταν υποτονική.
Περιμένουν την κατανομή των 330 εκατ. ευρώ
Το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών όμως είναι στραμμένο στο πρόγραμμα των 330 εκατ. ευρώ που θα κατανεμηθεί στην εστίαση, αναφέροντας ότι ο κυβερνητικός προγραμματισμός θα έπρεπε να γίνει το από τις αρχές του έτους, για να ήταν σε θέση το πρόγραμμα να τους χρηματοδοτεί με το άνοιγμα του κλάδου.
Με το Τεφτέρι και με χρέη προς τους προμηθευτές κατορθώσαμε να υποδεχθούμε τους πελάτες μας καθώς δεν θέλαμε να χάσουμε ούτε μία μέρα από την στιγμή που ο κυβερνητικός σχεδιασμός άναψε το «πράσινο φως» έστω και με περιορισμούς.
Οι επιχειρηματίες, σε ερώτηση του BN για τον μηχανισμό της επιστρεπτέας προκαταβολής είπαν ότι ήταν σταγόνα στον ωκεανό.
Σταγόνα στον ωκεανό η επιστρεπτέα προκαταβολή.
Μας αποκάλυψαν ότι έλαβαν συνολικά από 35.000 έως 50.000 ευρώ από το μηχανισμό βοήθειας ,αλλά δεν μπορούσε να καλύψει την απώλεια εσόδων, καθώς οι επιχειρήσεις είχαν πολλαπλάσια έσοδα το χρόνο υπό φυσιολογικές συνθήκες.
Πάντως η πανδημία έβαλε λουκέτο σε εκατοντάδες επιχειρήσεις της εστίασης που λειτουργούσαν από τη δεκαετία του 1960 και μεταγενέστερα.
Τα παραδείγματα είναι πολλά από τις γειτονιές της Αθήνας.

Την επέκταση του ωραρίου λειτουργίας μετά τις 23:00

Ο κ Τάσος Γιατράς μέλος του φορέα «Estiasigreece» θεωρεί οι πρέπει να παραταθεί το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης διότι το χρονικό περιθώριο που έβαλε η κυβέρνηση, στην ουσία δημιουργεί μια «υγειονομική βόμβα» που θέλει να αποφύγει διότι ο κόσμος θα φύγει από τα εστιατόρια και θα συγκεντρωθεί σε ανοιχτούς χώρους και πλατείες.
Ο ίδιος εστίασε στα έντονα προβλήματα ρευστότητας του κλάδου, ο οποίος περιμένει τη δεύτερη προκήρυξη του πακέτου των 330 εκατ. ευρώ που θα ορίζει ως δικαιούχους και τις επιχειρήσεις που τα έσοδα τους ήταν μειωμένα έως 20% για τη χρονιά που πέρασε καθώς η πρώτη προκήρυξη που θα δημοσιοποιηθεί έχει θέσει ως όριο για χρηματοδότηση στο 30% την πτώση του τζίρου.

Χωρίς κεφαλαίο κίνησης και οι τουριστικές μονάδες

Το πρόβλημα της ρευστότητας απασχολεί και το τουριστικό κλάδο με τον πρόεδρο του ΠΟΞ κ Γρηγόρη Τάσιο να χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου προς την κυβέρνηση τονίζοντας ότι η επανεκκίνηση του τουρισμού με κλειστά ξενοδοχεία δεν μπορεί να γίνει. Επισημαίνει ότι προκαταβολές από πελάτες δεν υπάρχουν, επισημαίνοντας ότι φθάσαμε ήδη στον Μάιο και οι κρατήσεις είναι μηδενικές.
Ο κ.Τάσιος εκτιμά ότι αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας ίσως να ξεκινήσουμε να λειτουργούμε τον Ιούλιο, αν βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα στις βασικές χώρες – αγορές (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πολωνία, ΗΠΑ κλπ), και πληρότητες ίσως να εμφανιστούν από τον Αύγουστο.
Με ποια χρήματα θα μπορέσουν οι επιχειρήσεις μας να καλύψουν τις ιδιαίτερα αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για την εκ νέου τη λειτουργία τους;
Πως θα μπορέσουν με άδεια ταμεία να ανταποκριθούν στις νέες υποχρεώσεις που δημιούργησαν, δανειοδοτούμενες μέσω του ΤΕΠΙΧ και του Ταμείου Εγγυοδοσίας για να πληρώσουν τα πάγια έξοδα τους, τις δανειακές τους υποχρεώσεις, τις οφειλές τους σε προμηθευτές, υποχρεώσεις στις οποίες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν με μηδενικούς τζίρους;

Πηγή: bankingnews.gr