Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Το απίστευτο δημιούργημα της φύσης στη βόρεια ακτή της Ιρλανδίας - Ένα μέρος που μοιάζει μυθικό αλλά είναι πέρα για πέρα πραγματικό



   
Η ακτή της Βόρειας Ιρλανδίας φιλοξενεί ένα από τις πιο απίθανα μέρη στον κόσμο. Το...  

 
Giant’s Causeway θεωρείται πραγματικό θαύμα και δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε γιατί. Ο παράξενος αυτός τόπος αποτελείται από 40.000 στήλες σε σχήμα εξαγώνου από βασάλτη και είναι ένας εντελώς φυσικός σχηματισμός.

Οι στήλες είναι περίπου 60 εκατομμυρίων ετών και είναι αποτέλεσμα αρχαίας ηφαιστειακής δραστηριότητας. Όσο για το όνομα, προέρχεται από έναν τοπικό μύθο. Σύμφωνα με την παράδοση, ένας γίγαντας δημιούργησε τον υπερυψωμένο δρόμο για να διασχίσει τη θάλασσα προς τη Σκωτία όπου μια «αδελφή» ακτή φέρει παρόμοιες γεωγραφικές ανωμαλίες.




Ο τοπικός θρύλος λέει, λοιπόν, ότι οι στήλες είναι τα ερείπια ενός υπερυψωμένου μονοπατιού που χτίστηκε από έναν γίγαντα. Η ιστορία λέει ότι ο ιρλανδός γίγαντας Fionn mac Cumhaill (Finn MacCool), προκλήθηκε σε μάχη από τον σκωτσέζο γίγαντα Benandonner. Ο Fionn αποδέχτηκε την πρόκληση και δημιούργησε το μονοπάτι κατά μήκος του North Channel, έτσι ώστε οι δύο γίγαντες να μπορούν να συναντηθούν. Σε μια εκδοχή της ιστορίας, ο Fionn νικά τον Benandonner, ενώ σε μια άλλη, ο Fionn κρύβεται από τον Benandonner όταν συνειδητοποιεί ότι ο εχθρός του είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν.  

Η σύζυγος του Fionn, Sadhbh, λοιπόν, μεταμφιέζει τον Fionn ως μωρό και τον βάζει σε μια κούνια. Όταν ο Benandonner βλέπει το μέγεθος του «μωρού», εκτιμά ότι ο πατέρας του, ο Fionn, πρέπει να είναι ένας από τους πιο μεγάλους γίγαντες. Φεύγει πίσω στη Σκωτία με τρόμο, καταστρέφοντας το μονοπάτι πίσω του, έτσι ώστε ο Fionn να μην μπορεί να τον κυνηγήσει.



Το απίστευτο αυτό μέρος συναντάται στο County Antrim στη βόρεια ακτή της Βόρειας Ιρλανδίας, περίπου 5 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης Bushmills. Κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1986 και εθνικό καταφύγιο φύσης το 1987 από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι σε μια δημοσκόπηση του 2005 των αναγνωστών του Radio Times, το Giant’s Causeway ανακηρύχθηκε το τέταρτο μεγαλύτερο φυσικό θαύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι κορυφές των στηλών σχηματίζουν σκαλοπάτια που ξεκινούν από το βράχο και εξαφανίζονται κάτω από τη θάλασσα. Οι περισσότερες από τις στήλες είναι εξαγωνικές, αν και υπάρχουν και μερικές με τέσσερις, πέντε, επτά ή οκτώ πλευρές. Το ψηλότερο σημείο έχει ύψος περίπου 12 μέτρα και η στερεοποιημένη λάβα στους βράχους έχει πάχος 28 μέτρα.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα στη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο κατά την διάρκεια του 2019 δέχτηκε περισσότερους από 998.000 επισκέπτες.