Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Η καστροπολιτεία στη Λακωνία που ταξιδεύει στο χρόνο



Η Μονεμβασιά την άνοιξη είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών - Δείτε τις φωτογραφίες

  Είναι από εκείνα τα μέρη που μαγεύουν ακόμη και τους πιο ρεαλιστές με την απαράμιλλη γοητεία, την επιβλητική γραφικότητα και την μοναδική «ταυτότητα» που την χαρακτηρίζει. Ο λόγος, φυσικά, για την...  


 

καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, στη Λακωνία, το παραμυθένιο σκηνικό που ζωντανεύει το παραμύθι με την πριγκίπισσα και τον έφιππο πρίγκιπα.

Ως φυσικό οχυρό και κατόπιν, ως στρατηγικό κάστρο, τη διεκδίκησαν Βυζαντινοί, Φράγκοι, Ενετοί, Οθωμανοί. Επίσης, η καστροπολιτεία αυτή είναι η μοναδική σε όλη την Ευρώπη, που δεν έπαψε ποτέ να κατοικείται. Το μεσαιωνικό της φρούριο πάνω στον βράχο είναι η πιο χαρακτηριστική εικόνα της, και διασώζονται έως σήμερα κάποιες αμυντικές κατασκευές και αρκετές βυζαντινές εκκλησίες. Κι επειδή θυμίζει τον βράχο του Γιβραλτάρ, σε μικρογραφία, πολλοί την αποκαλούν «Γιβραλτάρ της Ανατολής».


Από τις πιο καλοδιατηρημένες, μεσαιωνικές καστροπολιτείες της χώρας που κατοικούνται μέχρι σήμερα, πίσω από τα ενετικά τείχη της ξυπνάνε μνήμες αιώνων. Πλακόστρωτα σοκάκια, εντυπωσιακά αρχοντικά, ατμοσφαιρικές καμάρες, πανέμορφες εκκλησίες, πέτρινα σκαλιά στα βασικά χαρακτηριστικά της Κάτω Πόλης.


Το ταξίδι στο χρόνο ξεκινάει μόλις περάσετε την πύλη του κάστρου και αντικρύσετε το κεντρικό σοκάκι της Μονεμβασιάς ή κατά τους Βυζαντινούς την «Μέση Οδό». Γεμάτη με μοντέρνες καφετέριες, παραδοσιακές ταβέρνες και boutique ξενοδοχεία –όλα προσαρμοσμένα στο ύφος και την φιλοσοφία της καστροπολιτείας με σεβασμό στην ιστορικότητα και την αρχιτεκτονική της– θα γίνει το σημείο αναφοράς σας κατά την διάρκεια της διαμονής σας εδώ.

Μια βόλτα κατά μήκος του θαλάσσιου τείχους, δίπλα σε μισογκρεμισμένες εκκλησίες στις εμπειρίες που πρέπει να ζήσετε. Μην παραλείψετε, επίσης, να ανηφορίσετε μέχρι το Επάνω Κάστρο για να απολαύσετε πανοραμική άποψη της Μονεμβασιάς και της θάλασσας που απλώνεται στα «πόδια» της. Σημείο αναφοράς της Πάνω Πόλης η εκκλησία της Αγίας Σοφίας «κρεμασμένης» σε μια απότομη πλαγιά, που μοιάζει να αιωρείται ακριβώς πάνω από τη θάλασσα.












newsbeast.gr