Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Ρόντα: Η πόλη στην Ισπανία που θυμίζει κάτι από τα δικά μας Μετέωρα - Χτισμένη πάνω σε επιβλητικά και απόκρημνα κάθετα βράχια


   
Χωρίς να ευλογούμε τα γένια μας είναι γεγονός ότι τόσα υπέροχα και μοναδικά μέρη σαν της Ελλάδας δύσκολα συναντά κανείς αλλού. Η ... 
 
 
εναλλαγή των τοπίων εξαιρετική, με σημεία σε όλη τη χώρα που στην κυριολεξία συγκλονίζουν. Όπως για παράδειγμα τα Μετέωρα, με τους επιβλητικούς γιγάντιους βράχους να προκαλούν δέος στη θέασή τους και τα σκαρφαλωμένα μοναστήρια στις κορυφές τους απορία για το πώς δημιουργήθηκαν πριν τόσα χρόνια σε τέτοιο ύψος.

Όσο περίεργο, ωστόσο, κι αν ακούγεται υπάρχει ένα μέρος στην Ισπανία που από μακριά αν το παρατηρήσει κανείς παραπέμπει στο επιβλητικό τοπίο των Μετεώρων. Ο λόγος για την μικρή και γραφική πόλη Ρόντα, στην επαρχία της Μάλαγα, στην Ανδαλουσία, στο νότιο μήμα της Ισπανίας.
Πώς η Ρόντα μοιάζει με τα δικά μας Μετέωρα

Χτισμένα πάνω σε κάθετα και απόκρημνα βράχια, τα σπίτια της ισπανικής πόλης μοιάζουν να αιωρούνται κατά κάποιον τρόπο, όπως και οι μονές των Μετεώρων. Η πόλη συναντάται πάνω από το εντυπωσιακό φαράγγι του El Tajo που ξεπερνάει τα 100 μέτρα σε ύψος και διασχίζεται από τον ποταμό Río Guadalevín, χωρίζοντας στην ουσία τη Ρόντα σε δύο μέρη.

Οι δραματικές εικόνες και τα επιβλητικά τοπία που αντικρίζει ο επισκέπτης της περιοχής στην κυριολεξία κόβουν την ανάσα, ενώ ταυτόχρονα προκαλούν δέος και απορία (όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα Μετέωρα) για το πώς δημιουργήθηκε η πόλη.


Η ιστορία της, λοιπόν, χάνεται στα βάθη των χρόνων με την πρώτη αναφορά να παρατηρείται κατά τον 9ο αιώνα και να σχετίζεται με ληστές, αντάρτες πολεμιστές και επαναστάτες. Η Ρόντα αποτελεί την γεννέτειρα των ταυρομαχιών στα τέλη του 18ου αιώνα, ενώ εδώ βρίσκεται και η αρχαιότερη, ίσως, αρένα ταυρομαχιών σε ολόκληρη τη χώρα, η Plaza de toros, που δημιουργήθηκε το 1779.

Η Ρόντα είναι ένας από τους αρκετά δημοφιλείς προορισμούς της Ισπανίας, και παρόλο που δεν είναι παραθαλάσσιος συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών λόγω της ιδιαίτερης τοποθεσίας της σε υψόμετρο περίπου 750 μέτρων.

Εκτός από το δραματικό σκηνικό με τα επιβλητικά βράχια του φαραγγιού που κλέβουν τις εντυπώσεις, ακόμη ένα χαρακτηριστικό της πόλης είναι και τα πάλλευκα παραδοσιακά σπίτια με τις χαρακτηριστικές κόκκινες κεραμιδοσκεπές και τα γραφικά σοκάκια στην Παλιά Πόλη, γνωστή και ως La Ciudad -εικόνες που, επίσης, θυμίζουν κάτι από Ελλάδα.

 

Γνωστή, επίσης, και ως «λευκή πόλη» της Ισπανίας, η Ρόντα έχει λατρευτεί από διάσημους, επιτυχημένους και ιδιαιτέρως αγαπητούς καλλιτέχνες όπως οι Έρνεστ Χέμινγουεϊ και Όρσον Γουέλς, οι οποίοι με τον τρόπο τους συνέβαλαν στη «διαφήμιση» της πόλης στα πέρατα του κόσμου, περνώντας πολλά από τα καλοκαίρια τους εδώ και γράφοντας για τις ομορφιές και τις παραδόσεις της ταυρομαχίας στη Ρόντα.

Όσο για την θέα που αντικρίζει κανείς από το φρούριό της; Σίγουρα από τις εικόνες που θα συντροφεύουν τους επισκέπτες της Ρόντα για πάντα.