Συμπληρώνει φέτος πενήντα χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς στα πολιτιστικά δρώμενα, το Φεστιβάλ Ολύμπου. Σημαδιακή η χρονιά για τον Οργανισμό Φεστιβάλ Ολύμπου (ΟΡ.ΦΕ.Ο), ο οποίος...
Το 50ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2021, παρά τα προβλήματα της πανδημίας, τόσο εφέτος όπως και πέρυσι δεν παρέκκλινε και δεν παρεκκλίνει του στόχου του. Να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα παραστάσεων και δραστηριοτήτων, προσφέροντας στο φιλοθεάμον κοινό ότι σημαντικότερο αναδεικνύει η καλλιτεχνική αγορά, αλλά και δικές του παραγωγές.
Εδώ και αρκετό καιρό μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, συγκροτήθηκε η καλλιτεχνική επιτροπή με σκοπό τη διαμόρφωση του φετινού προγράμματος του οποίο θα γνωστοποιηθεί αναλυτικά την κατάλληλη χρονική περίοδο και μετά την οριστική του έγκριση από τη διοίκηση. Οσονούπω.
Την καλλιτεχνική επιτροπή του 50ο Φεστιβάλ Ολύμπου 2021 συντονίζει ο πρόεδρος του ΟΡ.ΦΕ.Ο. Γρηγόρης Παπαχρήστος, με κύριο εισηγητή στη διαμόρφωση του προγράμματος, τον καλλιτεχνικό διευθυντή, ηθοποιό-σκηνοθέτη, Γιώργο Χανδόλια.
Λίγο πριν την επίσημη γνωστοποίηση των όσων θα φιλοξενηθούν στο φετινό φεστιβάλ, μια πρώτη γεύση της υφής, του περιγράμματος και της φιλοσοφίας, μας «αποκαλύπτουν» οι δύο θεσμικοί παράγοντες του Οργανισμού.
Ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ
Ερώτηση: Κύριε πρόεδρε. Είναι αλήθεια ότι σας πτόησε η πανδημία και τα περιοριστικά της μέτρα. Παρά όλα αυτά σε αυτή τη συγκυρία, τολμήσατε. Εκ των πραγμάτων όμως ο χρόνος των εκδηλώσεων περιορισμένος, όπως και ο αριθμός τους;
Απάντηση: Αν είναι δυνατό να έχει μπει σε καραντίνα η ανθρωπότητα όλη και εμείς στο Φεστιβάλ Ολύμπου να είμαστε απτόητοι, Απλά δεν επαναπαυτήκαμε έχοντας ως αιτιολογικό τους κινδύνους της πανδημίας.
Ναι το 50ο Φεστιβάλ Ολύμπου, όπως και το 49ο πέρυσι, είναι προσαρμοσμένο στους υγειονομικούς κανόνες που θέτει η πολιτεία Η διάρκεια του δεν είναι μικρότερη αλλά μετατίθεται χρονικά προς τα πίσω. Οι εκδηλώσεις είναι λιγότερες μεν, αλλά διαλεγμένες μία προς μία.
Ερώτηση: Οι κατευθυντήριες γραμμές στη διαμόρφωση του προγράμματος; Γνωρίζουμε ότι όλες οι σημαντικές παραγωγές και μάλιστα είναι πάρα πολλές προτείνουν τη συνεργασία τους και φέτος με το Φεστιβάλ Ολύμπου. Πως επιλέγονται; Η περίοδος των εκδηλώσεων;
Απάντηση: Το Φεστιβάλ Ολύμπου συγκαταλέγεται μεταξύ των σπουδαιότερων της χώρας. Επί πλέον διαθέτει ένα μεγάλο προνόμιο. Το αρχαίο θέατρο Δίου., το οποίο είναι από τα μεγαλύτερα σε χωρητικότητα και μπορεί να υποδεχτεί παρά τα περιοριστικά μέτρα, ένα ικανοποιητικό αριθμό θεατών. Εκ των πραγμάτων όλα τα μεγάλα σχήματα επιζητούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Ολύμπου..
Η επιλογή των σχημάτων γίνεται από τα αρμόδια όργανα, καλλιτεχνικό διευθυντή, καλλιτεχνική επιτροπή,, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που θέτει η διοίκηση του οργανισμού. Το 50ο Φεστιβάλ Ολύμπου, ανοίγει αυλαία στις 14 Ιουλίου και κλείνει στις 10 Σεπτεμβρίου.
Ερώτηση: Χρονιά καθοριστική για τον θεσμό που προεδρεύετε. Εκτός από τις παραστάσεις, τι άλλο;. Οι χώροι φιλοξενίας; Ο θεσμός τιμής στην επετειακή και για τη χώρα, χρονιά;
Απάντηση: Ναι πράγματι χρονιά σταθμός η φετινή. Συμπτωματικά, έχω το προνόμιο, να είμαι ο πρόεδρος του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου. Βέβαια και ολόκληρης της 5ης δεκαετίας.
Εκτός από τις παραστάσεις, θα παρουσιαστεί το λεύκωμα των 50 χρόνων καθώς και μια καινοτόμα έκθεση των 50 χρόνων ζωής του Φεστιβάλ Ολύμπου.
Οι χώροι φιλοξενίας των φετινών εκδηλώσεων παραμένουν οι ίδιοι, με προσθήκη το αρχοντικό του Τσαλόπουλου στην Κατερίνη, στο οποίο θα παρουσιαστεί η έκθεση.
Φέτος δεν υπάρχει τιμώμενη χώρα, αλλά τιμώμενος θεσμός και αυτός είναι η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας. Με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την απελευθέρωση, τιμάμε τον ελληνισμό της Ρουμανίας, ο οποίος σήκωσε πρώτος την σημαία της επανάστασης. Θα βρίσκονται στην Πιερία το Σεπτέμβρη, όλες οι ελληνικές κοινότητες της Ρουμανίας, για να γιορτάσουμε από κοινού αυτό το μεγάλο γεγονός με το οποίο πέφτει και η αυλαία του 50ου Φεστιβάλ Ολύμπου.
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΝΔΟΛΙΑΣ
Ερώτηση: Κύριε Χανδόλια. Διαμορφώνετε ένα πρόγραμμα, με ποια κριτήρια; Και σαφώς το κοινό επιθυμεί να λάβει μια πρώτη …γεύση το τι θα περιλαμβάνει το φετινό καλοκαίρι;
Απάντηση: Προσπαθούμε να κάνουμε ένα πρόγραμμα μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες. Ένα πρόγραμμα ούτε για πολλούς, ούτε για λίγους, μα για κάθε έναν ξεχωριστά.
Συμμετοχή στην τέχνη σημαίνει ότι ο κάθε άνθρωπος δικαιούται να είναι παρών στην πρωτοπορία και την ανίχνευση των σκοτεινών σημείων του μύχιου που ταλαιπωρεί τον καθένα μας. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην αρχαία ελληνική τραγωδία.
Παρουσιάζουμε το πρόγραμμά μας, σε μια εποχή που οι θεατρικές συμβάσεις αμφισβητούνται και οι κανόνες καταργούνται.
Ο ΟΡ.ΦΕ.Ο. προσπαθεί να προκαλέσει συζητήσεις στις σημερινές αισθητικές και νοηματικές ανάγκες του κοινού. Μ’ αυτό το πνεύμα εντάσσουμε στο πρόγραμμά μας νέους δημιουργούς και πρωτοποριακές παραστάσεις. Αναζητούμε με το κοινό μας σημείο επαφής και διαλόγου ανταλλαγή εμπειριών. Εξάλλου, το θέατρο μόνο ερωτήματα μπορεί να βάλει.
Βρισκόμαστε σε μια εποχή μετάβασης και διαδοχής του θεάματος. Ο παλιός κόσμος παραδίδει τη σκυτάλη – δίχως να το θέλει – στον μελλοντικό άγνωστο, αλλά σίγουρα κυρίαρχο.
Έτσι, με πολλά και μεγάλα ερωτηματικά και αμφιβολίες όλοι οι συνεργάτες του ΟΡ.ΦΕ.Ο προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε ένα πρόγραμμα, για να δούμε μακρύτερα τις γραμμές των οριζόντων.
Ερώτηση: Εκτός των μεγάλων σχημάτων, οι τοπικές παραγωγές;
Απάντηση: Παραστάσεις μικρής και μεγάλης κλίμακας σε απόλυτη αρμονία με την εποχή, απαρτίζουν το ρεπερτόριο μας. Δοκιμασμένοι σκηνοθέτες, νέοι σκηνοθέτες και ερμηνευτές, ηθοποιοί, μουσικοί, εικαστικοί καταθέτουν τις απόψεις τους, τις προσεγγίσεις τους και τους προβληματισμούς τους σ’ ένα καλοκαιρινό πρόγραμμα που πάντα προσδοκά και στοχεύει στο αύριο. Τοπικές παραγωγές υπάρχουν σε όλα τα διαφορετικά είδη της δημιουργίας. Η δεξιότητα και η προσέγγιση του κοινού είναι ο κύριος δρόμος της αναγνώρισης των δημιουργών.
Οι κοινωνικές σχέσεις, η καταγωγή, η θέση του δημιουργού σε αυτόν τον κόσμο καταγράφουν την προσωπική του εμβάθυνση στο αντικείμενο που τον απασχολεί.
Στο κάτω κάτω της γραφής, είναι τουλάχιστον αντιδημοκρατικό ν’ απορρίψεις το έργο ενός ελάσσονος ή μείζονος δημιουργού, επειδή δεν ταυτίζονται οι αισθητικές και οι κοινωνικές σας απόψεις.
Κινηθήκαμε σ’ ένα ασφαλές πλαίσιο για τη δημόσια υγεία. Ακολουθήσαμε αυστηρά τα πρωτόκολλα υγείας όπως έχουν οριστεί από την ελληνική πολιτεία.
Ερώτηση: Ο ανταγωνισμός τελευταία γίνεται μεγαλύτερος. Πληθώρα Φεστιβάλ. Ακόμα η περιώνυμη πολιτιστική …συνεργασία σε τοπικό επίπεδο, πάει περίπατο. Από την εμπειρίας σας τι θα προτείνατε ώστε το Φεστιβάλ Ολύμπου να αποφύγει τους σκοπέλους και να διατηρήσει το κύρος του. Ακόμα αργεί η λεγόμενη «πολιτιστική άνοιξη»;
Απάντηση: Οι εμπειρίες των ανθρώπων του ΟΡ.ΦΕ.Ο. γίνονται ιστορία. Γίνονται προβληματισμοί για το συλλογικό εγχείρημα, που μάλλον έχουμε να κάνουμε με έναν κύκλο πολλών δραστηριοτήτων (καλλιτεχνικών).
Θα πρέπει ωστόσο να κατανοούμε τα μονοσήμαντα δημιουργήματα σε τοπικό κυρίως επίπεδο και να τα διαχωρίζουμε από τις σύνθετες δημιουργίες που έχουν στο μεδούλι τους τη «μεγάλη εικόνα» του μέλλοντος.
Τα χαρακτηριστικά ενός φεστιβάλ, λόγω των πολλών θεαμάτων παντού, νομίζω πως πρέπει να έχει επικοινωνιακή αξία και να συνδέει τις γενιές μεταξύ τους με μια κεντρική ιδέα.
Είναι ανάγκη να βρεθούν νέοι τρόποι επικοινωνίας με το κοινό, κυρίως θέματα και ρόλοι που καταγράφουν μια μοναδικότητα, καταθέτουν μια μοναδική θεωρητική οπτική. Να έχουμε τη δυνατότητα να κατανοήσουμε τα διαρκώς μεταβαλλόμενα νοήματα, τις ερμηνείες, τις αισθητικές προσεγγίσεις, να επενδύσουμε στο νέο κοινό, στο νέο μελλοντικό θεατή.
ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τέλος τα υπόλοιπα μέλη που πλαισιώνουν την καλλιτεχνική επιτροπή, είναι: Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου, Νίκος Γραίκος, Δημήτρης Σιακάρας και Γιώργος Τσιαλός.
Το εισαγωγικό σχόλιο και οι ερωτήσεις υποβλήθηκαν από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου και υπευθύνου επικοινωνίας-προβολής του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, Περικλή Χατζηγιάννη.