Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021

Την περιπέτεια που λείπει από την ζωή σου θα την βρεις στην Ευρυτανία


 
  Γιατί να την επιλέξεις και για τις καλοκαιρινές σου διακοπές

   Γαλαζοπράσινα νερά, παραλίες με χρυσαφένια αμμουδιά και ένας ήλιος φωτεινός και λαμπερός να «επιβλέπει» τα πάντα. Γραφικά σοκάκια με ζωγραφισμένες ντάμες, ταβερνούλες πλάι στο κύμα, τσιπουράκι και θαλασσινοί μεζέδες. Εικόνες... 
 
 
που όλοι έχουμε συνδέσει άρρηκτα με το ελληνικό καλοκαίρι. Τι θα λέγατε, ωστόσο, αν αντί για όλα τα παραπάνω αυτό το καλοκαίρι, γιατί όχι και τα επόμενα, πρωταγωνιστούσε η περιπέτεια στις διακοπές σας και στη θέση κάποιου από τα υπέροχα νησιά της χώρας μας επιλέγατε την Ευρυτανία;

Την περιπέτεια που λείπει από την ζωή σου θα τη βρεις στην Ευρυτανία

Για μια, σίγουρα, διαφορετική καλοκαιρινή εμπειρία ζωής, η Ευρυτανία είναι από εκείνους τους προορισμούς που έχουν όλο το «πακέτο» , ενώ απευθύνεται σε όλους εκείνους που τους λείπει αυτό το κάτι που θα απογειώσει τις διακοπές τους και θα τις κάνει πραγματικά συναρπαστικές.

Μπορεί να μην έχει παραλίες και θάλασσα, ταβερνάκια πλάι στο κύμα και παραλιακές περαντζάδες, έχει όμως έναν απίστευτο φυσικό πλούτο που μαγεύει, γραφικά χωριά να τα πιεις στο ποτήρι και μια πληθώρα δραστηριοτήτων που το μόνο σίγουρο είναι ότι θα προσθέσουν στην ζωή σου την περιπέτεια που πάντα έλειπε, αλλά δεν τόλμαγες να παραδεχτείς και κατ’ επέκταση να αναζητήσεις.   

Λίμνη Κρεμαστών, το φιόρδ της Στερεάς Ελλάδας  



Με ορμητήριο το Καρπενήσι, η περιπέτεια στην Ευρυτανία ξεκινάει με μια απόδραση στη Λίμνη Κρεμαστών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα, με μια τεράστια έκταση και με μια φύση ολόγυρά της, που δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα διάσημα νορβηγικά φιόρδ. Αν και η απόσταση σχετικά μακρινή, περίπου 1,5 ώρα με το αυτοκίνητο από το Καρπενήσι, η εμπειρία που σε περιμένει εδώ στην κυριολεξία θα σε κάνει να ξεχάσεις ό,τι είχες ζήσει μέχρι πρότινος.

Από αυτό το καλοκαίρι, μάλιστα, η περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εφαρμόζει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με δωρεάν ξεναγήσεις στη λίμνη για να την γνωρίσεις εκ των έσω. Ο Παναγιώτης θα είναι ο ξεναγός σου (και χειριστής του σκάφους), και με τις ιστορίες του θα σε κάνει να ξεχάσεις το χρόνο. Μάλιστα, ούτε που θα καταλάβεις το πότε πέρασε κιόλας η μιάμιση, περίπου, ώρα της ξενάγησης.



Μέσα σε αυτό το διάστημα θα έχεις δει από κοντά κάποια από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της λίμνης, όπως οι γέφυρες Επισκοπής, Τατάρνας, του Μανώλη και της Τέμπλας, θα έχεις ενημερωθεί ότι στο βυθό της λίμνης είναι βυθισμένος ο ναός της Παναγίας της Επισκοπής καθώς και περίπου 18 οικισμοί που εγκαταλείφθηκαν προκειμένου να δημιουργηθεί η λίμνη τη δεκαετία του ΄60, ενώ θα έχεις μάθει, επίσης, ότι υπάρχει θαλάσσια ζωή με σχεδόν δέκα διαφορετικά είδη ψαριών, καθώς και ότι σε κάποια σημεία της λίμνης υπάρχουν και ιχθυοκαλλιέργειες.   

Φιδάκια, το χωριό κόσμημα του νομού 
 


Για να γνωρίσει κανείς, ωστόσο, το αυθεντικό πρόσωπο της Ευρυτανίας θα πρέπει σίγουρα να επισκεφτεί και κάποιο από τα γραφικά χωριά της. Χωριά αυθεντικά, με αληθινούς ανθρώπους που κάνουν το χρόνο, έστω και για λίγο να σταματήσει. Τα Φιδάκια (από την ίδια πλευρά του νομού με εκείνη της λίμνης Κρεμαστών), σε απόσταση 25 χλμ. από το Καρπενήσι είναι ο προορισμός σου.
Χτισμένος σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων και «παραδομένος στην «αγκαλιά» της φύσης, ο οικισμός είναι ανακηρυγμένος ως παραδοσιακός, γι’ αυτό και η είσοδος των αυτοκινήτων σε αυτόν απαγορεύεται. Πρόκειται στην κυριολεξία για ένα χωριό κόσμημα. Πέτρινα σοκάκια, κτίρια, πλατείες και βρύσες συνθέτουν την υπέροχη εικόνα του με το χρόνο εδώ να κυλά νωχελικά, δίνοντας την αίσθηση ότι έχει σταματήσει.



Στην πλατεία του χωριού, στο καφέ του κυρίου Χρήστου -ντόπιου που έφυγε στη Νέα Υόρκη για ένα καλύτερο αύριο αλλά επέστρεψε στον τόπο του που πάντα αγαπούσε και λαχταρούσε- θα πιες τον καφέ σου και θα απολαύσεις κάποιο από τα σπιτικά γλυκά του, παραδομένος στην ηρεμία και τη γαλήνη που επικρατεί εδώ. Πραγματικό γιατρικό για την αγχώδη και στρεσογόνα καθημερινότητα στην πόλη. Στα όσα σίγουρα δεν πρέπει να παραλείψεις εφόσον βρεθείς εδώ και μια επίσκεψη στη θέση Τσαγκαράλωνα, λίγα λεπτά έξω από το χωριό, όπου η απεραντοσύνη της λίμνης Κρεμαστών απλώνεται απλόχερα στα πόδια σου.  

Στα μονοπάτια του Τόρνου



Όπως είπαμε και παραπάνω, η Ευρυτανία και το μεγαλείο της φύσης της αποτελούν ιδανική επιλογή για να προσθέσει κανείς και λίγη περιπέτεια στην ζωή του. Μία από αυτές θα τις ζήσει στα μονοπάτια του Τόρνου, μετά τη μονή του Προυσού, μέσα σε ένα υπέροχο και καταπράσινο περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα, η Ευρυτανία διαθέτει μια πληθώρα σηματοδοτημένων μονοπατιών, ανάμεσα στα οποία και εκείνο των Καταρρακτών. Η διαδρομή διαρκεί περίπου 1 ώρα, με σταθερό βήμα και χωρίς πολλές στάσεις, και περνάει μέσα από ένα υπέροχο καταπράσινο περιβάλλον με καταρράκτες, γεφυράκια και γάργαρα νερά, καθώς και μια υπέροχη πέτρινη γέφυρα. Ο βαθμός δυσκολίας είναι σχετικά δύσκολος, αλλά σίγουρα το μεγαλείο της φύσης ανταμείβει και με το παραπάνω την όποια κούραση και ταλαιπωρία.
 
Θρησκευτικός τουρισμός στην επιβλητική Μονή Προυσού  



Κατάνυξη και δέος. Αυτές είναι οι δύο λέξεις που χαρακτηρίζουν αυτό που αντικρίζει ο επισκέπτης της Μονής Προυσού. Σε απόσταση περίπου 31 χλμ. από το Καρπενήσι, η μονή καλωσορίζει τους επισκέπτες με μια άκρως επιβλητική εικόνα, καθώς μοιάζει σφηνωμένη μέσα στις βραχώδεις πλαγιές ανάμεσα στα βουνά Χελιδόνα, Καλιακούδα και Παναιτωλικό. Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, πολλοί την αποκαλούν και «σπίτι της Παναγιάς», καθώς, σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ανεγέρθηκε σε σημείο που επέλεξε η ίδια η Παναγία. Η εικόνα της «Παναγίας Προυσιώτισσας» προέρχεται από την Προύσα της Μικράς Ασίας και εικάζεται ότι είναι έργο του Ευαγγελιστή Λουκά.

Το μοναστήρι είναι από τα λίγα που διασώζονται στην Ευρυτανία και κοσμείται από τοιχογραφίες που φιλοτεχνήθηκαν γύρω στο 1785. Μέσα στον βράχο υπάρχει κρύπτη, που έχει διαμορφωθεί σε παρεκκλήσι, και εκεί υπάρχουν τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, ενώ το ξυλόγλυπτο τέμπλο της κρύπτης χρονολογείται από τα 1810.

Γνωριμία με την ιστορία και τον πολιτισμό της Ευρυτανίας




Για εσένα που η περιπέτεια δεν είναι αρκετή, και κατά την διάρκεια του ταξιδιού σου στην Ευρυτανία θέλεις να εμπλουτίσεις και τις γνώσεις σου, το Κέντρο Ιστορίας Πολιτισμού Ευρυτανίας, είναι σίγουρα από εκείνα τα μέρη που πρέπει να επισκεφτείς. Πρόκειται για ένα διαδραστικό και βιωματικό μουσείο, ένα μουσείο καινοτόμο και σίγουρα πρότυπο, που παρουσιάζει στους επισκέπτες του το μεγάλο ιστορικό και πολιτιστικό υπόβαθρο της ευρύτερης περιοχής της Ευρυτανίας. Στην έκθεση παρουσιάζεται όλη η εξέλιξη της Ευρυτανίας από την αρχαιότητα μέχρι και τη νεότερη ιστορία -αρχειακό υλικό και αντίγραφα σημαντικών εκθεμάτων στην Ελλάδα και το εξωτερικό-, ενώ το σύγχρονο οπτικοακουστικό υλικό και εξοπλισμός, προσφέρουν μια απίστευτη διαδραστικότητα που κρατά το ενδιαφέρον του επισκέπτη πραγματικά αμείωτο.

Η γνωριμία μου με την Ευρυτανία μετά το δημοσιογραφικό ταξίδι που διοργάνωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αποτέλεσε την καλύτερη έκπληξη για το καλοκαίρι μου. Το ίδιο σίγουρα θα συμβεί και με εσένα που θα πάρεις το ρίσκο -και θα σου βγει σε καλό να είσαι σίγουρος- και θα επιλέξεις αυτό το καλοκαίρι οι διακοπές σου να αποκτήσουν ένα διαφορετικό ενδιαφέρον.