Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021

ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ - Από την Έφεσο της Μ.Ασίας στη Ν. Έφεσο της Πιερίας

 
Κυκλοφόρησε πρόσφατα το βιβλίο του Εκπαιδευτικού κ.Ιωάννη Δημητριάδη με τον τίτλο «Έφεσος, Κιρκιντζές, Στουπί, Ν.Έφεσος ΙΣΤΟΡΙΑ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».

Με μια πρώτη ματιά στον τίτλο του βιβλίου ευλόγως θα θεωρούσε κανείς ότι πρόκειται...  

 
για πόνημα τοπικού χαρακτήρα, που ενδιαφέρει τους πρόσφυγες και ήδη κατοίκους της πρώην Κοινότητας Στουπί, που μετονομάσθηκε σε Νέα Έφεσο.

Εν τούτοις πρόκειται για μια ντοκουμενταρισμένη εργασία γενικότερου ενδιαφέροντος, καθόσον τα ιστορούμενα από τον συγγραφέα γεγονότα αποτελούν δείγμα γραφής των δεινοπαθημάτων και εγκλημάτων κατά του ελληνικού πληθυσμού της Μ.Ασίας με στόχο τον βίαιο ξεριζωμό και εξαφάνισή του εκ των προγονικών του εστιών. Μια βάρβαρη και απάνθρωπη εκστρατεία «εθνοκάθαρσης» κατά του πάλαι ποτέ ακμάζοντος Ελληνισμού στον μείζονα χώρο τόσον της Μ.Ασίας, όσον και του Πόντου, αλλά και της Ανατολικής Ρωμυλίας. Οι βάναυσοι μέθοδοι εκπατρισμού και διώξεων των κατοίκων της Εφέσου και του Κιρκιντζέ, όπως με ενάργεια και βάσει γραπτών πηγών και μαρτυριών των προσφύγων καταγράφει ο κ.Δημητριάδης, εφαρμόστηκαν ανάλογα από τους μισέλληνες Νεότουρκους σε όλες τις προαναφερόμενες περιοχές.

Με την λογοτεχνική του πέννα ο συγγραφέας καθιστά συναρπαστική και άκρως ενδιαφέρουσα την αφήγηση της καθημερινής ζωής, των ηθών και εθίμων, της εκπαίδευσης, της θρησκευτικής ζωής, του αθλητισμού, των επαγγελμάτων και του εν γένει πολιτισμικού βίου των προοδευτικών κατοίκων των πόλεων στο πρώτο μέρος του βιβλίου, στο οποίο ενσωματώνονται αυτούσιες οι δραματικές αφηγήσεις των επιβιωσάντων εκ των φρικτών διώξεων προσφύγων.

Στο δεύτερο μέρος γίνεται εκτενής αναφορά της εγκατάστασης των προσφύγων της Εφέσου και του Κιρκιντζέ στην Πιερία και ειδικότερα στην περιοχή της τότε Κοινότητας Στουπίου, στις πρώτες δύσκολες συνθήκες κατοικίας, τις απασχολήσεις και τις κοινωνικές τους εκδηλώσεις. Ακολουθεί λεπτομερής ονοματική καταγραφή των μελών όλων των Διοικητικών Συμβουλίων από της ιδρύσεως της Κοινότητας Ν.Εφέσου[1930] και των σημαντικών αποφάσεων τους.

Το βιβλίο ,που αποτελεί μια χρήσιμη ιστορική πηγή για τις μέλλουσες γενεές, είναι εμπλουτισμένο από πλούσιο φωτογραφικό υλικό προσώπων, μνημείων και τοπίων της παλαιάς και της νέας Εφέσου και το προλογίζει ευστόχως η συγγραφέας και δρ.φιλοσοφίας κ. Πηνελόπη Τζιώκα. Κριτική παρουσίαση του πονήματος επιμελήθηκε η κ.Μαρία Κορομήλη ,που δημοσιεύθηκε στο «Ολύμπιο Βήμα»

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΗΜΗΝΑΣ- ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ