Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Λευκάδα: Το ορεινό κεφαλοχώρι του νησιού με το υπέροχο φυσικό περιβάλλον - Παραδομένο σε μια καταπράσινη «αγκαλιά»


    
Ένας από τους ιδιαίτερα δημοφιλείς και αγαπημένους προορισμούς του Ιονίου, η Λευκάδα αποτελεί πάντα μια καλή επιλογή νησιού για ολιγοήμερες εξορμήσεις, ειδικά για εκείνους που τους αρέσει να ταξιδεύουν με το αυτοκίνητό τους. Με... 
 
 
τις ονειρικές της παραλίες να ταξιδεύουν τη φήμη της εκτός ελληνικών συνόρων, καταφέρνει να συγκλονίσει τους πάντες με τις γαλαζοπράσινη απόχρωση των νερών της θάλασσάς της. Ωστόσο η Λευκάδα διαθέτει και μια άκρως ενδιαφέρουσα ορεινή ενδοχώρα, με όμορφα χωριά που ξεχωρίζουν για τη γραφικότητα και το υπέροχο φυσικό τους περιβάλλον. Ένα από αυτά, λοιπόν, και η Καρυά, το κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας.
 
Ταξίδι στη Λευκάδα

Στην ορεινή ενδοχώρα του νησιού, λοιπόν, και σε απόσταση μόλις 15 χλμ. από την πόλη της Λευκάδας (20 λεπτά με το αυτοκίνητο), συναντάται η Καρυά, το κεφαλοχώρι της ορεινής Λευκάδας.

Το χωριό είναι παραδομένο στην καταπράσινη «αγκαλιά» του υπέροχου τοπίου του νησιού, ενώ συναντάται χτισμένο σε υψόμετρο 500 μέτρων και ξεχωρίζει στις επιλογές των επισκεπτών του τόσο για το άριστο κλίμα του όσο και για το υπέροχο φυσικό περιβάλλον του.




Οι εικόνες που αντικρίζει ο επισκέπτης εδώ μέσα από μία βόλτα στο χωριό είναι γεμάτες με παραδοσιακά, πέτρινα, διώροφα κτήρια με κεραμοσκεπές, αυλές και πεζούλες, μικρά σοκάκια και πλατείες με υπεραιωνόβια πλατάνια, διάσπαρτα εκκλησάκια και ανεμόμυλους. Στην κεντρική πλατεία της Καρυάς, εκτός από την εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα που χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αι, συναντώνται παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία για μια ευχάριστη στάση.
Η Καρυά διατηρεί ανέπαφο και ζωντανό το παραδοσιακό στοιχείο και την πολιτιστική της παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Μια επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο είναι αρκετή για να πειστεί κανείς για του λόγου το αληθές, ενώ το χωριό φημίζεται, επίσης, και για τα παραδοσιακά κεντήματα που ακόμη και σήμερα κεντούν οι γυναίκες του.

Τέλος, από τα σημεία αναφοράς της Καρυάς και το Μοναστήρι του Άι- Γιάννη του Προδρόμου στους πρόποδες του χωριού, που χρονολογείται από το 1605 μ.Χ., με τις εξαιρετικές τοιχογραφίες, το ξυλόγλυπτο τέμπλο και τα πέτρινα κελιά.