Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2021

Ομολογία Τσίπρα για τη Συμφωνία των Πρεσπών – Εθισμός στην υποτέλεια

 
 
 
 Με την απορία έμεινε κατά τη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ο συντάκτης της...
 
 
«δημοκρατίας» Νίκος Πετρουλάκης για τον τρόπο εφαρμογής της ατελούς και εξόφθαλμα επιζήμιας εθνικώς συμφωνίας με τα Σκόπια στην οποία σύρθηκε, όπως και σε τόσα άλλα χωρίς αντιστάσεις, η κυβέρνηση Τσίπρα από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία. Όπως και για το αν στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει αυτοκριτική.

Η «δημοκρατία» έλαβε τον λόγο έπειτα από δύο ώρες συνέντευξης και ενώ προηγήθηκαν διάφορα άλλα μικρά ή ανύπαρκτα μέσα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ερώτηση ουσιαστικά δεν απαντήθηκε!

Ο Νίκος Πετρουλάκης ρώτησε πώς γίνεται ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει αντιπολίτευση με τα ίδια πρόσωπα που κυβέρνησαν και αποδοκιμάστηκαν, χωρίς να έχει απομακρυνθεί κανείς και χωρίς να έχει αναθεωρηθεί καμία από τις βασικές πολιτικές επιλογές της περιόδου 2015-2019. Το δεύτερο συμπληρωματικό ερώτημα αφορούσε τα μνημόνια με τα Σκόπια που εκκρεμούν και τη μη τήρηση της συμφωνίας από τη γειτονική χώρα.

Στην απάντησή του ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε ουσιαστικά τον προβληματικό χαρακτήρα των Πρεσπών και τα κενά που η συμφωνία άφησε. Παραδέχτηκε ότι η ολοκλήρωσή της επαφίεται στην καλή διάθεση των Αρχών του κρατιδίου, ενώ, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, πιστοποίησε ότι η συμφωνία δεν τηρείται... Βεβαίως δεν εξήγησε γιατί, ενώ συμβαίνει κάτι τέτοιο, ο ίδιος επισκέπτεται τα Σκόπια σαν να μη συμβαίνει τίποτα και πανηγυρίζοντας παραλαμβάνει καμαρωτός βραβεία μαζί με τον κ. Ζάεφ!

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «δειλό» τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «κρύβεται πίσω από προσχήματα», προκειμένου να αναβάλει την κύρωση των σχετικών μνημονίων. Και παρατήρησε με ανεξήγητη έπαρση ότι στην ομιλία αλλά και στη συνέντευξη Τύπου του κ. Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα δεν ακούστηκαν ποτέ οι λέξεις «Βόρεια Μακεδονία».

«Είναι σε όλους φανερό ότι πολέμησε μια συμφωνία την οποία ο ίδιος προφανώς πίστευε, την πολέμησε υποκριτικά για να εκμεταλλευθεί ένα ρεύμα εκείνης της εποχής και σήμερα δεν τολμά να φέρει στη Βουλή την κύρωση τριών μνημονίων τα οποία δεν αφορούν κάτι αρνητικό, αλλά κάτι πολύ θετικό για τη χώρα, την υπεράσπιση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας από τα ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη και τις άλλες δύο συμφωνίες οικονομικού περιεχομένου» είπε και υπογράμμισε ότι ωφελημένη αυτής της εκκρεμότητας είναι η Τουρκία, που θέλει να δημιουργήσει συνθήκες Λιβύης στα Βαλκάνια!

Όπως σημείωσε, «οφείλουν οι βόρειοι γείτονές μας να υλοποιήσουν το σκέλος που τους αφορά σε σχέση με τα εμπορικά σήματα, με τα σχολικά τους βιβλία, με τα ποδοσφαιρικά σωματεία», αλλά η μη κύρωση των μνημονίων τούς αφήνει… χαλαρούς!

Σε ό,τι αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, ήταν αόριστος και γενικόλογος. Αρκέστηκε να σημειώσει ότι στο μέλλον θα εντάξει στον ΣΥΡΙΖΑ προσωπικότητες καταξιωμένες στην κοινωνία, στην επιστήμη, στην παραγωγή και στις τέχνες… Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

Δημήτρης Ριζούλης: Εθισμός στην υποτέλεια!

Ούτε στη συνέντευξη Τύπου του Αλέξη Τσίπρα δεν έλειψαν οι ερωτήσεις-χάδια, οι αβάντες και οι «πάσες». Μπορεί να κρατήθηκαν κάπως τα προσχήματα (σε σχέση με το απόλυτα αντιδημοκρατικό φιάσκο Μητσοτάκη πριν από μία εβδομάδα), να προέκυψαν 3-4 ουσιαστικές και δύσκολες ερωτήσεις -οι περισσότερες δεν απαντήθηκαν-, αλλά το θλιβερό φαινόμενο του «σέρβις» στους πολιτικούς αρχηγούς συνεχίστηκε.

Φαίνεται ότι η δημοσιογραφία τα τελευταία χρόνια έχει εθιστεί στην υποτέλεια. Με κύρια ευθύνη των ιδιοκτητών των μέσων ενημέρωσης που θέλουν να παίξουν τα δικά τους παιχνίδια, αλλά και τη συμμετοχή των ίδιων των δημοσιογράφων. Αυτή είναι η τέταρτη εξουσία; Πώς κατάντησε έτσι;

Ο δημοσιογράφος οφείλει να φέρνει σε δύσκολη θέση τον ερωτώμενο, αναζητώντας την αλήθεια. Αυτό τουλάχιστον συμβαίνει σε όλες τις σοβαρές και δημοκρατικές χώρες. Όταν ο πρόεδρος της Αμερικής τρέμει σαν το ψάρι μπροστά στον έλεγχο του Τύπου και πιέζεται καταιγιστικά να δώσει πραγματικές απαντήσεις (μέχρι του σημείο που λυγίζει), δεν μπορεί οι δικοί μας πολιτικοί αρχηγοί να κάνουν υγιεινό περίπατο με ερωτήσεις δημοσίων σχέσεων, κατόπιν «συμφωνίας» ή προσυνεννόησης! Στο τέλος τέτοιες φαρσοκωμωδίες δεν θα τις παρακολουθεί κανείς. Και δε θα έχει άδικο.

Πηγή: newsbreak.gr