Ειδικότερα, στις...
31 Οκτωβρίου, περνάμε από τη θερινή ώρα στη χειμερινή, γυρνώντας τα ρολόγια μας μια ώρα πίσω.
Αλλαγή ώρας: Τι ισχύει στην ΕΕ
Σημειώνεται πως η αλλαγή της ώρας την άνοιξη και το φθινόπωρο στην Ευρώπη είναι μια συνήθεια που προϋπάρχει της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεσπίστηκε για πρώτη φορά για την εξοικονόμηση ενέργειας κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και επανεισήχθη σε πολλές χώρες τη δεκαετία του 1970.
Η πρώτη νομοθετική πράξη της ΕΕ σχετικά με τις ρυθμίσεις για τη θερινή ώρα ανάγεται στο 1980: πρόκειται για οδηγία που συντόνιζε τις υφιστάμενες εθνικές πρακτικές ώστε να συντελέσει στην εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς.
Η τρέχουσα οδηγία άρχισε να ισχύει το 2001. Σύμφωνα με τις διατάξεις της, όλα τα κράτη μέλη περνούν στη θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και επιστρέφουν στην κανονική ώρα («χειμερινή ώρα») την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.
Το ζήτημα της κατάργησης του μέτρου της αλλαγής της ώρας
Το ζήτημα της αλλαγής της ώρας έχει αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης συζήτησης τα τελευταία χρόνια. Αυτή τη στιγμή όμως, το θέμα φαίνεται να έχει παγώσει. «Η ΕΕ σχεδίαζε να σταματήσει την αλλαγή της ώρας το 2021, αλλά ήρθε το Brexit και η πανδημία και κάποια άλλα ζητήματα διεθνούς γραφειοκρατίας», έγραφε το πρακτορείο Bloomberg τον περασμένο Μάρτιο, λίγο πριν το πέρασμα στη θερινή ώρα.
Σήμερα, όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η τελική απόφαση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προκειμένου η πρόταση να αρχίσει να παράγει νομικά αποτελέσματα, θα πρέπει πρώτα να καταλήξουν σε συμφωνία. Στις 26 Μαρτίου 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη θέση του σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής, τασσόμενο υπέρ της κατάργησης των εποχικών αλλαγών της ώρας έως το 2021. Το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη οριστικοποιήσει τη θέση του.