Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021

Με αυτά τα μυστικά θα κάψετε πολύ λιγότερη βενζίνη


 
Ολοένα και αυξάνονται οι τιμές στην βενζίνη και στις δύσκολες οικονομικές στιγμές που ζούμε δεν είναι εύκολο να πηγαίνουμε συνέχεια στο βενζινάδικο.

Άλλες...  

 
φορές για λόγους επίδειξης, άλλες από αδιαφορία και τις περισσότερες φορές από άγνοια, αφού στη σχολή οδήγησης τις μισές ώρες τις έφαγες για να μάθεις οπισθογωνία, κάνουμε σοβαρά λάθη στην οδήγηση.

Αν βάλεις τον παρακάτω οδηγό στην οδηγική σου ρουτίνα θα δεις αμέσως τα οφέλη της οικονομικής οδήγησης και στο τέλος του μήνα θα σου μείνουν λεφτά για πιο δημιουργικό ξόδεμα, γιατί δεν θέλει κόπο, αλλά τρόπο.

Δείτε παρακάτω:

Μην επιταχύνεις και μην φρενάρεις απότομα. Προτίμησε να έχεις μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή πορεία τόσο στην επιτάχυνση όσο και στο φρενάρισμα. Με τις απότομες κινήσεις ξοδεύεις κινητική ενέργεια η οποία είναι ο δωρεάν σύμμαχός σου στη μετακίνηση.

Τσέκαρε συχνά τις πιέσεις των ελαστικών, τα ξεφούσκωτα λάστιχα έχουν μεγαλύτερη αντίσταση κύλισης, άρα καταναλώνουν περισσότερα καύσιμα. Επίσης η χαμηλή πίεση ελαστικών χειροτερεύει το κράτημα και αυξάνει τον θόρυβο.

Μην μαρσάρεις χωρίς λόγο. Το έκαναν οι παλιοί με τα τσοκ και τα καρμπιρατέρ, αλλά δεν χρειάζεται να το κάνεις κι εσύ. Εκτός από τζάμπα βενζίνη φθείρεις τον κινητήρα ανεβάζοντας στροφές σταματημένος και ακόμα περισσότερο αν είναι κρύος ο κινητήρας.

Κράτα τις στροφές του κινητήρα στην ωφέλιμη περιοχή, ανάλογα το αυτοκίνητό σου. Δεν χρειάζεται να ξεπερνάς τις στροφές που αποδίδεται η μέγιστη ροπή. Εκτός από οικονομία στη βενζίνη, δεν καταπονείς αχρείαστα τον κινητήρα.

Κάνε την προγραμματισμένη συντήρηση στην ώρα της. Τα φρέσκα λάδια και λοιπά αναλώσιμα μειώνουν τις αντιστάσεις και συνεπώς την κατανάλωση καυσίμου. Τα λεφτά που νομίζεις ότι κερδίζεις ξεχειλώνοντας τα διαστήματα σέρβις θα τα πληρώσεις πολλαπλάσια σε επισκευές και καύσιμα, δεν αξίζει τον κόπο.

Χρησιμοποίησε σωστά τον κλιματισμό. Είναι συχνά ο μεγάλος ύποπτος για τη μεγάλη κατανάλωση βενζίνης όμως αυτό συμβαίνει μόνο με τη λάθος χρήση, στην πραγματικότητα είναι μεγάλος σύμμαχος στην οικονομία. Τα ανοιχτά παράθυρα σε μεγάλες ταχύτητες προσφέρουν μεγάλη αεροδυναμική αντίσταση και αυξάνουν κατακόρυφα την κατανάλωση. Ο κλιματισμός είναι ενεργοβόρος όταν κάνεις υπερβολές στην επιλεγμένη θερμοκρασία, 22-23 βαθμοί είναι μια χαρά και δεν υπάρχει λόγος για να πας πιο κάτω.