Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2021

Άγιος Αχίλλειος: Το νησάκι – κόσμημα στη Μικρή Πρέσπα

  


Μια μικροσκοπική κουκκίδα γης που προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις - Δείτε τις φωτογραφίες

Οι Πρέσπες χωρίς δεύτερη σκέψη, αποτελούν έναν μαγικό τόπο. Η γαλήνη και η ηρεμία που επικρατεί ολόγυρά τους, σε συνδυασμό με... 

 

 

την ομορφιά της φύσης σε όλο της το μεγαλείο, δίνουν την εντύπωση ότι το τοπίο έχει ξεπηδήσει μαγικά από κάποιον πίνακα ζωγραφικής. Μελαγχολικό μεν, αλλά υπέροχο δε.

Σίγουρα πρόκειται για μία από τις πιο όμορφες γωνιές της χώρας, με το μικροσκοπικό νησί- αξιοθέατο στη Μικρή Πρέσπα να συγκεντρώνει τα βλέμματα όλων. Ο λόγος για τον Άγιο Αχίλλειο, τη μικροσκοπική κουκκίδα γης μέσα στα νωχελικά νερά της λίμνης, που συνδέεται με τη στεριά με μια ξύλινη, γραφική πεζογέφυρα 650 μέτρων.

Άγιος Αχίλλειος: Το μικρό νησί μέσα στη λίμνη

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες, λοιπόν, που αντικρίζει ο επισκέπτης της περιοχής, είναι η ξύλινη γέφυρα που οδηγεί στο νησάκι του Αγίου Αχιλλείου, το οποίο μοιάζει να πλέει στα νερά της Μικρής Πρέσπας. Η ιστορία λέει ότι εδώ βρισκόταν η αρχαία πόλη Λύκη, ενώ σήμερα αυτό που προκαλεί το ενδιαφέρον των επισκεπτών είναι σίγουρα το γεγονός ότι στη γη του συναντώνται αρκετές βυζαντινές εκκλησίες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η Βασιλική του Αγίου Αχιλλείου, η οποία χρονολογείται από τα τέλη 10ου αιώνα μ.Χ.

Ο ναός δημιουργήθηκε από τον Βούλγαρο τσάρο Σαμουήλ προκειμένου να φιλοξενήσει το σκήνωμα του Αγίου Αχιλλείου, τοπικού αγίου και επισκόπου Λαρίσης, στον οποίο το νησί οφείλει και την ονομασία του. Το ενδιαφέρον του κοινού αξίζουν, επίσης, η βασιλική των Δώδεκα Αποστόλων που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα, ο ναός του Αγίου Δημητρίου του 14ου αιώνα καθώς και η βασιλική του Αγίου Γεωργίου από τον 15ο αιώνα.


Άγιος Αχίλλειος- Ένα από τα δύο κατοικημένα νησιά σε λίμνη της Ελλάδας

Ο Άγιος Αχίλλειος, μάλιστα, είναι το δεύτερο κατοικημένο νησάκι μέσα σε λίμνη στην Ελλάδα, μετά από εκείνο στη λίμνη των Ιωαννίνων. Αξίζει να αναφερθεί, μάλιστα, ότι η γέφυρα που τον συνδέει με τη στεριά προστέθηκε μόλις το 2000, ενώ μέχρι πρότινος οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται μόνο με βάρκες.

Ο ομώνυμος οικισμός είναι χτισμένος σε υψόμετρα 1853 μέτρων, ενώ σύμφωνα με το θρύλο, τα σπίτια του Αγίου Αχιλλείου είναι μόνο και πάντα 11, καθώς αν προστεθεί έστω και ένα κάποιο από τα ήδη υπάρχοντα θα καταστραφεί.










newsbeast.gr