Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021

ΚΟΥΚΟΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ (Κισαμπατζάκ)


  
 
  Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος (1884-1944), γνωστός ως Κισαμπατζάκ (κοντοπόδαρος), γεννήθηκε στο χωριό Τσορτουκλή της Μερζιφούντας του Πόντου. Την περίοδο 1911-1912 υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό και μετά έφυγε στα βουνά όπου μαζί με τα αδέλφια του σχημάτισε την πρώτη αντάρτικη ομάδα. Γρήγορα αναδείχθηκε οπλαρχηγός μεγάλης δύναμης ανταρτών του Δυτικού Πόντου ενώ ήταν γνωστός για τη σκληρότητα με την οποία διεξήγαγε τον ανταρτοπόλεμο εναντίον των Τούρκων.
Αρχηγός για...  

 
το Βουνό Ταφσάν Ντάγ (Βεζίρ Κιοπρού-Μερζιφούντας),τον οποίο όρισαν στην Τραπεζούντα οι Καπεταναίοι και ο Ρώσος Στρατηγός ως υπαρχηγό του Γενικού Αντών Καραμπέγ. Αντάρτης όλα τα χρόνια εναντίον των Τούρκων προάσπισε με την πατριωτική του δράση τον Ποντιακό Ελληνισμό καταφέρνοντας καθοριστικά κτυπήματα εναντίον των Τούρκων με σημαντικότερο εκείνο της μάχης του Τσασούρ το 1919. Μία μάχη με την οποία ο Κισάμπατζάκ πήρε "εκδίκηση" για τις αγριότητες των Τούρκων εναντίον των Ελλήνων ύστερα από τη μάχη στη Ματωμένη Σπηλιά.
Το 1924 ο τουρκόφωνος, ορθόδοξος οπλαρχηγός ήλθε στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στον Κούκκο μαζί με αρκετά μέλη της οικογένειάς του και πολλούς συμπατριώτες του.
Λίγους μήνες μετά την Κατοχή, ο Κισά Μπατζάκ ως επικεφαλής μια ομάδας Κουκιωτών πήγε στην Ηπειρο για να αγοράσει όπλα που είχε εγκαταλείψει ο ελληνικός στρατός κατά την υποχώρηση. Η ομάδα κατάφερε να φέρει στον Κούκο πάνω από 1500 όπλα. 
 
 Ήταν αρχηγός των εθνικών αντιστασιακών οργανώσεων Ε.Ε.Σ, ΕΔΕΣ, ΠΑΟ της Πιερίας που δέχτηκαν επίθεση από τους κομμουνιστές στις 18 Οκτωβρίου του 1944 στον Κούκου, όταν ήδη οι Γερμανοί κατακτητές είχαν ήδη αποχωρήσει. με στόχο να εξοντώσουν κάθε μη κομμουνιστική ένοπλη οργάνωση, προκειμένου να επιβάλλουν στη χώρα στυγνή σταλινοκομμουνιστική δικτατορία, ακρωτηριάζοντας παράλληλα την Ελλάδα, αφού με την επικράτηση των κομμουνιστών οι Σκοπιανοί ΣΝΟΦΙΤΕς σύμμαχοί τους θα έπαιρναν την Μακεδονία, οι Αλβανοί την Ήπειρο και οι Βούλγαροι τη Θράκη.
 
Οι μαχόμενοι Έλληνες πατριώτες αντιστάθηκαν ηρωικά στην Μάχη του Κούκο ενάντια στην κομμουνιστική λαίλαπα για την ελευθερία και Ελλάδα, για να μην περάσει ο ξενόδουλος κομμουνισμός

Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος σκοτώθηκε τον Νοέμβριο του 1944 στη μάχη του Κιλκίς, όπου έπεσε ηρωικά μαχόμενος, πολεμώντας εναντίον των κομμουνιστών και του βουλγαρικού στρατού.