Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Μυρτώ της Πάρου: «Καταλαβαίνει αλλά δεν έχει τρόπο να μιλήσει, θα ήθελα να γίνει ένα θαύμα»

 

Καλοκαίρι του 2012. Το ημερολόγιο δείχνει 23 Ιουλίου. Η 15χρονη Μυρτώ βρίσκεται χτυπημένη και κακοποιημένη σε παραλία της Πάρου. Η ανήλικη έχει υποστεί σφοδρό χτύπημα στο κεφάλι με μία τεράστια πέτρα.
Η... 
 
 
 
Μυρτώ μεταφέρεται άμεσα σε νοσοκομείο της Αθήνας και δίνει «μάχη» ώστε να παραμείνει ζωντανή. Λίγους μήνες αργότερα η κοπέλα ξυπνά από το κώμα. Ο Γολγοθάς της ξεκινά και στο πλάι της έχει πάντα τη μητέρα της ενώ δράστης της αποτρόπαιης επίθεσης αποδεικνύεται πως είναι ένας 21χρονος από το Πακιστάν.

Η μαμά της 24χρονης πλέον Μυρτώς είναι όλα αυτά τα χρόνια συνέχεια κοντά της. Έχει γίνει ο «φύλακας άγγελός» της παλεύοντας να δει την υγεία της να βελτιώνεται και πιστεύοντας ακόμη όπως τονίζει σε ένα θαύμα.

«Δεν μπορεί κανείς να καταλάβει τον αγώνα μας αυτά τα εννιά χρόνια» αναφέρει μιλώντας στο Newsbeast η μητέρα της Μυρτώς, Μαρία Κοτρώτσου και το μόνο που ζητά είναι το Κράτος να στηρίζει την κόρη της.Η προσφυγή στο ΣτΕ, η αποζημίωση και τα έξοδα της Μυρτώς που ξεπερνούν τα 5.000 ευρώ τον μήνα

Τη Δευτέρα (4/10) η μητέρα της Μυρτώς πέρασε την πόρτα του Συμβουλίου της Επικρατείας με στόχο την αποζημίωση της κόρης της από το Δημόσιο.

Η πρώτη προσφυγή στη Δικαιοσύνη της οικογένειας της κοπέλας, που βρίσκεται εδώ και εννέα χρόνια καθηλωμένη σε ένα κρεβάτι με ποσοστό αναπηρίας 100%, κατατέθηκε το 2017 και μέχρι τώρα έχει εισπράξει δύο «όχι».

Πλέον την υπόθεση θα κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας καθώς η οικογένεια της Μυρτώς ζητά την αναίρεση της απορριπτικής εφετειακής απόφασης.

Συγκεκριμένα, η μητέρα της 24χρονης ζητά να καταβληθεί στην κόρη της ποσό 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης για τη ζημιά που υπέστη από τον βαρύτατο τραυματισμό της.

Παράλληλα η Μαρία Κοτρώτσου εξηγεί πως είναι απαραίτητη η μηνιαία καταβολή ποσού 2.977,81 ευρώ για όσο διαρκεί ο βίος της Μυρτώς, έτσι ώστε η κοπέλα να μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος της διαβίωσης της.

Η μητέρα και η αδελφή της νεαρής ζήτησαν επίσης να επιδικαστεί στην καθεμία τους ποσό 50.000 ευρώ ως αποζημίωση λόγω της ηθικής βλάβης. Ο βασικός ισχυρισμός της οικογένειας είναι ότι η Ελληνική Αστυνομία όφειλε να είχε λάβει όλα τα μέτρα που θα απέτρεπαν την παράνομη είσοδο στην Ελλάδα του δράστη με αποτέλεσμα να μην είχε κακοποιήσει το ανήλικο τότε κορίτσι.

«Πλέον απλά περιμένουμε. Δεν μας έχουν πει πότε θα έχουμε απάντηση από το ΣτΕ. Δεν ορίζεται πουθενά περιθώριο χρόνου, για παράδειγμα να μας πει κάποιος μεταξύ τριών και δεκατριών μηνών. Περιμένουμε…Έχει να κάνει καθαρά με τον χρόνο που μπορεί να δουλέψει ο δικαστής. Δηλαδή εάν έχει πολλές αποφάσεις θα αργήσει. Επιπλέον έχει να κάνει και με τον ίδιο τον δικαστή. Υπάρχουν άλλοι που βγάζουν γρήγορα μια απόφαση και άλλοι που θέλουν να τη σκεφτούν περισσότερο» σημειώνει και συμπληρώνει: «Από τη στιγμή που έγινε δεκτή η προσφυγή θέλουμε να είμαστε αισιόδοξοι».

«Ζητάμε το ποσό περίπου των 3.000 ευρώ μηνιαίως καθώς τα έξοδα της Μυρτώς τον μήνα κυμαίνονται χοντρικά περίπου στα 5.000 ευρώ. Καλύπτουμε και εμείς μέρος των εξόδων της απλά ζητάμε βοήθεια. Θέλουμε να έχει μια αξιοπρεπή ζωή, μια ζωή έτσι όπως πρέπει με τις θεραπείες της, με τα φάρμακά της, με τα πάντα της» εξηγεί.