Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Οι 5+1 ευρωπαϊκές πόλεις που πρέπει σίγουρα να επισκεφθείς κάποια στιγμή


 

Μικρές, αναγεννησιακές και πανέμορφες οι πόλεις που προτείνει το CNN

Οι πόλεις της Ευρώπης είναι στους must προορισμούς για ταξίδια, και δικαίως. Πέρα από τις συνηθισμένες υπάρχουν και άλλες πανέμορφες μικρές πόλεις που οφείλουμε να ταξιδέψουμε.

 
Η αναγεννησιακή τους αρχιτεκτονική, η ιδιαίτερη τους ομορφιά και η θάλασσα που τις περιτριγυρίζει, τις μετατρέπει σε ακαταμάχητους προορισμούς.

Giethoorn, Ολλανδία

Το αποκαλούν η ολλανδική απάντηση στη Βενετία, αλλά από στο Giethoorn λείπει ένα βασικό κομμάτι που καλύπτει την ιταλική πόλη, ο υπερτουρισμός. Όπως στη Βενετία, η ζωή περιστρέφεται γύρω από το νερό, εδώ -- δεν υπάρχουν αυτοκίνητα στο κέντρο, οπότε ο μόνος τρόπος να μετακινηθείτε είναι με τα πόδια ή μέσω θαλάσσης.

Αν πεινάσετε θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε μία στάση στο βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Hollands-Venetië.

Guimarães, Πορτογαλία

Το Guimarães είναι ζωτικής σημασίας για την ιστορία της Πορτογαλίας. Ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της χώρας τον 12ο αιώνα και ο μεσαιωνικός πυρήνας της παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτος, γεμάτος μοναστήρια, μεγάλα παλιά παλάτια και ένα ερειπωμένο κάστρο.

Όπως παντού στην Πορτογαλία, τα τοπικά αρτοποιεία φτιάχνουν ένα παστέλι de nata, αλλά εδώ θα πρέπει να δοκιμάσετε την τοπική σπεσιαλιτέ: torta di Guimarães.

Anghiari, Ιταλία

Αιωρούμενο στην πλαγιά ενός λόφου κοντά στα σύνορα Τοσκάνης-Ουμβρίας, το Anghiari είναι μια απόλαυση -- μια μικροσκοπική περιτειχισμένη πόλη με απίστευτο χλωρίδα εκτός των τειχών της.

Η πόλη της θυμίζει μεσαιωνική πόλη γεμάτη με σοκάκια και πέτρινα πλακόστρωτα που φημολογείται ότι χτίστηκαν από τους μυστηριώδεις, μισθοφόρους «άντρες των όπλων» που έζησαν εδώ την περίοδο της Αναγέννησης.

Για να μάθετε περισσότερα για την πόλη και τις μεσαιωνικές μάχης στο μουσείο della Battaglia di Anghiari.

Mostar, Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Το Stari Most του Μόσταρ, ή «Παλιά Γέφυρα», που χτίστηκε από τους Οθωμανούς τον 16ο αιώνα, θεωρείται ένα από τα καλύτερα δείγματα βαλκανικής ισλαμικής αρχιτεκτονικής.

Η γέφυρα που βοηθά τους πεζούς να περάσουν στην απέναντι όχθη του ποταμού Neretva, είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα στα Βαλκάνια και παραδοσιακά οι ντόπιοι βουτούσαν από τη γέφυρα, στον παγωμένο ποταμό. Σήμερα αποτελεί στάση για το Red Bull Cliff Diving World Series.

Η γέφυρα καταστράφηκε τον Νοέμβριο του 1993 από τις δυνάμεις της Κροατίας κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων. Μια ανακατασκευασμένη γέφυρα χτίστηκε το 2004 και σήμερα, το Mostar είναι ένας αγαπημένος προορισμός στη Βοσνία-Ερζιγοβίνη και ένα δημοφιλές ημερήσιο ταξίδι από το Ντουμπρόβνικ.

Korčula, Κροατία

Πρόκειται για πόλη σε ένα από τα πιο ήσυχα νησιά της Αδριατικής Θάλασσας. Η πρωτεύουσα του ομώνυμου νησιού είναι μια από τα πιο όμορφα μέρη που μπορείς να επισκεφτείς.

Οι ντόπιοι λένε ότι ο τυχοδιώκτης Μάρκο Πόλο γεννήθηκε εδώ. Οι Βενετοί το αμφισβητούν. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι μια πόλη παγκόσμιας κλάσης, με αστραφτερούς λευκούς δρόμους και κτίρια λαξευμένα από τοπική πέτρα, νερό σχεδόν σε όλη τη διαδρομή και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που κληρονόμησαν από τους Ενετούς, που κυβέρνησαν την περιοχή για αιώνες.

Ναύπλιο, Ελλάδα

Το πανέμορφο Ναύπλιο βρίσκεται στην άκρη της Πελοποννήσου και αγγίζει το Αιγαίο Πέλαγος, με το βενετσιάνικο κάστρο του να χώνεται στο νερό (στην πραγματικότητα, υπάρχουν τρία κάστρα για επίσκεψη εδώ) και μια όμορφη Παλιά Πόλη να ξεχύνεται πίσω από τα παλιά τείχη.

Αυτή ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της σύγχρονης Ελλάδας, επομένως υπάρχουν πολλά μέρη για να ξεναγηθείτε. Υπάρχει ένα lido, αν θέλετε να κάνετε μια ασφαλή βουτιά στη θάλασσα, και αν η ιστορία είναι περισσότερο για εσάς, το αρχαιολογικό μουσείο περιέχει αντικείμενα που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή εποχή.