Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Όταν η οργή γίνεται χλεύη ο χρόνος μετράει αντίστροφα

 
  
 Χρήστου Δημήτρης

Η αντίστροφη μέτρηση για το πολιτικό τέλος του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αρχίσει. Όταν η κοινωνική οργή γίνεται χλεύη, τίποτα δεν μπορεί να σε γλιτώσει. Και αυτό έχει γίνει αντιληπτό στους βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ, που άρχισαν να κρατάνε αποστάσεις αρνούμενοι για πρώτη φορά δημοσίως να στηρίξουν τις αποφάσεις του πρωθυπουργού.

Στην ίδια γραμμή...

 

και πολλοί στρατευμένοι φανατικοί δημοσιογράφοι, δεν βρίσκουν πλέον λόγια να πουν δυο καλές κουβέντες μετά το πρωτοφανές φιάσκο που αποκάλυψε ο προβλεπόμενος χιονιάς, όταν πολύ περισσότερο, ο πρωθυπουργός έμεινε κρυμμένος 48 ώρες(!) και όταν εμφανίστηκε τα χρέωσε όλα στην “Αττική Οδός” παραβλέποντας κεντρικές αρτηρίες της πρωτεύουσας, αποκλεισμένες περιοχές, το σιδηροδρομικό δίκτυο σε παράλυση και τις οδυνηρές παρατεταμένες διακοπές ρεύματος.

Και όλα αυτά συμβαίνουν, γιατί δεν ήλθαν για να κυβερνήσουν. Άλλωστε τη σύνθεση της κυβερνητικής ομάδας δεν την έχει κάνει κανονικός “προπονητής”. Όπως λέμε στο ποδόσφαιρο, αυτός παίρνει “χαρτάκια” από τους χορηγούς, εγχώριους και ξένους και τοποθετεί εκείνους που του έχουν υποδείξει. Υπάρχουν και άλλοι, που έχουν κάνει προσωπικές συμφωνίες κάτι σαν συμβόλαια για την υπουργική ασφάλειά τους.

Αποστολή όλων, ήταν και είναι η εκποίηση όλων των περιουσιακών στοιχείων της χώρας το ταχύτερο δυνατό, καθώς τόσο ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή, δύσκολα θα ξαναβρούν. Και πράγματι, μέσα σε δυόμιση χρόνια, έχουν “εξαφανιστεί” οι κοινωνικές κατακτήσεις της μεταπολεμικής Ελλάδας. Το τελευταίο που έχει απομείνει για ξεπούλημα, είναι το νερό! Και όσα απομένουν, όπως η Υγεία και η Παιδεία, περιορίζονται δραματικά για να προσφέρουν πεδίο δράσης στον ιδιωτικό τομέα.
 

Τα κοράκια πήραν το μήνυμα

Μάλιστα στην πρώτη διεθνή εμφάνισή του ως υπουργός Ανάπτυξης, ο κ. Γεωργιάδης τον Δεκέμβριο του 2019, μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ της Capital Link στη Νέα Υόρκη, με θέμα “Επενδύστε στην Ελλάδα”, είχε πει σε παραλήρημα: «Η μόνη ερώτηση που έχουμε από τους ψηφοφόρους μας είναι γιατί δεν το κάνουμε πιο γρήγορα, γιατί αργήσαμε τόσο πολύ, γιατί δεν πουλάμε πιο πολλά, γιατί δεν ιδιωτικοποιούμε τα πάντα…Και πρέπει να σας καθησυχάσω ότι η όρεξή μας(!) είναι τόσο τεράστια και κάθε μήνας που περνάει γίνεται μεγαλύτερη».

Και το συγκεκριμένο μήνυμα παραλήφθηκε και από το αμερικανικό πολυεθνικό Fund CVC Capital Partners, με έδρα το Λουξεμβούργο, που εφόρμησε και εξαγοράζει κλάδους και φίρμες στις οποίες η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρόσφερε εγγυημένα ελεύθερο πεδίο. Συγκεκριμένα έχει αποκτήσει έξι ιδιωτικά νοσοκομεία (“Υγεία”, “Μητέρα”, “Λητώ”, “Metropolitan”, “Ιασώ General” και “Creta Interclinic”), την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία την “Εθνική”, τον μεγάλο όμιλο στον κλάδο τροφίμων Vivartia, την εταιρία που διαχειρίζεται τις μαρίνες Ζέας, Γουβιών Κέρκυρας και Λευκάδας.

Έχει σημαντική συμμετοχή (26%) στην skroutz.gr που κυριαρχεί στην ελληνική αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου. Επίσης έχει κάνει πρόταση αγοράς των σούπερ μάρκετ “Μασούτης”, έχοντας στόχο την εξαγορά των σούπερ “Κρητικός” και “My Market”. Τελευταίο και μεγάλο κατόρθωμα, είναι η είσοδός του fund στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ με ποσοστό 10%. Και για να δείξει ευγνωμοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση που την προσκάλεσε, προσέλαβε σε θέση ανώτερου στελέχους στα γραφεία του Λονδίνου, την κόρη του πρωθυπουργού μας, Σοφία Μητσοτάκη. Θα πείτε, ότι η ρήση μιλάει για τη γυναίκα του Καίσαρα, δεν αναφέρει τίποτα για την κόρη. Σωστό.


Ερώτημα η στάση των χορηγών

Ούτως ή άλλως αν δεν είχαν την προστασία της ομάδας των εφοπλιστικών οικογενειών που ελέγχουν καθοριστικά τα ΜΜΕ, σίγουρα δεν θα είχαν φτάσει ως εδώ. Και το ερώτημα είναι, αν όλες αυτές οι ελίτ που συνασπίστηκαν για να αποφευχθεί δια παντός η επάνοδος στην εξουσία κυβέρνησης που δεν ελέγχεται έμμεσα ή άμεσα από αυτούς, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δυστυχώς, αποδείχτηκε ανίκανος να ασκήσει τα καθήκοντά του, διασφαλίζοντας την στοιχειώδη ασφάλεια του κράτους για την προστασία των πολιτών.

Δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τι θα κάνουν ή εάν η προκλητική δημοσκόπηση που παραγγέλθηκε από τον τηλεοπτικό σταθμό Αlpha για την Τετάρτη το βράδυ, την μέρα που είχε καταρρεύσει η πρωτεύουσα της χώρας, είναι δείγμα ότι συνεχίζουν να στηρίζουν το αποτυχημένο και επικίνδυνο για τα εθνικά συμφέροντα καταστροφικό πείραμα με εκτελεστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δεν είναι όμως όλα στο χέρι τους, διότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και τείνει να βγει εκτός παντός ελέγχου. Φυσικά δεν πρόκειται να πέσει η κυβέρνηση τώρα από την πρόταση μομφής του Τσίπρα. Δε νομίζω πως ήταν αυτός ο στόχος, όσο η συσπείρωση της αντιπολίτευσης με την πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

 slpress.gr