Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022

Ταξίδι στην Καλαμάτα: Η χαρισματική μεγαλούπολη της Ελλάδας



Στη Μεσσηνία για ένα σύντομο ή και μεγαλύτερο break - Πλήρης οδηγός: Πού θα πάτε, τι θα δείτε αλλά και τι θα φάτε
 
Παρότι πολλοί θεωρούν την Καλαμάτα μια πόλη… πόλη και άρα καλή για μια στάση ή ως βάση για να προσεγγίζει κανείς τις χαρισματικές παραλίες της Μεσσηνίας, η εικόνα αυτή είναι λανθασμένη. Το ταξίδι στην... 
 
 
Καλαμάτα είναι ένας προορισμός αυτόνομος. Οι εμπειρίες πολλές, με τη βαλίτσα των αναμνήσεων γεμάτη με εικόνες. Ακολουθεί ένας πλήρης οδηγός για το πού θα πάτε και τι θα κάνετε στην όμορφη Καλαμάτα.

Ταξίδι στην Καλαμάτα: Με τον αέρα βαριάς ιστορίας




Με τον Ταΰγετο να την αγκαλιάζει. Με τον αέρα της βαριάς της ιστορίας της στον αγώνα του 1821. Με τους μεγάλους παραλιακούς της πεζοδρόμους να καλούν τους επισκέπτες να την «περπατήσουν» και με την ατμοσφαιρική της παλιά πόλη να προσφέρει όμορφα και καλαίσθητα σημεία διασκέδασης, το κεντρικό λιμάνι της Μεσσηνίας είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα επιλογή για ένα σύντομο ή και μεγαλύτερο break. Άλλωστε η πανεύκολη πρόσβαση της από την Αθήνα σε περίπου δυόμιση ώρες, καθιστά το ταξίδι στην Καλαμάτα έναν άκρως ελκυστικό προορισμό.



Κατ’ αρχάς το ιστορικό κέντρο της Καλαμάτας κάτω απ’ το κάστρο με τα στενά του σοκάκια είναι το σημείο που δίνει τις πιο γοητευτικές εικόνες της πόλης. Εύκολο στο περπάτημα και φροντισμένο διατηρεί στο ακέραιο την γραφικότητα του. Στα ψηλότερα σημεία του, θα ανακαλύψετε και πολλά όμορφα νεοκλασικά σπίτια και κτίρια. Οι αρχιτεκτονικές επιρροές ξεκινούν από την ιταλική αναγέννηση, την art nouveau, τον γερμανικό κλασικισμό και φτάνουν μέχρι την λαϊκή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα.



Το σκηνικό περιλαμβάνει ακόμα αρκετά εμπορικά καταστήματα, κάποια από αυτά με μεγάλη ιστορία πίσω τους και πολλά bars και καφετέριες τα οποία είναι σήμερα τα hot spots της διασκέδασης της Καλαμάτας. Όχι αδίκως μιας και τόσο η διακόσμησή τους όσο και τα μενού τους -σε cocktails αλλά και γευστικές επιλογές- είναι πολύ πλούσια και με τάση για πειραματισμούς. 

Ταξίδι στην Καλαμάτα: Το ζωντανό κομμάτι της πόλης




Στο κέντρο της παλιάς συνοικίας, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, θα συναντήσετε και την εκκλησία των Αγίων Αποστόλων. Ο εντυπωσιακός βυζαντινός ναός χτίστηκε τον 12ο αιώνα και επεκτάθηκε κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας. Σύμφωνα με την παράδοση εδώ κηρύχθηκε η ελληνική επανάσταση στις 23 Μαρτίου του 1821. Την ημέρα εκείνη ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, ο Παπαφλέσσας και άλλοι οπλαρχηγοί εισήλθαν στην Καλαμάτα ως ελευθερωτές και παρακολούθησαν την πανηγυρική δοξολογία όπου ευλογήθηκε η επαναστατική σημαία. Από το ταξίδι στον χρόνο, αν φτάσετε στην Καλαμάτα, θα είχε ενδιαφέρον να βάλετε στα σχέδιά σας την πυργοπολιτεία που μοιάζει σαν σκηνικό ταινίας με ιππότες.

Κάθε χρόνο, στις 23 Μαρτίου τελείται δοξολογία στο ναό των Αγίων Αποστόλων για την απελευθέρωση της Καλαμάτας, τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του 1821, κατάθεση στεφάνων, καθώς και αναπαράσταση της κατάληψης της πόλης. Ένα μέρος της εκκλησίας καταστράφηκε στον σεισμό του 1986, αλλά ανακαινίστηκε πλήρως αργότερα.


 
Στην άλλη άκρη της παλιάς πόλης, βρίσκεται ο μεγάλος και εντυπωσιακός καθεδρικός ναός της Υπαπαντής. Σε αυτό το ναό φυλάσσεται κι η ομώνυμη εικόνα για την οποία ο θρύλος θέλει να βρέθηκε στα ερείπια του ναού που καταστράφηκε το 1770. Και αυτός ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές στους σεισμούς του 1886 και 1986 αλλά επίσης ανακαινίστηκε.

 
 
 Ιδανική περιοχή για βόλτα είναι αυτή γύρω από την οδό Αριστομένους και την Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου. Πρόκειται για ένα πολύ ζωντανό κομμάτι της πόλης με εμπορικά καταστήματα αλλά και καταστήματα εστίασης. Ξεχωρίζουν αυτά στις στοές. Στην ουσία η Αριστομένους είναι η ραχοκοκαλιά της σύγχρονης πόλης, καλοφροντισμένη επίσης, με φαρδιά πεζοδρόμια, ξεκινά από την Πλατεία 23ης Μαρτίου, το τελευταίο σύνορο της παλιάς πόλης, και καταλήγει στο Πάρκο Σιδηροδρόμων, για το οποίο ακολουθούν περισσότερα παρακάτω. 

Ταξίδι στην Καλαμάτα: Πού να πας και τι να κάνεις


 
Επίσκεψη στο κάστρο της Καλαμάτας στον πευκόφυτο λόφο. Και μόνο για την υπέροχη θέα αξίζει τον κόπο. Η ιστορία του σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη. Χτίστηκε τον 13ο αιώνα για να καταστραφεί στη συνέχεια, να ξαναχτιστεί και να μεγαλώσει. Άντεξε πάντως τον σεισμό του 1986.



Μέσα στο κάστρο βρίσκεται αμφιθέατρο που τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες φιλοξενεί εκδηλώσεις, ενώ στους πρόποδες του βρίσκεται και το αξιοθέατο του ημισπηλαιώδη ναού του Αγίου Ιωάννη.

Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Δυνατό μουσείο με εκτενή συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία ξεκινούν από τους προϊστορικούς χρόνους και φτάνουν ως τη Βυζαντινή εποχή. Ανάμεσα στα ευρήματα θα δείτε και το μωσαϊκό από την Κορώνη, το οποίο απεικονίζει διάφορες σκηνές της λατρείας του θεού Βάκχου. Το μουσείο είναι χτισμένο στη θέση της παλιάς δημοτικής αγοράς.



Βόλτα στη λεωφόρο Ναυαρίνου στην παραλία. Η παραλία της Καλαμάτας είναι το δεύτερο πιο χαρισματικό της σημείο. Ο πεζόδρομος αυτής της μακροσκελούς παραλίας είναι η οδός Ναυαρίνου. Καθώς θα την περπατάτε θα χαζεύετε στην απέναντι πλευρά της παραλίας υπέροχα νεοκλασικά κτίρια αλλά και τον Ταΰγετο στο βάθος του κάδρου. Τον πράσινο τόνο στον πεζόδρομο δίνουν τα φοινικόδεντρα. Η παραλία της πόλης είναι την ίδια στιγμή μια πολύ καλή επιλογή για να απολαύσετε ο, τι τραβάει η όρεξη σας, από καφέ (με κέρασμα κέικ), ποτό, ουζάκια με μεζέδες, παγωτό στολισμένο με ομπρελίτσες και πολλά και διαφορετικά σνακ. Στην ουσία εδώ χτυπάει ο πιο νεανικός και mainstream.

Επίσκεψη στο ξεχωριστό Μουσείο Συλλογής Ελληνικών Ενδυμασιών. Πρόκειται για έναν ξεχωριστό βιωματικό εκθεσιακό χώρο που παρέχει μια ευρηματική θεματική παρουσίαση των ελληνικών ενδυμασιών μέσα από ένα σύγχρονο μοντέλο ξενάγησης.




Επίσκεψη στο σιδηροδρομικό πάρκο. Κοντά στην κεντρική πλατεία στα νότια της οδού Αριστομένους. Θυμίζει υπαίθριο μουσείο. Την πλατεία κοσμούν κυριολεκτικά, παλιά σιδηροδρομικά οχήματα, μηχανές αλλά και πλατφόρμες επιβίβασης με ιστορία που πηγαίνει 150 χρόνια πίσω. Η εικόνα περιλαμβάνει ακόμα μικρές λίμνες, παιδικές χαρές και σιντριβάνια. Είναι ανοιχτό μέχρι τις 15.00 και η είσοδος του είναι ελεύθερη.

Ένας καφές, ποτό ή γεύμα στο bar-restaurant Καστράκι-Μετέωρο. Εκτός από την υπέροχη θέα που προσφέρει στην Καλαμάτα και στο Μεσσηνιακό κόλπο έχει και ωραίο και νόστιμο μενού με άφθονες επιλογές. Είναι δε φτιαγμένο σε στυλ που να θυμίζει μεσαιωνικό κάστρο.
Ταξίδι στην Καλαμάτα, ταξίδι στις γεύσεις



Να δοκιμάσετε (και μετά να αγοράστε για το σπίτι αλλά και τους φίλους σας) μερικά από τα νόστιμα ντόπια Καλαματιανά καλούδια. Ένα από αυτά είναι τα Λαλάγγια. Πρόκειται για τραγανά λαδοκούλουρα που τηγανίζονται σε μπόλικο λάδι και διατηρούνται πολλές μέρες εκτός ψυγείου. Κι ακόμα: τις παγκοσμίως γνωστές ελιές Καλαμών, παστέλι, σύκα, δίπλες, γλυκά κουταλιού και το πιο ωραίο κατά γενική ομολογία λάδι της Ελλάδας από την «στιβαρή» κορωνέικη ποικιλία. Ένα καλό σημείο για να αγοράσετε πολλά από αυτά είναι το καφεκοπτείο «Σπίνος» στον πεζόδρομο της Αντωνοπούλου, κοντά στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας, το οποίο λειτουργεί σταθερά από το 1926.

Να δοκιμάσετε ντόπια γουρνοπούλα. Κλασικός μεζές Καλαμάτας – προσοχή, μην τον πείτε γουρουνοπούλα. Το «ο» κόβεται, είναι γουρνοπούλα για τους Καλαματιανούς. 


 
Πανοραμική φωτογραφία από την Καλαμάτα

Επίσκεψη σε μια από τις μικρές (αλλά θαυματουργές) ταβερνούλες στην περιοχή Ασπρόχωμα. Εδώ θα δείτε ροδοκόκκινες γουρνοπούλες να ποζάρουν σε ατομικές βιτρίνες και τις ψησταριές να δουλεύουν στο φουλ.

Επίσκεψη στο στρατιωτικό μουσείο της πόλης, αν θέλετε να δείτε εκθέματα από την ελληνική επανάσταση. Κείμενα, φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό αλλά και εκθέματα στολών και πολεμικού υλικού από τον Αγώνα του 1821. Ακολουθεί ο Μακεδονικός Αγώνας, με ανάλογα εκθέματα και με ιδιαίτερη αναφορά στους Μεσσήνιους Μακεδονομάχους. Παρουσιάζονται και εκθέματα για τους Βαλκανικούς Πολέμους (ανάμεσά τους και λάφυρα των εχθρών).




Ταξίδι στην Καλαμάτα, σημαίνει ταξίδι στις γεύσεις. Δοκιμάστε τηγανητές πατάτες (του ονείρου), λουκάνικο που σπαρταράει και άλλα ωραία παραδοσιακά Καλαματιανά στην ταβέρνα του Βρυώνη στην οδό Λέικων 98. Όπου και αν κάτσετε, αν πιάσετε κουβέντα με τους ντόπιους, μπορείτε να ρωτήσετε πώς βγήκε η φράση «Δεν χαρίζω κάστανα». Τι σχέση έχει με την Ελληνική Επανάσταση και από ποια περιοχή προήλθε;

Άλλη τιμημένη από τους Καλαματιανούς ταβέρνα είναι και ο Μύλος στο δημοτικό πάρκο Πήδημα με την ωραία λιμνούλα με τους κύκνους. Θα ξετρελαθείτε με τον κοκκινιστό κόκορα με χυλοπίτες, την χωριάτικη μακαρονάδα με χοντρό μακαρόνι, το κοτόπουλο στη σχάρα, τα μαυρομάτικα με χόρτα και τα πολλά άλλα σπαρταριστά που έχει ο κατάλογος.

Οι Καλαματιανοί αγαπούν πολύ και τα ζαχαροπλαστεία. Θα τα βρείτε σε διάφορα σημεία της πόλης για να τιμήσετε την τυρόπιτα ταψιού και την καρυδόπιτα. 
 
exploringgreece.tv