Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2022

Κλάρενς Ζέεντορφ: Οι συμβουλές ενός «κτήνους» για τη διατροφή και τη γυμναστική



Ο Ολλανδός παραμένει σε εκπληκτική κατάσταση στα 45 του χρόνια

Ο Κλάρενς Ζέεντορφ ήταν για πάρα πολλά χρόνια ένα… τέρας μέσα στα γήπεδα και παραμένει σε εκπληκτική κατάσταση και στα 45 του χρόνια.

Είναι ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που έχει κατακτήσει Champions League με τρεις διαφορετικές ομάδες. Είναι ένας από...

 

τους καλύτερους χαφ που έχουν εμφανιστεί τις τελευταίες δεκαετίες. Και είναι και ένας άνθρωπος 45 ετών αλλά με σώμα 25χρονου. Και αυτό δεν είναι καθόλου υπερβολικό. Αντιθέτως, υπερβολικό είναι το να καταφέρνει ο Ζέεντορφ να μοιάζει σαν εν ενεργεία ποδοσφαιριστής. Ή μάλλον, για το θέσουμε σωστά, είναι πολύ πιο γυμνασμένος από πολλούς εν ενεργεία ποδοσφαιριστές. Πώς το καταφέρνει, όμως, αυτό; Την απάντηση την έδωσε ο ίδιος σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν τρεις μήνες.

«Δεν έχω σταθερό πρόγραμμα διατροφής. Δεν τρώω κάθε μέρα το ίδιο. Μερικές φορές τρώω μακαρόνια ή ρύζι το βράδυ. Συνέβη, για παράδειγμα, έπειτα από μια σειρά προπονήσεων που απαιτούσαν να καταναλώσω υδατάνθρακες. Αντί να ακολουθούμε μια δίαιτα, θα πρέπει να ακούμε τον εαυτό μας. Να καταλαβαίνουμε τι χρειαζόμαστε και είναι καλό για το σώμα μας», είπε εκεί και αμέσως μετά… έδωσε τα φώτα του.

«Αν πρέπει να δώσω μια συμβουλή, θα είναι αυτή: Ακούστε τον εαυτό σας, το σώμα σας. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να λαμβάνεις τα μηνύματα που σου στέλνει. Αυτό ήταν που με βοήθησε να κάνω τόσο μεγάλη χρονικά καριέρα με ελάχιστους τραυματισμούς. Οταν ένιωθα ότι κάτι δεν ήταν φυσιολογικό, αμέσως του έδινα προσοχή. Προσπάθησα να αποτρέψω τις ζημιές ακούγοντας το σώμα μου».


Το τζίντζερ, τα βάρη και η προσοχή στους γυμναστές

Από εκεί και πέρα, στην ίδια συνέντευξη, ο Ολλανδός πρώην παίκτης των Μίλαν, Ιντερ και Σαμπντόρια μίλησε πιο συγκεκριμένα για κάποια πράγματα. Οπως, δηλαδή, η διατροφή και η γυμναστική του.

«Όσον αφορά τη διατροφή, άλλαξα σχεδόν εντελώς αυτά που τρώω σε σύγκριση με αυτό που έτρωγα πριν από 10 χρόνια. Πριν, για παράδειγμα έπινα πολύ τσάι. Αλλά εδώ και 7-8 χρόνια ανακάλυψα το τζίντζερ που έχει εγχυθεί σε ζεστό νερό. Είναι ένα φυσικό αντιβιοτικό», λέει, πριν περάσει στο θέμα γυμναστική.

«Κάνω τα πάντα. Και δεν παραμελώ τα βάρη. Είναι πολύ σημαντικά, έχουν μεγάλη σχέση με τις ορμόνες και την τεστοστερόνη. Κάνω, επίσης, αερόβια γυμναστική γιατί η ισορροπία είναι σημαντική. Αυτά είναι που κάνω στο γυμναστήριο και με βοηθούν όταν γυμνάζομαι εκτός σπιτιού, παίζοντας ποδόσφαιρο ή τένις», λέει ο Ολλανδός, πριν δώσει ακόμη μία συμβουλή.

«Μην το παρακάνετε. Να προσέχετε τους γυμναστές που σας ωθούν στα άκρα. Αυτούς που σας στέλνουν στο σπίτι και πονάτε για μια εβδομάδα. Το σώμα μας αξίζει σεβασμό: Τα αποτελέσματα έρχονται με υπομονή και επιμονή. Ένας καλός γυμναστής είναι αυτός που σε ωθεί να δώσεις τον καλύτερό εαυτό σου, όχι να κάνεις περισσότερα από όσα μπορείς».

italians.gr