Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Αυτός είναι ο πιο σπάνιος πολύτιμος λίθος - Κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ



Οι άνθρωποι για χιλιάδες χρόνια «μαγεύονται» από τους πολύτιμους λίθους της Γης. Στον αρχαίο κόσμο τα μαργαριτάρια είχαν εξέχουσα οικονομική αξία. Σήμερα υπάρχουν και άλλοι πολύ σημαντικοί πολύτιμοι λίθοι, όπως ο...  

 
γραντιδιερίτης και ο αλεξανδρίτης. Όμως τα μαργαριτάρια παραμένουν πολύ δημοφιλή στις προτιμήσεις των πολιτισμών.

Σήμερα, χάρη στην ικανότητα καλλιέργειας μαργαριταριών σε στρείδια, ορισμένα από αυτά είναι πιο οικονομικά, αλλά μόνο εάν είναι συνηθισμένα μαργαριτάρια. Τ πι ακριβά είναι εκείνα που δεν προέρχονται από στρείδια.

Μερικά θαλάσσια σαλιγκάρια παράγουν επίσης μαργαριτάρια ως μια μέθοδο προστασίας από ερεθιστικούς παράγοντες. Το Melo melo είναι ένα πολύ μεγάλο θαλάσσιο σαλιγκάρι που προέρχεται από τη νοτιοανατολική Ασία. Όταν κάτι πιαστεί μέσα στο κέλυφος του Melo, εκκρίνει στρώματα ασβεστίτη και αραγωνίτη πάνω του. Το τελικό αποτέλεσμα μοιάζει σαν ένα πολύ διαφορετικό μαργαριτάρι.

Το μαργαριτάρι μεγεθύνεται με την πάροδο των χρόνων και κοστίζει πολλές χιλιάδες ευρώ. Τα περισσότερα συνηθισμένα μαργαριτάρια είναι μικροσκοπικά, τα μαργαριτάρια του Melo melo μπορεί να έχουν διάμετρο εκατοστών. Αυτά τα μαργαριτάρια είναι πιο σκληρά από τα άλλα και ποικίλουν χρωματικά.

Τα πιο περιζήτητα μαργαριτάρια έχουν ένα κρεμώδες πορτοκάλι χρώμα με σχέδια που μοιάζουν με φλόγα. Λόγω της σπανιότητας του μαργαριταριού melo melo, η πιθανότητα κάθε μεμονωμένο σαλιγκάρι να φτιάξει ένα μαργαριτάρι είναι σπάνια, καθώς μπορεί να χρειαστούν δεκαετίες για να σχηματιστεί ένα μαργαριτάρι. Εξαιτίας αυτού και της ομορφιάς τους, αυτά τα μαργαριτάρια μπορούν να φτάσουν έως και 700.000 δολάρια σε μια δημοπρασία.