Ξεφεύγει ο Ερντογάν. Ο ρόλος του “ειρηνοποιού”, που έχει αναλάβει τον οδηγεί να συμπεριφέρεται ως ο μέγας μεσολαβητής. Τα όσα φέρεται να είπε, προχθές, στην διευρυμένη συνεδρία της κοινοβουλευτικής ομάδας...
του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), είναι αρκούντως αποκαλυπτικά. Σύμφωνα με την τουρκική “Χουριέτ”, ο Τούρκος Πρόεδρος ενημέρωσε τους βουλευτές του τι συζήτησε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πρόσφατη τηλεφωνική τους επικοινωνία. Το εκπληκτικό είναι πως ο Ερντογάν παρουσιάστηκε να τάσσεται ενάντια στο πόλεμο και την κατοχή!!! Και το είπε αυτό στον Πρόεδρο της Ρωσίας!
Ο Τούρκος Πρόεδρος, μεταξύ άλλων, ανέφερε και τα εξής για την επικοινωνία του με τον Πούτιν: «Εξήγησα στον Πούτιν ότι ο πόλεμος και η κατοχή είναι λάθος, του εξήγησα τα σημεία τα οποία δεν θεωρώ σωστά. Του είπα ότι εμείς είμαστε κατά των κυρώσεων και εναντίον της κατοχής. Υπενθύμισα επίσης στον κ. Πούτιν τη συνάντηση που προγραμματίζεται να γίνει στην Αττάλεια με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Του εξήγησα τη σημασία της συμμετοχής του Λαβρόφ. Είπε ότι θα συμμετάσχει. Εξήγησα στον Πούτιν ότι τόσο ο πόλεμος όσο και η κατοχή είναι λάθος και του ανέφερα τα σημεία τα οποία δεν θεωρώ σωστά. Εμείς είμαστε εναντίον και των κυρώσεων και της κατοχής. Αυτά είπα στον κ. Πούτιν».
Ο Ερντογάν είπε πως έχει προσκαλέσει τον Πούτιν στην Τουρκία για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του ενώ κράτησε ισορροπίες μεταξύ των αντιμαχομένων πλευρών. Άλλωστε στην Ουκρανία πωλεί όπλα και παράλληλα δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. «Τασσόμαστε υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. Πρέπει να ληφθεί απόφαση του ΝΑΤΟ με πλειοψηφία. Εμείς δεν λέμε ότι η απόφαση είναι αντίθετη με την εδαφική ακεραιότητα της Ρωσίας. Καταλαβαίνουμε όμως και τις ανησυχίες που έχει η Ρωσία για τα σύνορά της. Δεν θεωρούμε σωστό τον πόλεμο και χρειάζεται να επέλθει συμφωνία για εκεχειρία. Πρέπει πλέον να εξευρεθεί μια λύση»( μετάφραση Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών).
Ενάντια στον πόλεμο και την κατοχή
Η Βρετανική εφημερίδα Γκάρντιαν έγραψε χθες (Πάτρικ Γουίντουρ, διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας) πως «η Τουρκία κατηγορείται για “ψώνια” και στις δύο πλευρές του δρόμου» και πρόσθεσε: «Ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με μια οικονομική κρίση και δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία ή επίσης δεν έκλεισε τον τουρκικό εναέριο χώρο στα ρωσικά αεροπλάνα, παρόλο που η κυβέρνησή του καταδίκασε την εισβολή. Η Τουρκία είναι πλέον η κύρια οδός διαφυγής για τους Ρώσους ταξιδιώτες που θέλουν να φύγουν από τη χώρα σε διεθνή ταξίδια».
Ο Τούρκος Πρόεδρος, λοιπόν, είναι ενάντια στην κατοχή. Εννοεί προφανώς πως την κατοχή τρίτων σε άλλες χώρες. Δεν αναφέρεται στη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή εδάφους της Κύπρου. Αυτή η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα της ανοχής, που επιδεικνύει η λεγόμενη διεθνής κοινότητα έναντι μιας κατοχικής δύναμης, που έχει το θράσος να “μεσολαβεί” μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τις ευλογίες της.