Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Αργυρούπολη: Το χωριό στο Ρέθυμνο με τον φυσικό πλούτο και τον καταρράκτη που εντυπωσιάζουν


 

Ένας ιστορικός τόπος που λίγοι γνωρίζουν - Δείτε τις φωτογραφίες

  Η Αργυρούπολη, όχι η περιοχή στα νότια προάστια της Αττικής, είναι ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό χωριό του Ρεθύμνου. Ωστόσο, πρόκειται για... 
 
 
ένα ιστορικό χωριό, καθώς εδώ έλαβε χώρα η Γενική Συνέλευση των Κρητικών για την ένωση του νησιού με την Ελλάδα, αλλά και για έναν τόπο με απερίγραπτο φυσικό πλούτο που σίγουρα κερδίζει τις εντυπώσεις όλων.

Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 260 μέτρων και σε απόσταση 25 περίπου χλμ. από το Ρέθυμνο, στη θέση όπου άλλοτε βρισκόταν η αρχαία πόλη Λάππα. Τα ίχνη του αρχαίου, αλλά και νεότερου πολιτισμού, είναι παντού διάσπαρτα στην Αργυρούπολη, μέσα αλλά και γύρω από το χωριό, καθώς έχουν ανασκαφεί τμήματα της αρχαίας πόλης, ενετικά κτίσματα, ρωμαϊκά κατάλοιπα και βυζαντινές εκκλησίες.

Από τα πιο εντυπωσιακά σημεία του χωριού η παλιά συνοικία της Αργυρούπολης, γνωστή και ως Άνω Πόλη -το χωριό είναι χωρισμένο σε δύο πανέμορφες γειτονιές το Άνω και Κάτω Χωρί-, όπου σπίτια κρητικού στυλ εναρμονίζονται με βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής αρχοντικά και ερειπωμένα κτίρια με ρωμαϊκά ψηφιδωτά.

Στην κεντρική πλατεία δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, ενώ εδώ συναντάται το λαογραφικό μουσείο, καθώς και παραδοσιακές, οικογενειακές ταβέρνες που σερβίρουν νόστιμες, τοπικές σπεσιαλιτέ.

Ακόμη ένα στοιχείο που χαρακτηρίζει το χωριό είναι ο φυσικός του πλούτος με τις φυσικές πηγές και ένα καταρράκτη να αποτελούν και το σημείο αναφοράς του. Γνωστές και ως πηγές Αγίας Δύναμης -το νερό προέρχεται από μια κοντινή σπηλιά, μέσα στην οποία υπάρχει το μικρό παρεκκλήσι της Αγίας Δύναμης- ξεχωρίζουν για το κατάφυτο τοπίο τους, με τα νερά του ποταμού Μουσέλα να πρωταγωνιστούν.

Αργυρούπολη: Ο ναός τον Πέντε Παρθένων λαξευμένος σε βράχο

Λίγο έξω από το χωριό δεσπόζει ο ναός των Πέντε Παρθένων λαξευμένος σε φυσικό βράχο, από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα της Δυτικής Κρήτης. Ο μύθος λέει ότι πέντε νεαρές κοπέλες του χωριού ή της ευρύτερης περιοχής βρήκαν καταφύγιο στους λαξευμένους τάφους ενός αρχαίου νεκροταφείου, όπου ζήσανε μέχρι το θάνατό τους.

Από το χωριό ξεκινούν πεζοπορικά μονοπάτια, μέσα στον υπέροχο φυσικό πλούτο της κρητικής γης, που οδηγούν προς τη Λίμνη Κουρνά, το παραθαλάσσιο χωριό της Γεωργιούπολης και τις εκβολές του Αλμυρού ποταμού με φυσικό background τα επιβλητικά Λευκά Όρη.



newsbeast.gr