Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Γιατί ο ιδρώτας μυρίζει σαν κρεμμύδι κάποιες φορές, και ειδικά μετά τη γυμναστική;



Έχετε δύο είδη ιδρωτοποιών αδένων στο δέρμα σας.

Οι «αποκρινείς» αδένες υπάρχουν μόνο σε ορισμένα μέρη του σώματός σας, όπως...  

 
οι μασχάλες και η βουβωνική χώρα, και παράγουν ένα λιπαρό υγρό ως απόκριση σε συναισθηματικές εμπειρίες όπως άγχος, πόνος και διέγερση.

Οι «εκκρινείς» ιδρωτοποιοί αδένες είναι πολύ πιο πολλοί και κατανεμημένοι σε όλο το σώμα και είναι υπεύθυνοι για τον ιδρώτα στην προπόνησή σας.

Ο σκοπός του εκκρινικού ιδρώτα είναι να δροσίσει το σώμα καθώς εξατμίζεται από το δέρμα. Ο εκκρινικός ιδρώτας είναι περισσότερο από 99% και εντελώς άοσμος – τουλάχιστον όταν φεύγει για πρώτη φορά από τους πόρους σας. Αλλά τα βακτήρια στο δέρμα σας τρέφονται με τα λιγοστά θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στον ιδρώτα, μαζί με κάποιες νιφάδες δέρματος.

Ένα από τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού τους είναι μια ομάδα χημικών ουσιών που περιέχουν θείο και ονομάζονται θειοαλκοόλες.

Γιατί o ιδρώτας μυρίζει σαν κρεμμύδι

Οι ακριβείς θειοαλκοόλες που παράγονται θα εξαρτηθούν από το μοναδικό σας θηριοτροφείο βακτηρίων του δέρματος, αλλά ορισμένες θειοαλκοόλες μυρίζουν πράγματι έντονα κρεμμύδι. Η μυρωδιά τους είναι απίστευτη επειδή οι μύτες μας είναι ικανές να ανιχνεύουν θειοαλκοόλες σε συγκεντρώσεις μόλις ένα μέρος στο τρισεκατομμύριο, σύμφωνα με το sciencefocus.com.

Η πρωτεΐνη που είναι υπεύθυνη για αυτό το μέρος του βακτηριακού μεταβολισμού εντοπίστηκε στο Πανεπιστήμιο του York το 2018, δίνοντας ελπίδες για αποσμητικά που εμποδίζουν τα βακτήρια να παράγουν θειοαλκοόλες. Μέχρι τότε, το ντους εξακολουθεί να είναι η καλύτερη θεραπεία. 
 
healthstories.gr