«Η γεωπολιτική κατάσταση παγκοσμίως θα υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία», δηλώνει ο – 98χρονος πια – Χένρι Κίσιντζερ, απαντώντας σε ερώτηση του Έντουαρντ Λους των Financial Times.
Πρώην...
υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ (1973 – 1977) και πάλαι ποτέ σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου (1969 – 1975), ο Χένρι Κίσιντζερ ξεχωρίζει ως ένας από τους πιο εμβληματικούς Αμερικανούς διπλωμάτες της ψυχροπολεμικής περιόδου. Ως ένας διπλωμάτης που είχε βρεθεί να πρωταγωνιστεί επί σειρά ετών στα ανοιχτά μέτωπα των σχέσεων της Δύσης με τη Σοβιετική Ένωση και την Κίνα. Υπό αυτό το πρίσμα, αποκτούν όμως πρόσθετο νόημα και αξία όσα εκείνος έχει πλέον να πει για τις τελευταίες εξελίξεις με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία και την προσέγγιση Μόσχας – Πεκίνου.
«Η γεωπολιτική κατάσταση παγκοσμίως θα υποστεί σημαντικές αλλαγές μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Και δεν είναι φυσικό για την Κίνα και τη Ρωσία να έχουν ακριβώς τα ίδια συμφέροντα απέναντι σε όλα τα προβλήματα. Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, η Ρωσία θα πρέπει να επανεκτιμήσει τη σχέση της με την Ευρώπη και τη γενική της στάση απέναντι στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο ίδιος στις 7 Μαΐου, μιλώντας στον Έντουαρντ Λους των Financial Times στο πλαίσιο του FT Weekend Festival στην Ουάσιγκτον.
Σύμφωνα με τον Κίσιντζερ, δεν θα ήταν συνετό στην παρούσα φάση η Δύση να υιοθετήσει μια στάση που θα οδηγεί την Κίνα και τη Ρωσία πιο κοντά τη μία στην άλλη.
«Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ρωσία ή η Κίνα θα γίνουν στενοί φίλοι της Δύσης, σημαίνει ότι σε συγκεκριμένα ζητήματα θα (σ.σ. πρέπει να) αφήνουμε ανοιχτή την επιλογή μιας διαφορετικής προσέγγισης», συνέχισε ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η Δύση δεν πρέπει να βάζει τη Ρωσία και την Κίνα στο ίδιο καλάθι θεωρώντας δεδομένη τη σύμπλευσή τους.
«Ζούμε τώρα σε μια εντελώς νέα εποχή […] και καθώς η τεχνολογία εξαπλώνεται […] η διπλωματία και ο πόλεμος θα χρειαστούν διαφορετικό περιεχόμενο και αυτό θα είναι μια πρόκληση», δήλωσε από την πλευρά του ο Κίσιντζερ, αναγνωρίζοντας πως πλέον βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τεχνολογίες που μπορούν να προκαλέσουν επίπεδα καταστροφής τα οποία δεν θα φανταζόταν κανείς πριν από χρόνια.
Όσο για τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, εκείνος, σύμφωνα με τον Κίσιντζερ, «δεν υπολόγισε σωστά την κατάσταση που αντιμετώπιζε διεθνώς ούτε και τις ικανότητες της Ρωσίας να συντηρήσει μια τόσο μεγάλη επιχείρηση». Όταν, δε, έρθει η ώρα της όποιας μελλοντικής συμφωνίας μέσα από την οποία θα διευθετηθούν τα υπάρχοντα προβλήματα, ο Χένρι Κίσιντζερ προειδοποιεί πως Ρωσία και Δύση δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην προηγούμενη σχέση που είχαν.